Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un preot din Italia care suferea de COVID-19 a murit, după ce a renunțat de bunăvoie la aparatul de ventilație mecanică, pentru ca acesta să fie folosit de un pacient mai tânăr

Părintele Giuseppe Berardelli

Foto: Arabera.it

Părintele Giuseppe Berardelli, 72 de ani, din provincia Bergamo, Italia, a murit, după ce a renunțat la oxigenul său, pentru ca un tânăr să poată să respire.

„Sunt profund mișcat de faptul că părintele Berardelli, căruia enoriașii i-au cumpărat un aparat de ventilație mecanică, a renunțat la acesta și a cerut să îi fie alocat unui pacient mai tânăr”, a explicat un cadru medical de la sanatoriul Don Giuseppe di Casigno. Ambii pacienți erau infectați cu noul coronavirus.

Cei care l-au cunoscut pe Don Giuseppe văd în gestul său ultim de sacrificiu condensarea într-o clipă a întregii sale vieți. 

„Da, Don Giuseppe a renunțat la aparatul care îl ajuta să respire, deși avea nevoie de el, iar aceasta este poate cea mai bună imagine a sufletului unui preot, care a cucerit inimile tuturor”, scrie Arabera.it

Părintele, care fusese protopop în Casigno vreme de 14 ani mai avusese probleme de sănătate și anul trecut. Însă zâmbetul său peren, disponibilitatea sa, dar și implicarea sa în realizarea unor proiecte importante și costisitoare au ținut ascunse motivele de îngrijorare. 

„Era o persoană simplă, directă, cu o generozitate și dorință de a ajuta pe toată lumea - și pe cei care credeau, și pe cei care nu credeau, imense. Era iubit de toată lumea și enoriașii din fosta sa parohie, din Fiorano, încă îl mai căutau, deși trecuseră ani buni de când plecase de acolo. Dar avea, totodată, și o abilitate incredibilă de a rezolva probleme economice, de a bate la ușile potrivite pentru a cere ajutor”, își amintește Giuseppe Imberti, primarul din Casigno.

„A fost un preot care a ascultat pe toată lumea și oricine îi cerea ajutorul știa că se putea baza pe el”, a spus Clara Poli, primarul din Fiorano, despre cel care a murit ca un preot adevărat.

Doar luni, în Italia au murit 602 de oameni și s-au înregistrat 4.800 de noi infectări cu coronavirus. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, e greu de spus ceva. Aminteste cumva de sacrificiul lui Maximilian Kolbe. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult