Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un preot din Italia care suferea de COVID-19 a murit, după ce a renunțat de bunăvoie la aparatul de ventilație mecanică, pentru ca acesta să fie folosit de un pacient mai tânăr

Părintele Giuseppe Berardelli

Foto: Arabera.it

Părintele Giuseppe Berardelli, 72 de ani, din provincia Bergamo, Italia, a murit, după ce a renunțat la oxigenul său, pentru ca un tânăr să poată să respire.

„Sunt profund mișcat de faptul că părintele Berardelli, căruia enoriașii i-au cumpărat un aparat de ventilație mecanică, a renunțat la acesta și a cerut să îi fie alocat unui pacient mai tânăr”, a explicat un cadru medical de la sanatoriul Don Giuseppe di Casigno. Ambii pacienți erau infectați cu noul coronavirus.

Cei care l-au cunoscut pe Don Giuseppe văd în gestul său ultim de sacrificiu condensarea într-o clipă a întregii sale vieți. 

„Da, Don Giuseppe a renunțat la aparatul care îl ajuta să respire, deși avea nevoie de el, iar aceasta este poate cea mai bună imagine a sufletului unui preot, care a cucerit inimile tuturor”, scrie Arabera.it

Părintele, care fusese protopop în Casigno vreme de 14 ani mai avusese probleme de sănătate și anul trecut. Însă zâmbetul său peren, disponibilitatea sa, dar și implicarea sa în realizarea unor proiecte importante și costisitoare au ținut ascunse motivele de îngrijorare. 

„Era o persoană simplă, directă, cu o generozitate și dorință de a ajuta pe toată lumea - și pe cei care credeau, și pe cei care nu credeau, imense. Era iubit de toată lumea și enoriașii din fosta sa parohie, din Fiorano, încă îl mai căutau, deși trecuseră ani buni de când plecase de acolo. Dar avea, totodată, și o abilitate incredibilă de a rezolva probleme economice, de a bate la ușile potrivite pentru a cere ajutor”, își amintește Giuseppe Imberti, primarul din Casigno.

„A fost un preot care a ascultat pe toată lumea și oricine îi cerea ajutorul știa că se putea baza pe el”, a spus Clara Poli, primarul din Fiorano, despre cel care a murit ca un preot adevărat.

Doar luni, în Italia au murit 602 de oameni și s-au înregistrat 4.800 de noi infectări cu coronavirus. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, e greu de spus ceva. Aminteste cumva de sacrificiul lui Maximilian Kolbe. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    • Like 2


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult