Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un preot din Italia care suferea de COVID-19 a murit, după ce a renunțat de bunăvoie la aparatul de ventilație mecanică, pentru ca acesta să fie folosit de un pacient mai tânăr

Părintele Giuseppe Berardelli

Foto: Arabera.it

Părintele Giuseppe Berardelli, 72 de ani, din provincia Bergamo, Italia, a murit. după ce a renunțat la oxigenul său, pentru ca un tânăr să poată să respire.

„Sunt profund mișcat de faptul că părintele Gerardelli, căruia enoriașii i-au cumpărat un aparat de ventilație mecanică, a renunțat la acesta și a cerut să îi fie alocat unui pacient mai tânăr”, a explicat un cadru medical de la sanatoriul Don Giuseppe di Casigno. Ambii pacienți erau infectați cu noul coronavirus.

Cei care l-au cunoscut pe Don Giuseppe văd în gestul său ultim de sacrificiu condensarea într-o clipă a întregii sale vieți. 

„Da, Don Giuseppe a renunțat la aparatul care îl ajuta să respire, deși avea nevoie de el, iar aceasta este poate cea mai bună imagine a sufletului unui preot, care a cucerit inimile tuturor”, scrie Arabera.it

Părintele, care fusese protopop în Casigno vreme de 14 ani mai avusese probleme de sănătate și anul trecut. Însă zâmbetul său peren, disponibilitatea sa, dar și implicarea sa în realizarea unor proiecte importante și costisitoare au ținut ascunse motivele de îngrijorare. 

„Era o persoană simplă, directă, cu o generozitate și dorință de a ajuta pe toată lumea - și pe cei care credeau, și pe cei care nu credeau, imense. Era iubit de toată lumea și enoriașii din fosta sa parohie, din Fiorano, încă îl mai căutau, deși trecuseră ani buni de când plecase de acolo. Dar avea, totodată, și o abilitate incredibilă de a rezolva probleme economice, de a bate la ușile potrivite pentru a cere ajutor”, își amintește Giuseppe Imberti, primarul din Casigno.

„A fost un preot care a ascultat pe toată lumea și oricine îi cerea ajutorul știa că se putea baza pe el”, a spus Clara Poli, primarul din Fiorano, despre cel care a murit ca un preot adevărat.

Doar luni, în Italia au murit 602 de oameni și s-au înregistrat 4.800 de noi infectări cu coronavirus. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, e greu de spus ceva. Aminteste cumva de sacrificiul lui Maximilian Kolbe. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    • Like 2


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult