Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un preot din Italia care suferea de COVID-19 a murit, după ce a renunțat de bunăvoie la aparatul de ventilație mecanică, pentru ca acesta să fie folosit de un pacient mai tânăr

Părintele Giuseppe Berardelli

Foto: Arabera.it

Părintele Giuseppe Berardelli, 72 de ani, din provincia Bergamo, Italia, a murit, după ce a renunțat la oxigenul său, pentru ca un tânăr să poată să respire.

„Sunt profund mișcat de faptul că părintele Berardelli, căruia enoriașii i-au cumpărat un aparat de ventilație mecanică, a renunțat la acesta și a cerut să îi fie alocat unui pacient mai tânăr”, a explicat un cadru medical de la sanatoriul Don Giuseppe di Casigno. Ambii pacienți erau infectați cu noul coronavirus.

Cei care l-au cunoscut pe Don Giuseppe văd în gestul său ultim de sacrificiu condensarea într-o clipă a întregii sale vieți. 

„Da, Don Giuseppe a renunțat la aparatul care îl ajuta să respire, deși avea nevoie de el, iar aceasta este poate cea mai bună imagine a sufletului unui preot, care a cucerit inimile tuturor”, scrie Arabera.it

Părintele, care fusese protopop în Casigno vreme de 14 ani mai avusese probleme de sănătate și anul trecut. Însă zâmbetul său peren, disponibilitatea sa, dar și implicarea sa în realizarea unor proiecte importante și costisitoare au ținut ascunse motivele de îngrijorare. 

„Era o persoană simplă, directă, cu o generozitate și dorință de a ajuta pe toată lumea - și pe cei care credeau, și pe cei care nu credeau, imense. Era iubit de toată lumea și enoriașii din fosta sa parohie, din Fiorano, încă îl mai căutau, deși trecuseră ani buni de când plecase de acolo. Dar avea, totodată, și o abilitate incredibilă de a rezolva probleme economice, de a bate la ușile potrivite pentru a cere ajutor”, își amintește Giuseppe Imberti, primarul din Casigno.

„A fost un preot care a ascultat pe toată lumea și oricine îi cerea ajutorul știa că se putea baza pe el”, a spus Clara Poli, primarul din Fiorano, despre cel care a murit ca un preot adevărat.

Doar luni, în Italia au murit 602 de oameni și s-au înregistrat 4.800 de noi infectări cu coronavirus. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, e greu de spus ceva. Aminteste cumva de sacrificiul lui Maximilian Kolbe. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult