Foto: Facebook Klaus Iohannis
Vineri seara România a jucat cel mai important moment de politică „mare” din ultimii ani. Câteva observații după conferința Trump - Iohannis:
1. Donald Trump se dovedește a fi un președinte bun pentru România. Putea să pună pe hartă Ungaria, Cehia sau Polonia. A ales România. Iar mesajele transmise au fost clare și corecte.
2. România și Klaus Iohannis nu puteau spera la o reclamă mai mare. Conferința a avut un impact uriaș, întreaga presă americană așteptându-l pe Donald Trump să dea niște explicații legate de scandalul momentului - afirmațiile fostului director FBI James Comey în fața comisiei din Senat. Întreaga zi, edițiile online ale marilor ziare, începând cu New York Times și Washington Post, au făcut teasing pentru această conferință comună Trump-Klaus Iohannis, care avea să fie transmisă apoi de televiziunile americane. Printr-un noroc, România s-a aflat acolo unde a fost breaking news-ul lumii.
3. Cu toate astea, pentru Donald Trump nu a fost nici o conferință de complezență, nici un pretext pentru a răspunde acuzațiilor lui Comey. Dimpotrivă, mesajele sale pentru România, pentru NATO și pentru Europa au fost extrem de tranșante și de lipsite de echivoc. Desigur, a răspuns și la întrebările ziariștilor americani legate de cazul Comey, reluând ce a spus pe Twitter de dimineață: că acesta ar fi comis sperjur în fața Comisiei, că nu i-a cerut niciodată să oprească o investigație și nici că i-ar fi cerut loialitatea. În schimb, a părut că lui Donald Trump i-a picat la fix întâlnirea cu președintele României pentru a se poziționa în legătură cu 2 subiecte foarte importante pentru agenda sa:
- lupta împoriva terorismului - a) a declarat Qatarul drept finanțator al terorismului b) a cerut statelor NATO să-și respecte angajamentul de a aloca 2 la sută din PIB cheltuielilor militare, dând ca exemplu pozitiv România, care a luat deja această decizie. Aici Klaus Iohannis a jucat foarte bine avantajul României și a punctat la o întrebare referitoare la amenințările lui Donald Trump adresate țărilor care nu-și respectă acest angajament, subliniind că lui i-a „plăcut” discursul președintelui american. Urmează discuții detaliate despre achizițiile militare, unde firmele americane vor dori probabil să ia partea leului. La fel o vor face și firmele europene. România nu trebuie doar să medieze între interesele americane și cele europene, dar să și propună ca o parte din ce se va achiziționa să fie produs aici, în țară.
- Rusia. Scandalul Comey e continuarea scandalului Flynn. Michael Flynn, ex-consilier pe probleme de securitate națională, e motivul pentru care Donald Trump a fost acuzat de „colaborare” cu Rusia în timpul alegerilor (Ca o paranteză, Flynn, mare broker al puterii din DC, era și omul de legătură sau pila lui Liviu Dragnea la Washington, cel care l-a băgat pe liderul social-democrat în poza de la începutul anului cu Donald Trump). Prin urmare, problemele lui Trump pornesc de la „prietenia cu Rusia”, or o poză cu președintele celei mai proamericane țări europene i-a venit mănușă președintelui Trump. România, prin președintele ei, a ales corect: alianța cu Statele Unite este singura noastră opțiune de securitate. România este buldogul SUA în Estul Europei, sula americană din coasta Rusiei, avanpostul militar al Statelor Unite și al NATO la granițele UE. Sau cel puțin aceasta e imaginea creată. S-a folosit Trump de această imagine ca să se distanțeze de Rusia? Tot ce-i posibil la un președinte pragmatic, speculativ, care profită de orice oportunitate i se oferă.
4. Mesajul lui Donald Trump referitor la lupta anticorupție de la București nu putea fi mai clar de atât. Cei care-și frecau mâinile că pot tranzacționa lupta anticorupție cu „pragmaticul” președinte american suferă o cruntă dezamăgire. Toți cei care au bătut în aceste luni Washingtonul să explice că sunt victime politice ale Binomului au primit un cataroi în plină figură. Adăugați distincția pe care influentul American Jewish Comitte i-a acordat-o lui Klaus Iohannis pentru că la protestele din iarnă „s-a poziționat de partea bună a istoriei”. Puneți asta în paralel cu „grupul de pe WhatsApp” al PSD, unde Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Codrin Ștefănescu, Ana Birchall, Ecaterina Andronescu și mulți alții puneau la cale contramanifestații „pentru apărarea României”. În această logică, de care parte a istoriei credeți că s-a poziționat „familia lui Daddy”?
5. O remarcă pentru ziarista TVR Ramona Avramescu. Ea a scos știrea zilei în întreaga presă internațională. La întrebarea ei, Donald Trump a fost nevoit să spună ceea ce omisese din discurs la ultima reuniune NATO, și anume că SUA vor respecta articolul 5 al Tratatului. Știrea s-a propagat rapid în toată lumea.
Cu multă pregătire în spate și cu puțin noroc, vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite crește în câteva zile cota României pe plan internațional și în special în Europa, unde discuțiile despre Uniunea cu mai multe viteze sau despre centru și periferie lăsau țara noastră undeva la margine. De una singură, România nu prea are argumente de negociere. Ca „cel mai important aliat al SUA în Europa de Est”, România poate juca o carte mare de politică externă. Urmează vizita președintelui Iohannis în Germania.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Desigur ca atitudinea civilizata, corecta vorbire a limbii engleze si afirmarea unor idealuri pe care SUA le sprijina inca de la infiintarea acestei mari tari, au contribuit din plin la buna impresie lasata de presedintele roman la casa Alba.
Cu o Rusie tot mai agresiva, cu o Turcie din ce in ce mai islamizata si avand relatii tot mai stranse cu Rusia, tara noastra si Polonia au devenit principalii piloni de rezistenta ai flancului de sud-estic al NATO.
Devine din ce in ce mai probabil ca Donald Trump sa fie exact presedintele american de care Romania avea nevoie in aceste momente tulburi.
Nu ramane decat ca politicienii si diplomatia romaneasca sa speculeze inteligent, in favoarea Romaniei, noile oportunitati oferite noua de SUA.
Dacă va câștiga Schultz alegerile din Germania, Iohannis și colegii lui securiști care au impus bugetul au dat bară. Cu capul cum ar veni.
Administratia Trump avea nevoie de un partener cu care nu are interese contrare.Un partner care a indeplinit conditiile puse de Trump pentru finantarea NATO.Unul care prin prezenta lui intareste imaginea de presedinte al lui Trump.Invitatia nu a fost"cucerita" ci -asa se pare -ca intr-adevar vine din initiativa americana.Ce ar fi dat Vic tor Orban pentru asa o intalnire cu Biroul Oval ,Rosen Garden,conferinta de presa..
Iohannis s-a impus ca un presedinte de aceeas valoare,cu engleza de la bine spre foarte bine,cu eleganta naturala fara emotii sau ambitii de supra prezentare.Ceace a spus era distins,cu vocabularul obisnuit in diplomatie.S-a distins si printr-o independenta de textul lui Trump prin sublinierea repetata rolului Europei Unite.
Presedintele Romaniei revine mult intarit ,"meteorologii" politici simt sprijinul hotarat a marei aliate pentru persoana Iohannis ,pentru lupta impotriva coruptiei a la Iohannis.Un timp faptul ca nu are copii ca Doamna Firea nu o sa joace prea mare rol in acceptarea lui ...
Doamne ferește-ne, dacă asta e îndeajuns să fii ”președinge bun”...
Vedeti paragraful de la cifra 1.
Mai adaugi criticele aduse lui daddy și s-a cam terminat manipularea.
Ha ha, tare! Aveti un Like!
2% este un exemplu important pentru celelalte state membre NATO. Trump a promis în campanie că SUA nu mai alocă buget pentru poliție planetară. Ei doar tipăresc dolari din aer pentru că pot și vor. N-au nicio datorie.
În caz de conflict ai exemplul Poloniei. Franța și Anglia au fost sufletește alături de poporul polonez. Dar și asta e o gogoriță, nici rușii, nici americanii nu-și permit conflicte pentru că se consumă planetele.
În istorie am mai fost aliații cu resurse ai unui alt cel mai puternic stat din lume. :D
Nu ne permitem să cerem nimic, dovadă că nici n-am cerut nimic. Securiștii din fruntea statului oferă singuri.
Îți reamintesc că Trump are economia națională în prim plan, conflictele sunt doar ale propagandei. Tot aia care turuie pe tema infilitrărilor și dezbinărilor. Oligarhiile securiste au propriile probleme. De asta un director de serviciu secret a zburdat recent.
Trump are interesul "great-Americii" in prim plan, asta presupune nu doar economie, cat si geopolitica. Ca la Putin, ca la Erdogan, ca la Merkel, ca la Macron si ca la multi altii, incluzand la Romania.
Încetează să mai fii superficială și te prinzi.