Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Donald Trump, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Președintele român va avea tot sprijinul nostru în lupta împotriva corupției

Donald Trump a declarat la conferința de presă comună susținută cu Klaus Iohannis la Casa Albă, că Administrația SUA va susține eforturile României în lupta împotriva corupției.

„Susținem puternic România și așadar susținem și lupta împotriva corupției. Întotdeauna o vom susține și îl vom susține pe președintele vostru. A făcut o treabă minunată, e foarte popular, lucrează din greu. Știm tot ce se întâmplă în România. El va câștiga această luptă, are sprijinul nostru”, a spus Donald Trump, răspunzând la o întrebare despre cum va susține administrația Trump lupta împotriva corupției din România.

Întrebat dacă este corupția din România o problemă pentru investițiile americane, președintele SUA a spus: „Da, dar sunt foarte mulți investitori americani care merg în România. Avem oameni care merg în România să investească”.

Cristian Tudor Popescu: „Cel mai mare dușman al României nu e ISIS, ci haita de politicieni corupți”

„Cel mai mare dușman al României în acest moment nu este ISIS, deși s-ar putea să avem în curând probleme cu teroriștii, având în vedere angajarea fermă a noastră alături de NATO și SUA în acest moment în lupta impotriva terorismului, exercițiile comune, scutul antirachetă. Nu este nici măcar Rusia atât de agresivă față de România prin declarațiile lui Vladimir Putin. Cel mai mare dușman al României îl reprezintă haita de politicieni corupți care doresc să facă în România din coruptie un mod de viață și care vor să transforme corupția într-un drept al omului în Români”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24. 

„Toți avem dreptul să furăm, toți avem dreptul că fim corupți, dar numai unii dintre noi o să reușească să se îmbogățească precum în basme. Împotriva acestei haite în interior, în România, există o opoziție formată în primul rând din cetățenii care pot ieși în stradă, așa cum au dovedit-o, și dintr-o mică parte a presei. Faptul că atât de ferm a fost formulata aici necesitatea luptei anticoruptie, faptul că președintele Iohannis a fost felicitat și prețuit pentru susținerea fermă pe care a arătat-o în lupta anticorupție în România este extrem de important pentru evoluția țării noastre. Avem nevoie de sprijinul SUA pentru a lupta în interior împotriva știți dvs cui”, a mai spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Sunteți un aliat adevărat, o țară minunată și avem o relație minunată, iar această relație a devenit și mai bună", i-a spus vineri președintele Donald Trump, în Biroul Oval, președintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele SUA Donald Trump au susținut o conferință de presă comună, după întrevederea de la Casa Albă. 

UPDATE.  Principalele declarații ale președintelui Donald Trump

„Domnule președinte Iohannis, e o onoare să primesc un prieten atât de bun la Casa Albă

Vizita dvs vine într-un moment important. M-am întors dintr-o călătorie istorică din Orientul Mijlociu, să îi unesc pe toți oamenii civilizaţi în lupta contra terorismului.

Nicio naţiune civilizată nu poate permite răspândirea acestei ideologii, am vorbit cu lideri musulmani, importanţi din Orientul Mijlociu, liderii au spus că sunt gata să nu mai susţină fianciar şi moral terorismul.

Qatar, din păcate a fost un fondator al terorismului la un nivel foarte înalt.

(Foto Guliver/Getty Images)

Trebuie să oprim finanțarea terorismului. A venit timpul să spunem Qatar-ului să termine cu finantarea terorismului și a extremismului. Fac apel către toate națiunile să nu mai susțină terorismul. Nu voi numi aceste state. 

Trebuie să oprim crimele.

Mulțumesc poporului român pentru ce a făcut în lupta împotriva terorismului.

Împreună putem face față provocărilor de securitate din lume.

România e al patrulea contributor cu trupe în Afganistan.

23 dintre cetăţenii voştri au plătit preţul şi SUA onorează sacrificiul lor.

Recunosc puterea de conducere a lui Klaus Iohannis şi că România a decis să crească contribuţia bugetului apărării. Sperăm că şi celelalte state din NATO vor urma exemplu României şi că îşi vor îndeplini partea financiară.

Vreau să aplaud eforturile dvs în lupta împotriva coruptiei și pentru apărarea statului de drept.

Abia aștept să întărim alianța pe care o avem”.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„Mă bucur foarte tare pentru că am avut o întâlnire foarte bună și acest lucru se datorează puterii dumneavoastră de a conduce și totodată parteneriatului nostru puternic. 

Acest parteneriat cu Statele Unite modelează România aşa cum este ea astăzi, o Românie cu o democraţie solidă, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan şi în Irak. 

Mă bucur că implicarea dumneavoastră în lupta contra terorismului a determinat mai multe națiuni să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim cheltuielile în interiorul NATO

România a decis să crească contribuția pentru apărare la 2% din PIB și cred că suntem prima țară din mandatul dumneavoastră care face acest lucru.

O parte importantă din acest buget merge către achizițiile strategice.

Sper că vom găsi împreună metode bune de a cheltui acești bani.

România este foarte conştientă de faptul că suntem în est şi că ne bazăm foarte mult pe parteneriatul cu dumneavoastră pentru că nu putem să rezistăm acolo fără SUA, nu putem rezista acolo singuri. 

România este membră a UE și cred că este în interesul ei ca Uniunea să fie un partener puternic al SUA. Legăturile transatlantice sunt vitale”

Conferința de presă:

(Multe state văd Rusia un pericol pentru securitatea din regiune. Ar trebui ca SUA să invoce art 5?) Donald Trump: „Angajez Statele Unite în privința articolului 5. Cu siguranță suntem acolo ca să protejăm"

(Foto: Guliver/Getty Images)

(Au fost discuții despre Visa Waiver?) Donald Trump: Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta. 

Klaus Iohannis: „Am menționat acest aspect. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în aceasta privință".

(Cum va sprijini Administrația Trump lupta împotriva corupției?) Donald Trump: „Susținem puternic România și așadar susținem și lupta împotriva corupției. Întotdeauna o vom susține și îl vom susține pe președintele vostru. A făcut o treabă minunată, e foarte popular, lucrează din greu. Știm tot ce se întâmplă în România. El va câștiga această luptă, are sprijinul nostru”.

Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de către Donald Trump la ora locală 14:00 (21:00, ora României). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute.


(Foto presidency.ro)

 Conferința de presă comună a celor doi preşedinţi este programată la ora locală 14:45 (21:45 ora României).

(Foto presidency.ro)

Şeful statului s-a întâlnit, în cadrul vizitei pe care o face în SUA, și cu şeful CIA şi cu congresmani americani, iar întrevederea cu președintele Donald Trump a fost precedată de întâlnirea cu secretarul de Stat Rex Tillerson.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumb and Dumber!
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Nimic de vize, curajoșilor?
    • Like 0
    • @ Trexer
      Recitiți înainte de a vă exprima ironia (ieftină, e drept!).
      • Like 2
    • @ Trexer
      Când o sa curățăm tara de personaje gen firea, dragnea, tariceanu, basesti, Iliesti, și alte asemenea lighioane venite din neomezoliticul comunismului.... Ai încredere, vizele au sa dispară! Însă pana atunci continuați sa aruncați cu perdele de.fum și rahaturi pentru a ascunde jaful la care va dedati de mai bine de 27 de ani!
      • Like 1
  • Spre deosebire de altii mult mai bogati (vezi Germania), Romania se indreapta cu pasi repezi spre a-si indeplini angajamentul de a aloca 2% apararii. Bravo Romania!
    • Like 4
  • Haideţi să nu exagerăm. Doar asta aţi reţinut din tot discursul? Referirea la lupta împotriva corupţiei a fost marginală, un răspuns la o întrebare pusă de un ziarist din România. Nu asta a fost preocuparea lui Trump. Şi chiar provocat de acel ziarist, Trump a vorbit frumos despre România. Aţi făcut progrese...Americanii iubesc România... Doar noi o ţinem langa cu faptul că suntem o ţară coruptă. Suntem corupţi, dar nu mai mult decât alţii. Una peste alta, eu zic să continuăm luptăm împotriva corupţiei, este important, dar să aflăm şi ce căuta Anticorupţia în sufragerie la Oprea... Ce ziceţi? Subiectul ăsta de ce nu vă preocupă? Corupţia de putere nu se află printre preocupările dumneavoastră? Dar de ce? Nu este importantă. Mă opresc aici. Chiar m-aţi enervat.
    • Like 2
    • @ Constantin
      Da nervos mai ești! Ma întreb ce te irita? Corupția sau anticorupția? Chiar nu vezi nivelul corupției, la noi!? Președintele camerei deputaților, un îmbogățit, numai prin munca nu, președintele senatului care dorește, cu ori ce chip subminarea si aservirea justiției si dna, oare de ce?, majoritatea parlamentarilor, magistraților, politiei, chiar si in randul militarilor cu rang superior, medicilor, furnizorilor de medicamente si alimente, funcționarilor din administrație si publici? Mai vrei? Căuta si singur! Sa nu-mi începi,iar, cu basescu.
      • Like 1
    • @ Constantin
      Faceți foarte bine că vă opriți. Și dv. enervați.
      • Like 1
    • @ Constantin
      Atâta timp cât se ascund după imunități parlamentare, după relații și relații. .. Pentru mine sa le caute si în dormitor!
      Alta întrebare! ?
      • Like 0
  • check icon
    Toata lumea e cu ochii pe scandalul comey, toate stirile internationale vor relata răspunsurile lui trump pe acest subiect, iohannis si romania vor fi mentionati marginal, daca vor fi mentionati. Apoi Trump nu e de încredere, isi schimba pozitiile de la o saptamana la alta. Europa se repozitioneaza fata de SUA tocmai din acest motiv. Trump e un presedinte sub asediu, iar SUA e in declin in influenta internationala, mi-e sa nu mizam pe cine nu trebuie, mai ales ca nu e foarte clara pozitia lui trump fata de rusia. Personal, as fi apreciat mai mult un tete-a-tete cu Macron sau Merkel in acest moment, sau măcar unul cu un trump care sa fie sigur ca va fi presedinte si peste o luna.
    • Like 2
    • @
      Stati linistit tovarase, Trump e sub asediu de 2 ani. Si va fi pana in 2025 cand i se va termina mandatul. Cainii latra, caravana trece.
      • Like 5
    • @
      check icon
      este adevart ce spuneti, dar Europa ne-a tratat ca pe niste retardati ani de zile....sa nu uitam cum sa-au purtat francezii, pentru care totii romanii ereu tigani, .....
      s'il vous plaît.......asta eram noi romanii,pentru ei, niste cersetori....americanii au o calitate demonstrata in timp, nu uita prietenii care le-au fost la greu, si noi am fost......
      si ..sa acceptam adevarul, EUROPA ESTE OBOSITA,SI IN DERIVA....ASEMENI IMPERIULUI ROMAN LA DESTRAMARE!
      • Like 0
    • @
      Ne-au tratat așa Cum eram și suntem! Votam în continuare cu burta, și nu cu mintea. Dam la schimb viitorul pentru 2 lei și o pâine. Și după vii și ceri sa fi tratat de la egal la egal!? Glumești nu?
      • Like 2
    • @ Irimie Lupu
      check icon
      eterna scuza votul romanilor nu mai tine....sa ne uitam si la caracterul prietenilor europeni,
      • Like 0
    • @
      Si nu au dreptate? Cine fosgaie pri europa fara acte, analfabeți si hoți, in cârdășie cu toate scursorile altor națiuni? Ia sa vedem, știi? Au greșit cu libertatea omului fara criterii de selecție.
      • Like 0
    • @
      Sa ne uitam, in primul rand, la caracterul romanilor care, de 28 de ani, susțin cel mai corupt partid din romania si pe acoliții lui.
      • Like 1
    • @
      Stimata doamna, votul nu este o scuza! Votul este o obligație cetățenescă, și este cel care da măsură maturității unui popor! Atâta timp cât acceptam sa fim condusi (ba îi mai și votăm )de oameni cu mari probleme cu justiția (aia, așa cum este- oarbă, ciunta, și pe treisferturi dezabilitata) Cum doriți sa fim priviți în exterior!? Ori doriți sa fim aplaudați și primiți cu un covor.roșu și fanfara!?
      Cum priviți dumneavoastră un polițai "manjit"!? Cum tratați cu el? Dar cu unul corect și cinstit!?
      Așa de simpla este problema!
      • Like 0
  • Mike check icon
    Pentru prima dată aud o engleză bine vorbită de un politician român.
    • Like 8
    • @ Mike
      Avem nevoie de politicieni ...onesti...capabili...puternici...Klaus Iohannis e unul dintre ei...I-am dat votul...si nu mi-am gresit evaluarea...Va avea si al doilea mandat...
      • Like 2
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    ...
    • Like 0
  • S-ar putea sa fie ultimul presedinte care se intalneste cu primata Trump dupa tot ce a spus Comey. Grab Romania by the parteneriat strategic.
    • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      Stai linistit, nu-ti fa iluzii ca sa nu ai deziluzii, Trump mai are pana in 2021. Posibil 2025.
      • Like 0
    • @ Deploribus Unum
      Ulceua lui Putin nu merge de 2 ori la apa.
      • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      Ati dat si dvs. in teoria conspiratiei. Acusi ne spuneti ca nici aselenizarea n-a avut loc.
      • Like 1
    • @ Deploribus Unum
      Intrebati-l si pe Comey conspiationistul... sau mai bn nu, o sa spuneti ca hackerii rusi sunt doar o iluzie optica si sunt creati in laboratoarele Democratilor.
      • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      Ce-au hackerii rusi cu Trump? Comey a demonstrat ieri ca Trump a avut dreptate sa-l dea afara. Daca avea ceva probleme cu ce i s-a spus, trebuia sa spuna ceva pe loc, ori sa raporteze conform legii, ori sa demisioneze. In schimb el s-a dus sa "documenteze". Un las parsiv domnul Comey, care de altfel nici in fata dnei Lynch nu a avut curajul sa stea drept.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult