Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Un scurtmetraj regizat de păsări invită oamenii să se implice în eforturile de conservare a biodiversității Deltei Dunării

Birdville

Delta Dunării este o zonă cu o biodiversitate impresionantă, găzduind peste 330 de specii de păsări, din totalul de 380 care se găsesc pe teritoriul țării. Însă dezvoltarea accelerată și nesustenabila a Deltei pune în pericol numărul pasărilor an de an.

Există poate sute de documentare în care oamenii au studiat păsările din Delta și le-au spus povestea. Însă scurtmetrajul Birdville e diferit, pentru că în producția acestui film, locul regizorului a fost luat chiar de păsări. 


Timp de 4 zile, 4 camere cu senzori de mișcare au fost amplasate în zone cheie din Deltă, alese împreună cu Iliuță Goean, ghid turistic al agenției Descoperă Delta Dunării, pentru a surprinde activitatea păsărilor. 

Ele au filmat doar când păsările se aflau în proximitate și se opreau după 10 secunde de inactivitate. La fel ca un regizor, pasările au decis atât scenele care au apărut în film, cât și durata lor. În timpul filmărilor, care începeau înainte de răsărit și se încheiau după lăsarea serii, au fost surprinse 9 specii de pasări, printre care Pelicanul comun, Cormoranul mic, Chira de baltă, Stârcul cenușiu sau Pescărușul râzător.

Birdville își propune să devină un mecanism de conștientizare și educare a privitorilor cu scopul de a genera acțiuni pentru conservarea zonei. Atunci când rulează pe ecrane offline, filmul este însoțit de un cod QR care duce privitorii în site-ul birdville.ro, unde pot afla mai multe informații despre pașii pe care îi pot face pentru a se implica în conservarea biodiversității.  

“Delta Dunării este printre ultimele locuri cu adevărat sălbatice din Europa, unde păsările încă trăiesc fără să fie deranjate de intervenție umană. Asta am vrut și noi să surprindem, așa că am gândit un film în care intervenția noastră să fie la minimum, în care publicul să poată urmări pasările așa cum nu le-a mai văzut până acum, în libertate totală. Însă lucrul ăsta e pe cale să se schimbe, dacă oamenii nu conștientizează impactul acțiunilor lor ca turiști, locuitori sau agenți economici în Deltă”, spune Simona Suman, Executive Creative Director MRM Romania.

Vizionați aici scurtmetrajul - https://birdville.ro/

Lansarea scurtmetrajului a avut loc în prima zi a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, care s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, și urmează să fie înscris în competițiile mai multor festivaluri internaționale de film.

Proiectul a fost inițiat de OTP Bank și Mastercard, ca parte din acțiunile de sustenabilitate ale celor două branduri. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult