Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un scurtmetraj regizat de păsări invită oamenii să se implice în eforturile de conservare a biodiversității Deltei Dunării

Birdville

Delta Dunării este o zonă cu o biodiversitate impresionantă, găzduind peste 330 de specii de păsări, din totalul de 380 care se găsesc pe teritoriul țării. Însă dezvoltarea accelerată și nesustenabila a Deltei pune în pericol numărul pasărilor an de an.

Există poate sute de documentare în care oamenii au studiat păsările din Delta și le-au spus povestea. Însă scurtmetrajul Birdville e diferit, pentru că în producția acestui film, locul regizorului a fost luat chiar de păsări. 


Timp de 4 zile, 4 camere cu senzori de mișcare au fost amplasate în zone cheie din Deltă, alese împreună cu Iliuță Goean, ghid turistic al agenției Descoperă Delta Dunării, pentru a surprinde activitatea păsărilor. 

Ele au filmat doar când păsările se aflau în proximitate și se opreau după 10 secunde de inactivitate. La fel ca un regizor, pasările au decis atât scenele care au apărut în film, cât și durata lor. În timpul filmărilor, care începeau înainte de răsărit și se încheiau după lăsarea serii, au fost surprinse 9 specii de pasări, printre care Pelicanul comun, Cormoranul mic, Chira de baltă, Stârcul cenușiu sau Pescărușul râzător.

Birdville își propune să devină un mecanism de conștientizare și educare a privitorilor cu scopul de a genera acțiuni pentru conservarea zonei. Atunci când rulează pe ecrane offline, filmul este însoțit de un cod QR care duce privitorii în site-ul birdville.ro, unde pot afla mai multe informații despre pașii pe care îi pot face pentru a se implica în conservarea biodiversității.  

“Delta Dunării este printre ultimele locuri cu adevărat sălbatice din Europa, unde păsările încă trăiesc fără să fie deranjate de intervenție umană. Asta am vrut și noi să surprindem, așa că am gândit un film în care intervenția noastră să fie la minimum, în care publicul să poată urmări pasările așa cum nu le-a mai văzut până acum, în libertate totală. Însă lucrul ăsta e pe cale să se schimbe, dacă oamenii nu conștientizează impactul acțiunilor lor ca turiști, locuitori sau agenți economici în Deltă”, spune Simona Suman, Executive Creative Director MRM Romania.

Vizionați aici scurtmetrajul - https://birdville.ro/

Lansarea scurtmetrajului a avut loc în prima zi a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, care s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, și urmează să fie înscris în competițiile mai multor festivaluri internaționale de film.

Proiectul a fost inițiat de OTP Bank și Mastercard, ca parte din acțiunile de sustenabilitate ale celor două branduri. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult