Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un simbol al Brașovului, jucat de Guvern la păcănelele politice: ce se va alege de Cetățuie

Allen Coliban - Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Cetatea Brașovului are o istorie de aproape 500 de ani. În marea majoritate a acestui timp, ea a aparținut comunității brașovene, fie a jucat rol de apărare, fie în perioada mai recentă a fost un important obiectiv turistic și de evenimente. După ce a ajuns, fără niciun ban, la ARO Palace, respectiv SIF Transilvania, Primăria Brașov a încercat inițial să o cumpere, după care a identificat o cale juridică de a o trece înapoi în patrimoniul statului român.

Disputa cea mai mare era dacă cetățuia ar trebui să fie un bun privat sau ar trebui să fie un bun public. În urma unui proces pe care l-a inițiat și l-a condus timp de 7 ani, Municipalitatea Brașov a obținut o decizie definitivă pe 8 noiembrie 2022, care stabilea că cetatea aparține domeniului public al statului român.

Principala luptă pentru Primăria Brașov a fost să demonstreze, pe multe argumente și pe un studiu istoric amplu, că Cetatea Brașovului este un bun public, urmând ca ulterior reglarea transferului de proprietate în diverse forme ale statului să se facă mult mai simplu. Așa arată inclusiv corespondența pe care Municipalitatea a avut-o cu guvernul, în 2019. 

„Ce se întâmplă acum este chiar un paradox, pentru că acest bun a revenit statului român prin anularea unui act care îl transferase către Ministerul de Interne, cu câteva decenii în urmă și care arăta că acest imobil ar trebui să fie un monument istoric clasa A, îndeplinind funcțiunile de turism și cultură. Ei bine, acum Ministerul de Interne, într-un proces de consultare interministerială impus de noul Cod Administrativ, dar care ar fi trebuit să fie doar o formalitate, vine și spune că e interesat să folosească Cetatea Brașovului într-o bază proprie, într-un imobil folosit în circuit închis.

Treaba asta contravine în primul rând destinației imobilului, care îl face să fie bun de interes național. Imobilul acesta e bun de interes național prin simbolistica pe care o are în rândul comunității locale și nu numai, e un simbol al Brașovului, prin faptul că este monument istoric și prin faptul că e un obiectiv turistic. Dacă iei din lista obiectivelor turistice acest imobil, el devine o anexă a unui minister care nu are treabă cu turismul și cu cultura”, a declarat pentru Republica.ro primarul Allen Coliban.

Foto captură youtube Allen Coliban

Acum Executivul a ajuns să joace alba-neagra cu monumentul istoric, simbol al orașului de sub Tâmpa. Ministerul Finanțelor a trimis către ministere o circulară, potrivit profit.ro, în care a întrebat care dorește să îl preia în administrare. MAI și Ministerul Educației s-au arătat interesate, primul pentru că vrea să facă din cetate un hotel/ centru de pregătire și recuperare pentru polițiști, iar Ministerul Educației - pentru a-l transfera către Universitatea Transilvania din Brașov.

Deși Primăria Municipiului Brașov a solicitat efectuarea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului Brașov, în memorandumul de pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului, privind transferul monumentului istoric către unul dintre cele două ministere, nu se ținea cont de solicitarea primăriei. Informația a stârnit în mediul online un val de critici la adresa guvernului. O petiție pentru ca cetățuia de pe Dealul Straja să revină brașovenilor a strâns până acum aproape 6.000 de semnături. 

Ulterior, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat pentru G4Media că a retras din ședința de guvern memorandumul care propunea ca Cetatea Brașovului să fie dată în administrare ori Ministerului de Interne, ori la Educație. Oficialul a anunțat că „urmează discuții cu autoritățile locale în vederea stabilirii pașilor pentru darea în administrare”.

„Darea în administrare” nu este însă totuna cu transferul de proprietate pe care îl solicită Primăria Brașov. Și asta pentru că, pentru a putea atrage fonduri, inclusiv din PNRR, pentru reabilitarea și punerea în valoare monumentului istoric, aflat în continuă degradare de ani buni, municipalitatea Brașov are nevoie să aibă în patrimoniu cetatea. Iar acest lucru se poate face printr-o hotărâre de guvern, spune edilul.

Cetatea Brașovului, în continuă degradare / Foto captura youtube

Iar faptul că ministrul Finanțelor a anunțat că „a retras” joi, din ședința de Guvern, memorandumul de transfer al Cetățuii de pe Dealul Straja către MAI sau Ministerul Educației nu înseamnă că memorandumul nu poate fi introdus din nou pe lista ședintelor executivului. Joi seara, primarul Allen Coliban a declarat pentru Republica.ro că nu a fost anunțat oficial de retragerea definitivă a memorandumului, în actuala formă.

Ce planuri are Primăria pentru Cetatea Brașovului

„Planurile noastre au fost tot timpul comunicate transparent. Ne-am bucurat foarte mult când am câștigat acțiunea în instanță și am transmis și către guvern, chiar imediat după pronunțarea sentinței, că suntem pregătiți să reluăm demersul de trasfer de proprietate către municipiul Brașov. Am alocat bani în bugetul pe anul acesta, avem 1,5 milioane de lei necesari pentru prima fază de intervenție. Dintre toate formele de reprezentare a statului român sunt singurii care avem bani alocați în acest sens și care avem și căderea să facem aceste acțiuni. Ce facem mai departe? Am comunicat aceste lucruri și către guvern, inclusiv direct către primul ministru, astfel încât să găsim cea mai bună cale ca acest imobil să ajungă în patrimoniul municipiului. De altfel, noi avem toate celelalte elemente ale patrimoniului istoric – zidurile, bastioanele, Casa sfatului, am recondiționat anul trecut fosta bancă săsească pe care am transformat-o într-un centru cultural. Toate aceste lucruri arată că și vrem și putem și știm să dăm comunității și patrimoniului național aceste bunuri, să le păstrăm să le punem în valoare”, spune primarul Brașovului.

Edilul a explicat că reabilitarea Cetății Brașovului presupune două etape. Prima se referă la „punerea în siguranță” a monumentului, care să stopeze degradarea accentuată, fiind incluse și spațiile interioare, astfel încât „să putem în cel mai scurt timp cu putință să deshidem măcar pentru vizitare acest obiectiv”.

Faza a doua presupune lucrări mai ample de consolidare și reabilitare.

„Banii prinși anul acesta (în bugetul primăriei -n.n.) sunt pentru punerea în siguranță, atât ca lucrări cât și ca documentații și pentru expertiza avansată care să ne dea o dimensiune completă asupra fazei a doua de reabilitare. Există fonduri, inclusiv pe PNRR, fonduri nerambursabile care ne-ar permite să facem toate aceste cheltuieli nu din bugetul local, ci să atragem surse nerambursabile. Nu am putut depune proiecte în acest sens tocmai pentru că nu era clar în proprietatea cui este și cine ar trebui să administreze cetatea”, a explicat Allen Coliban.

„Toate argumentele care justifică interesul național și gestionarea acestui monument de importanță națională sunt în favoarea comunității brașovene. În cazul în care se va continua în linia acesta a războiului, suntem pregătiți să atacăm în contencios administrativ actul respectiv, deci hotărârea de guvern”, a spus primarul Coliban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta este meteahna societãtii Romanesque,supercentralizarea !
  Ce are a face Bucurestiul cu deciziile primãriei Brasov în administrarea unui imobil fie el si de importantã istoricã?
  Este o chestie localã a primãriei Brasov!
  Scuturativã de orice nostalgie dinainte de "89 si lãsati primãria Brasov sã-si administreze clãdirile!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Cetatea Brasovului este a brasovenilor si nu a institutiilor din Bucuresti care sa il transforme in camere de cazare si locuri de distractie in regim inchis pentru politrucii lor.. V-ati saturat de vilele de protocol raspandite in toata tara?
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult