Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un text despre mama mea „pesedistă”. Și despre mama ta

Protest tineri 1989

Foto: Bogdan Grigore

Am vorbit cu mama la telefon, după ce protestele au căpătat amploare, mai întâi în orașele mari, apoi uşor, uşor şi în oraşele mici. Sincer, am tot evitat să abordez cu ea acest subiect, dar până la urma s-a întâmplat. Probabil că multe familii din România au cel puţin un „pesedist” în familie.

Am tot evitat să vorbesc despre proteste pentru că nu vreau să înţeleagă că aş vrea să îi influenţez opţiunile politice. Şi nici nu vreau sa ne certăm când toate discuţiile inevitabil sfârșesc cu „ştim noi mai bine ca voi”.

După întrebările de rigoare gen ai mâncat, sunteţi cu toţii bine sau când veniţi pe acasă, au urmat şi sfaturile: să vă îmbrăcaţi bine, să nu vă uitaţi căciula şi mănuşile. Înainte de a ne spune „la revedere”, a adăugat:

- Mai bine nu vă duceţi.

- De ce, mamă?

- Să nu vă bată careva, că aşa se tot spune la televizor.

Grijă de mamă...

- Nu ne bate nimeni, mamă! i-am raspuns si mi-am dat seama că generaţia curajoasă care a schimbat istoria României s-a schimbat foarte mult, că cei care au făcut ieri Revoluția sunt exploataţi emoţional și că noi îi privim neputincioşi.

Am ales să îi spun că protestele sunt făcute de cei care au plecat de acasă cu un set de valori, credinţe puse cu grijă în bagaj tocmai de ei, părinţii noştri, atunci când am decis să plecăm în lumea mare. Pentru că valorile morale sunt învaţate acasă. Indiferent de numele partidului care ar fi hotărât legalizarea hoţiei la ceas de seară, tot am fi ieşit în stradă. Întâmplător sau nu, cel care ne ţine pe noi în stradă seară de seară, pe ger şi vant tăios este partidul care pe voi vă ţine captivi într-o lume paralelă cu realiatea. Aşadar, mamă, nu este un protest politic. Nu cerem bani, nu primim bani. Nu cerem schimbarea guvernului, nu instigăm la război civil și nici nu este o tentativă de lovitură de stat, cum vi se tot repetă (amănunt foarte important!) pe la televiziunile care v-au călcat în picioare principiile pentru care aţi schimbat istoria României în 1989.

Nu cred că mama mea sau a ta şi-au schimbat brusc valorile fundamentale. Cred că, din dorinţa de a le fi puţin mai bine, au facut un soi de „deal”: câţiva bănuţi în plus contra toleranţă. Însă nimeni nu le-a spus că toleranţa cerută în schimb are un preţ foarte mare: hoţia legalizată! Acest „deal” făcut cu voie sau nu ne calcă în picioare un principiu, acela de respectare a regulilor, dar și viitorul.

Aşa cum mi-a spus mama, în fiecare seară mă îmbrac bine, îmi pun căciula, îmi iau mănuşile şi mă duc în Piață, deoarece eu cred în porunca întâi a familiei mele: să nu furi!

Sunt sigură că mâine și în micul oraş de provicie vor ieși oameni cinstiți în stradă. Şi poate mama mea va fi acolo.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt de acord, cand esti tanar, fara griji, ca ai parinti care iti poarta de grija, e bine! Asa am fost si eu...in anii '90!!! Restul e istorie! Si fiul meu este acum in piata, la protest, deja consider ca-i suficient de matur sa-si exprime propria optiune, are 27, si nu doresc sa-l influentez in nici un fel! Sa dea Dumnezeu sa aveti parte de un viitor mai bun!......Va da cineva casa, rate mici, preferentiale, va ajuta alt guvern sa va fie viata mai usoara? Nu cred, fiecare veti fi tot pe cont propriu...
  • Like 1
 • Mama mea a murit, bine ca nu a mai trăit sa vada si porcăria asta...mama mea a fost monarhistă, e bine însă, ca fiicele mamelor noastre au mers la acest protest!
  • Like 1
 • Simona check icon
  Mda... Noi aici in Romania avem mereu f multa treaba , ne luptam cu functionarii publici , trebuie sa stim toate legile probabil ca ar trebui sa avem cel putin un membru din familie care sa fi absolvit dreptul, medicina , mereu trebuie sa ne adaptam numeroaselor legi care se schimba sau apar altele noi la fiecare trimestru, ne luptam cu mentalitatile familiei , aici nu poti trai linistit si demn, suntem mereu umiliti !
  • Like 2
 • Vă felicit pt MODUL în care informați LUMEA de starea reală a lucrurilor , a situațiilor ,pt CORECTITUDINE !!!
  • Like 3
 • Am rude care au votat PSD durerea mea e ca nu sunt nici analfabeti ,nici asistați social...Ci isi dorea un salariu mai mare promis in EDUCATIE ....
  • Like 0
  • @ Georgeta Zecheru
   Au facut un targ dezonorant,salariu mai mare pentru dascalii copiilor nostri ne dorim cu totii dar in conditiile in care dumnealor il merita. Ce am vazut insa ne-a oripilat, directori de scoli cu examene picate reangajati pe post, profesori condamnati pentru diverse abateri reangajati pe post.
   • Like 0
 • O majoritate devine ilegală în momentul în care se manifestă, cu bună știință dau din prostie, contra intereselor țării. Democrația își pierde sensul când majoritatea devine tiranică și abuzivă.
  • Like 5
  • @ cristiansirb
   Unii au reusit sa ajunga in parlamente si au introdus dictatura fara majoritate. Sper ca majoritatea noastra nu stie asa multa istorie.
   • Like 0
 • Nu am nici un pesedist in familie! Nu am avut niciodată!
  • Like 4
 • Buna seara. Ma iertati pentru deranj si, va rog, spuneti-mi cum pot trimite un articol pentru a-l analiza domniile voastre si, daca e de calibrul Republicii, sa pot colabora cu dumneavoastra. Va multumesc mult si va las un link pentru a va orienta daca merit sa va fiu colaborator. Cu respect si stima, Virgil Andronescu. https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2017/02/de-la-bunele-intentii-la-derizoriul.html , mail: virgilmagurele@gmail.com .
  • Like 1
 • In plus, referitor la titlul articolului: despre Mama mea, prefer să vorbesc eu! Folosiţi platforma Republica, dacă vă este permis, să faceţi consideraţii asupra familiei dumneavoastră!
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult