Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Unde e dreptatea Sorinei?

Sorina - Mascatii - Foto FB

(Foto: Facebook/Uniți pentru Sorina)

Povestea Sorinei a zdruncinat o țară întreagă. Ieri, când abia aflasem de cazul ei, am fost răvășită timp de câteva ore și cuprinsă de un sentiment cumplit de neputință. În acel moment, cazul încă nu ajunsese la urechile premierului, al miniștrilor și al tuturor celor care ar fi putut dispune anchete în acest caz. Și știam că singura șansă să mai fie reparat ceva este ca acest lucru să se întâmple, pentru că autoritățile ar trata situația cu maximă atenție doar sub enorma presiune publică. Așa că singurul lucru bun pentru Sorina, în acest moment, este valul public de emoție stârnit de comportamentul inadecvat al unei procuroare care a bruscat-o și de teroarea la care a fost supusă copila când a fost ridicată cu mascații, ca un infractor.

Un copil smuls din brațele celor pe care îi știa drept părinți și care pretind că statul nu i-a lăsat să o adopte. Ascultând poveștile cunoscuților asistentului maternal, poți fi ușor convins că li se face o mare nedreptate. Parchetul spune, însă, că asistentul maternal a refuzat adopția în două rânduri și oferă dovezi în acest sens. 

Informațiile sunt contradictorii și despart oamenii în două tabere, făcându-ne să ne întrebăm cât din ele e fake news și cât e adevăr. Dar în toată vâlva iscată, o singură certitudine există: aceea că un copil de 8 ani este târât pe jos, la propriu și la figurat, într-un sistem profund greșit. Iar părerile, alegerile, dorințele sale nu sunt luate în considerare într-un proces de adopție. Se va face o anchetă, spune primul ministru. Se vor lua toate măsurile pentru ca Sorina să aibă șansa la o creștere armonioasă. Dar pe Sorina o va întreba cineva ce vrea? Dacă un copil de 9 ani se împotrivește adopției, statul îl ascultă?!

Sorina a fost luată cu forța din ceea ce cunoștea ca fiind casa ei. Au venit cu mascații și dube ca să o smulgă din brațele lui mami și tati. 

„Mami, nu vreau să plec!” Acesta a fost pentru ea, în acele momente, singurul adevăr. „Mami, nu vreau să plec!” Din aceste cuvinte țâșnește tot puroiul acestui sistem în care copiii părăsiți sunt lăsați pradă traumelor și abuzurilor. În mass media au apărut imediat comunicate seci, hotărâri legale, mesaje în limbaj de lemn. Dar cumva umanitatea a fost uitată și s-a scurs prin tot acest amalgam de informații ca un albuș de ou printre degete. 

Începând de la cei implicați în procesul de adopție, de la asistentul maternal, la șefa Direcției locale, la părinții adoptivi care au avut parte de vizite pregătitoare și până la procurorul care a tras copilul după ea urmându-și robotic „îndatoririle” pentru a-l lua de „acasă”, toți i-au greșit Sorinei. Insuportabilele imagini filmate cu ridicarea Sorinei spun povestea tristă a copiilor instituționalizați, complet vulnerabili din cauza unui sistem defect, în care interesul lor nu doar că nu primează, ci e total desconsiderat. Cum sunt ei protejați? Unde este umanitatea celor care ar trebui să îi apere de abuzuri? Cei care au traumatizat acest copil cu dubele, mascații și târâtul vor spune că și-au făcut datoria? Așa cum spuneau și naziștii la Nürnberg? 

Îmi amintesc cum oameni din toată lumea afișau cu mândrie mesajul „Je Suis Charlie” după atentatul de la publicația franceză. E o eră în care ne putem identifica ușor cu o cauză. Mai ales una care privește un copil și naște o emoție covârșitoare. Indiferent unde i-ar fi mai bine și de partea cărei familii ar fi dreptatea, în acest caz nu dreptatea părinților trebuie să o căutam, ci dreptatea acestui copil traumatizat. Să ne întrebăm ce contează: Unde e dreptatea Sorinei? Și unde este binele ei? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ROMANIA-STAT-AL-PROCURORILOR!
    • Like 0
  • De ce romanii si mass-media romaneasca iau foc la stiri secundare, dar sunt nepasatori la stirile importante? (Parlamentari care nu respecta un referendum validat, CCR care amina validarea, aiurea, unui referendum ce indeplinea conditii legale, ministrii ce nu respecta legile tarii -vezi achizitia "Bancii Romanesti", adoptarea bugetului mult mai tirziu decat revede legea, sustinerea lui Dragnea, desi era infractor- etc.)
    Desigur, nu e normal si bine ce s-a intimplat. Dar reactia populatiei este nefireasca. Orientata numai pe probleme secundare.
    O fi vina mass-mediei? Formatorilor de opinie?
    Sau e o vina colectiva mai larga? Constienti ca dau girul lor unor ticalosi, izbucnesc cand ticalosia este vizibila si atinge zone fara putinta de aparare? Ca un fel de autoscuza pentru abdicarile anterioare?
    • Like 2
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Nu mai vorbim de defrisarile inumane din Romania, de demonstratiile ilogice impotriva gazelor de sist etc...
      "Curat murdar..."
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Repetăm, poate se îneţege: legea e una, logica e alta. Numărul de legi proaste de pe mapamond ar putea umple zeci de biblioteci. Prin ce se văd că sunt proaste? Prin rezultat. Nimeni nu are părintele perfect, dar îţi dai seama când nu vrei să pleci de la tine de acasă, de lângă părinţii tăi. Nu biologici, că nici cei adoptivi nu erau biologici.
    • Like 0
  • "Dacă un copil de 9 ani se împotrivește adopției, statul îl ascultă?!"

    Conform Art. 92 din Legea 273/2004 privind procedura adopţiei, copilul trebuie să fi împlinit vârsta de 10 ani pentru a putea fi ascultat şi pentru a-şi da consimţământul la adopţie.
    • Like 3
    • @ Rocky's Dad
      Nici la 10 ani nu ai discernământ să judeci corect ce e mai bine pentru tine. Dacă și oameni în toată firea cred în cretinismul cu vânzarea de organe, cu atât mai mult un copil poate fi influențat băgându-i-se în cap astfel de gogorițe.
      • Like 2
    • @ Rocky's Dad
      Valentin check icon
      Frumoasă legea 237, dar eu propun să creştem vârsta, de la 10 la 36 de ani. Să nu poată fi ascultat sub 36 de ani.
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Sigur că totul trebuie făcut după lege, dar nimieni nu spune că legea e perfectă. E perfectibilă. În acest caz, fie nu s-au luat în calcul toate posibilităţile, fie legea ar trebui îmbunătăţită cu mecanisme care să prevină asemenea efecte nedorite.
    • Like 0
  • raimond check icon
    Dreptate Sorinei i se va face cand asistenta maternala va infunda puscaria.
    • Like 5
    • @ raimond
      Foarte corect, dar trebuie să o aibă colegă de celulă pe procurarea care nu numai că și-a depășit atribuțiile, dar a făcut-o în maniera unei angajate a Gestapoului. Iar psihologul și asistenta de la Protecția copilului, care au stat afară în mașină în loc să își îndeplinească atribuțiile pentru care veniseră, trebuie urgent date afară.
      • Like 1
    • @ Florian Nicolaescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Cineva trebuia să DIRIJEZE toată operațiunea, începând prin a da afară din cameră pe toți gură-cască inclusiv pe membrii familiei care nu erau implicați ( și care filmau de zor, oare de ce?). În primul eșalon trebuia să vină psihologul și poate un negociator. Cum nimeni n-a făcut nimic ( "nu-i treaba mea", ați văzut cum stăteau toți așteptând ca altul să acționeze) s-a implicat procuroarea, decizie discutabilă.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Implicarea procuroarei nu a fost discutabilă ci cu încălcarea gravă a procedurilor. În mod normal, preluarea minorei cădea în sarcina executorului judecătoresc, care însă nici nu a existat în echipa de comando care a acționat. Prezența procurorului s-a justificat prin punerea în aplicare a unui mandat de percheziție care de fapt nici nu a fost executat, percheziția fiind doar un pretext pentru pătrunderea în imobil a procurorului și a polițiștilor. Executorul judecătoresc nu a existat, iar psihologul și angajatul de la Protecția copilului, care făceau parte din echipă, au rămas afară în mașină în loc să își îndeplinească atribuțiile. Toți acești angajați ai statului trebuie trimiși în instanță, împreună cu nenirocita de asistentă maternală.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Situație fără precedent la care soluție optimă nu există? De aia s-a apelat la subrefugiul cu percheziția ? Presupun doar. Executorul ar fi luat fizic copilul? Perfect spus, echipă de comando. Fără conducere, fară cap, fară a fi dinainte stabilit CINE E ABILITAT să ia fizic copilul dacă se întâmpină rezistență. Într-adevar nu s-au respectat procedurile.
      Deci oalele sparte vor trebui plătite de către cine a organizat intervenția.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Soluție optimă exista, să fie chemată jigodia aia de asistentă maternală la Procuratură și să i se pună în vedere că în ziua cutare, la ora cutare, este obligată să fie la domiciliu și să predea minora executorului judecătoresc care va veni să o preia, iar dacă nu se conformează va înfunda pușcăria. Dacă era avertizată cu fermitate că ajunge în spatele gratiilor nu își mai permitea javra să își facă de cap. Iar pe viitor cred că ar fi o soluție bună modificarea legii. Un minor aflat la un asistent maternal și pentru care s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de adopție să fie dat în mod tranzitoriu în îngrijirea unui alt asistent maternal, din momentul pronunțării hotărârii și până la preluarea lui de către familia care l-a adoptat.
      • Like 2
    • @ Florian Nicolaescu
      Valentin check icon
      Io nu înţeleg un lucru: dacă acel copil e un obiect fără voinţă şi consimţământ ce mai contează cum a fost luată?
      • Like 1
    • @ Valentin
      Dacă asta ai înțeles din ce am scris, că îl consider pe copil un obiect, îmi pun mari semne de întrebare în legătură cu judecata ta. Cât privește consimțământul, dacă este viciat de tâmpeniile care i s-au băgat în cap, că i se vor lua organele, nu are nicio relevanță.
      • Like 2
    • @ Florian Nicolaescu
      raimond check icon
      Perchezitia nu e un pretext. Este metoda legala de a intra undeva unde e sechestrat cineva. Faci perchezitie ca sa-l gasesti. Poate e ascuns. Nu glumesc. Dar faptul ca s-a ajuns pana aici pune semne de intrebare. Semne de intrebare privind capacitatea unor institutii ca protectia copilului de a-si face treaba mult mai bine, mult mai ferm. Mascatii si procuratura n-au nicio vina. Ei au venit si au facut ceea ce trebuiau sa faca. Sentimentele unui copil nu sunt in fisa lor de post. Ei trebuie sa ia un copil si din mana unor parinti buni, nu asistenti maternali, dar care poate sunt nebuni sau mai stiu eu ce.
      Da, sunt de acord, langa asistenta maternala vor trebui sa stea si functionari de la protectia copilului. Mai stii, poate se descopera ca ei de fapt lucrau la .... partid!
      • Like 3
    • @ raimond
      Nu ne aflăm în situația în care se presupunea că la domiciliul respectiv ar putea fi ținut ascuns un copil, ca să se justifice percheziția. Se știa fără dubii că minora locuiește acolo, deci pentru preluarea ei trebuia trimis executorul judecătoresc, nu procurorul. Iar procurorul nu are înscrisă în fișa postului obligația de a se implica personal în acțiunea de preluare a unei persoane, chiar dacă ar fi vorba de un infractor.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      raimond check icon
      Si daca-l lua executorul nu mai tipa copilul?
      Si daca procurorul nu se implica personal ce se intampla? Nu-l mai luau asa-i? Pai se faceau mai tare de ras. De-abia atunci era grav.
      Ce a facut procurorul se cheama initiativa. Se va analiza, poate va fi si el sanctionat, dar sigur vor trebui trasi la raspundere cei care trebuiau sa faca si nu au facut.
      Iar o perchezitie nu se justifica prin faptul ca nu "se stia", ca daca se stia nu mai trebuia. In marea majoritate a cazurilor se stie exact ce e la fata locului, dar nu poti intra legal fara mandat de perchezitie. E o chestie tehnica.
      • Like 2
    • @ raimond
      Delia MC Delia MC check icon
      Țipa de mama focului, pentru asta copilul era deja instruit. Așa că executorul făcea frumos proces verbal cum că fata se împotrivește și pleca cum a venit. Și se amâna iar și iar.
      Părerea mea, s-a forțat rămânerea copilului la ei. Toți trebuie să joace cum cântă ea. Foarte frumos joacă dl procuror general.
      • Like 0
  • Constat ca majoritatea discutiilor se poarta pe tema traumatizarii copilului si a drepturilor sale. Nu neg ca e important acest aspect, dar nu e singurul care trebuie luat in discutie (si ma refer la o discute bazata pe lege, nu pe manipulari emotionale...). Mai mult, in spatele acestei discutii se ascund racile grave de care sufera Romania. De aceea, prezint mai jos cateva constatari legate de scandalul de la Baia de Arama. Asadar:
    - asistenta maternala a refuzat sa adopte copilul si nu mai avea dreptul sa tina fetita - fapt decis de institutia publica indreptatita prin lege sa acorde aceasta calitate;
    - dupa ce a pierdut acest drept, copilul trebuia preluat fie de alt asistent maternal, fie (cazul de fata) de parintii adoptivi, in baza deciziei definitive a instantei;
    - asistenta maternala a refuzat de mai multe ori sa predea copilul autoritatilor sau parintilor adoptivi;
    - interventia in forta a autoritatilor a urmat acestor refuzuri;
    - femeia in cauza nu doar ca a refuzat sa asculte de lege si de Autoritatea pentru Protectia Copilului, de Judecatorie, de Politie si de Procuratura, dar a mai si intoxicat minora cu idiotenii de genul "parintii adoptivi o sa-ti ia organele..." si, impreuna cu membrii familiei, a creat dezordine publica si scandal in momentul in care autoritatile s-au prezentat sa puna legea in aplicare.

    Concluzia: in tara in care platim taxe pentru salariile unor judecatori, procurori, politisti, jandarmi si functionari ai Protectiei Copilului, o femeie cu relativ putina scoala (dupa cum vorbeste) a reusit sa sfideze zile si saptamani in sir sistemul public, creand haos si neincredere in institutiile statului si manipuland inclusiv presa (cel putin pe cea locala, care a dovedit ca nu face nici cat o varza). Daca o familie de oameni simpli dintr-un orasel de provincie a putut sa faca asa ceva, atunci inseamna ca in fata unor cetateni care dispun de mai multa forta, gen clan de crima organizata sau grupare de microbisti huligani, suntem complet neputinciosi, ca n-are cine sa ne apere. Desigur, unii vor spune ca nu e asa, pentru ca la situatii cu adevarat grave autoritatile stiu cum sa intervina eficient si au si dovedit acest lucru. Insa chiar asta arata ca Romania este un sat fara caini: degeaba ma apara pe mine sistemul public de Clanul Sportivilor, daca nu este in stare sa controleze o asistenta maternala! Mai mult, desi i se pot imputa mai multe infractiuni penale, femeia nu numai ca nu e in arest, dar mai face si declaratii pe la televiziuni, punand paie pe foc si dand teme pentru clasa politica!

    Nu in ultimul rand, este graitor cat de selectivi sunt unii romani cand vine vorba de respectarea legii versus protejarea drepturilor personale: in numele dreptului la libera exprimare, oricine poate spune orice prostie gen "americanii vor organele fetitei", dar cand apare un procuror cu mandat judecatoresc sa impuna o decizie a tribunalului, "poporul" de la fata locului stie el mai bine cum trebuie aplicata legea, adica taman ca in Caragiale: "box populi, box Dei!"
    Apropo, pana acum n-am vazut pe nimeni, la TV, sa-si ceara scuze de la cuplul de romani care a adoptat legal un copil in Romania pentru incapacitatea institutiilor publice nationale de a pune in aplicare o simpla procedura juridica. Si ne mai miram ca romanii plecati in strainatate isi pierd increderea in tara natala!

    Ma doare sa spun asta, dar tot acest scandal arata cat de departe suntem de un stat civilizat. Si nici macar nu ma refer la SUA, unde scandalul nici nu ar fi inceput, pentru ca asistenta maternala ar fi fost arestata din primul moment in care ar fi sugerat ca nu vrea sa predea minora...
    Nu, la noi nu e ca la americani, ci este ca in Balcanii de Vest. Cunosc un sat in Kosovo unde, pe la jumatatea anilor 2000, toti localnicii (vreo patruzeci de familii) nu platisera ani de zile electricitatea, in ciuda tuturor somatiilor. Si nu erau chiar atat de saraci, dovada masinile germane din fata caselor. Intr-o zi, o echipa de la Enelul kosovar (KEK) a venit sa debranseze satul de la stalp. Oamenii au iesit cu injuraturi si kalashnikoave si i-au obligat pe cei doi tehnicieni sa refaca legatura electrica, sub amenintarea armelor. Pana seara, toti politicienii de la Pristina vorbeau despre situatie, intreband retoric, "cum sa tai curentul la un sat intreg, pai sunt copii acolo, cum o sa stea pe intuneric?" Un singur fost lider al gherilei kosovare a avut curajul sa spuna ceva de genul "dar parintii copiilor din sat, care au masini Mercedes si BMW la poarta, de ce n-au platit curentul electric? nu s-au gandit ca o sa se ajunga aici?".

    Singura diferenta dintre Romania si Kosovo este ca acolo nu si-a pus nimeni problema că situatia ar fi trebuit rezolvata de catre autoritatile statului, datoare sa impuna legea, grav incalcata. Si asta pentru ca in Kosovo, oamenii sunt realisti si nu mai cred de mult in fictiunea numita "autoritate de stat", fictiune cu care se pare ca ne amagim noi in Romania, unde am numarat peste 150 de ani de stat modern, de la Cuza incoace (Kosovo s-a proclamat independent de-abia in 2008, deci macar au o scuza). La kosovari, compania de electricitate a angajat o firma de securitate americana (a se citi "mercenari profesionisti") care s-au dus intr-o noapte si au taiat curentul electric pe furis. La noi, procuroarea care s-a dus sa impuna legea este anchetata, in timp ce asistenta maternala care a sechestrat un minor (nu o spun eu, o spune legea) bate campii la televiziuni, cu teorii ale conspiratiei.

    Sa speram ca luna viitoare, dupa ce vom fi rezolvat problema de la Baia de Arama, vreun acar de la CFR nu va dori sa rescrie mersul trenurilor in acord cu programul meciurilor de fotbal ale Nationalei U21 (eventual oprind niste garnituri prin Baragan, cateva ore...). Sa poate ne vom trezi cu vreo infirmiera de spital judetean care a luat cheile de la sala de operatii si vrea sa decida ea cine si cand opereaza, ca doar nu doctorii dau cu mopul dupa interventii!

    • Like 4
    • @ Petrica L.
      Modul cum a actionat procuroarea e discutabil, in rest sunt de aceeasi parere.
      • Like 0
  • La întrebarea din titlu, unde e dreptatea Sorinei, răspunsul e simplu: acolo unde stabilește legea. Dacă asistenta maternală a refuzat să o adopte, era obligată să o predea familiei care a dorit acest lucru și căreia i-a fost încredințată prin hotărâre judecătorească. Dacă a încălcat legea, să suporte consecințele. Iar cei care au trimis haita de haidamaci mascați și procurarea implicată în modul barbar în care a fost preluată minora să răspundă și ei penal. Se putea evita tot circul mizerabil care s-a petrecut dacă asistenta maternală era chemată la procuratură și era somată ca în ziua cutare, la ora cutare, să fie pregătită să predea minora și dacă i se punea în vedere că refuzul este faptă penală și va suporta consecințele. Pusă în fața acestei amenințări, cu siguranță că individa prefera să se conformeze decât să înfunde pușcăria. S-a ales însă varianta de a se acționa ca într-o țară cu civilizație de peșteră, ceea ce și suntem.
    • Like 2
  • Si ati gasit raspuns la cele doua intrebari?La ce va asteptati intr-o lume nedreapta ?Cazurile Smicala,Botnariu sau rezolvat ele favorabil pentru copii?
    • Like 0
  • cromium check icon
    Nu-si pune nimeni intrebari in privinta ultimei propozitii din scrisoarea copilului coroborata cu mirarea "prefacuta" a femeii din inteviu: "cum a putut un copil asa mic sa scrie asa ceva!!?" Ce avem noi aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=bQhKSD_M-bY&feature=youtu.be&t=30
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult