Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

VIDEO. Controversatul caz al unei fetițe de opt ani, luate cu forța de poliție și procuror. Cine are dreptate?

fetita luata de Politie

(Foto captura video)

O fetiță de opt ani a fost luată cu forța vineri dimineață din casa unei familii din Baia de Aramă de către o echipă specială de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Mehedinți.

Fetița ar fi fost dată spre adopție unui cuplu din SUA cu cetățenie română, scrie presa locală. 

Momentul intervenției a fost filmat și arată cum copilul plângea și țipa că nu vrea să plece de lângă asistenta maternală, căreia îi spunea „mamă”.

Publicația Domino din Gorj scrie că fetița a fost dată în adopție printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. 

Asistentei maternale, Mariana Șărmăt, care a crescut-o pe fetită în ultimii șapte ani, i-ar fi fost desfăcut contractul de muncă, iar autoritățile au considerat că fata stă ilegal în locuința asistentei maternale, scrie pandurul.ro.

„Polițiștii I.P.J. Mehedinți au fost delegați, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziție într-un dosar de lipsire de libertate”

Ce spune poliția, în cazul fetiței de la Baia de Aramă:

“În referire la aspectele apărute în spațiul public, cu privire la misiunea polițiștilor, derulată astăzi, pe raza localității Baia de Aramă, județul Mehedinți, facem următoarele precizări:

Polițiștii I.P.J. Mehedinți au fost delegați, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziție într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

Percheziția a avut loc într-o locație unde se afla un minor care a fost dat spre adopție prin hortărâre judecătorească definitivă.

Toate activitățile de la fața locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul polițiștilor prezenți în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic.

În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la fața locului s-au adunat aproximativ 50 - 60 de persoane.

Așadar, reiterăm faptul că principala misiune a polițiștilor a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște în zonă, iar în interiorul locuinței au intrat 3 polițiști care au însoțit procurorul de caz și reprezentanți ai DGASPC.”

VeDem Just, despre cazul de la Baia de Aramă: „Există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecția Copilului, executor judecătoresc și Poliție”

Asociația nonguvernamentală VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie a publicat pe Facebook o opinie referitoare la cazul de la Baia de Aramă:

„Față de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forța de autoritățile statului de la asistentul maternal, reprezentanții VeDemJust s-au interesat și pot comunica public următoarele:

- procedura de adopție fusese finalizată, după trei ani. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români (au cetățenia noastră) stabilită în SUA;

- reprezentanții ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreț autoritățile și inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori;

- acum două luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;

- pe certificatul copilului scrie deja numele părinților adoptatori;

- există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecția Copilului, executor judecătoresc și Poliție.

Este regretabil că presa a prezentat cazul fără o poziție din partea instituției publice ANPDC sau a organizației FONDC care s-au preocupat îndeaproape de acest caz.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De văzut filmarea unde se vede cum la secunda 5 procuroarea de-o târăşte pe copila romă O LOVEŞTE, luat în calcul şi asta:
    "Întâmplător avocatul adoptatorilor americani este soțul unei judecătoare de la Curtea de apel Craiova, colegă și prietenă cu judecătoarea care a judecat apelul care le-a dat copila americanilor.
    Îl vedeți în filmare, după ce procuroarea târăște fata pe jos o ia pe sus avocatul și o urcă cu forța în mașina personală.
    Bun, bun și priceput maestrul Liviu Belulescu, cunoscut de mulți ani ca apărătorul preferat al interlopilor din Bănie.
    De-a lungul anilor, Belulescu a fost apărătorul unor infractori celebri.
    I-a reprezentat, printre alţii, pe Bercea mondialu, pe Farid Jahani, zis Paul Valută, în dosarul fraudei de 2,2 milioane de euro de la BRD Craiova, şi pe fiul judecătorului de la Curtea de Apel Craiova, Marin Covei, Iustin, cercetat în 2005 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
    Înainte de a deveni avocat de succes pentru interlopi, Liviu Belulescu a fost om al legii.
    Locotenent la Poliţia de Frontieră Turnu Severin (1987-1991) şi căpitan la Jandarmeria Craiova (1991-1997), Belulescu s-a dedicat avocaturii, după ce a absolvit cursurile Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu" din Craiova (1997)."
    https://www.facebook.com/daju.narcis/posts/2962202693820602
    • Like 0
  • Dacă datele sunt corecte si familia maternala nu si-a exprimat dorința să infieze fetita, atunci famila care a obținut drept de aboptie are dreptate. Un copil de etnie romă poate fi mult mai fericit in America unde nu se va mai izbi de blamarea socială vis a vis de culoarea pielii. Ar avea parte de educatie si de integrare. Câte vieti de romi au fost salvare in societatea americană cu rezultate spectaculoase! In Romania etnia romă nu este asimilată încă așa că să dăm o șansă de mai bine acestei fetite .
    • Like 1
  • Conform celor comunicate de Ministerul Muncii, asistenta maternală a dat două declarații scrise că refuză să adopte fetița. În aceste condiții, era absolut normal ca, la apariția unei familii care dorește să o adopte, fetița să îi fie încredințată. Cu ce drept s-a opus asistenta maternală adopției, atâta timp cât a refuzat să o adopte ea însăși? Agravant este și faptul că așa zisa asistentă maternală nici nu mai avea această calitate, care i-a fost retrasă în momentul legalizării adopției, deci încadrarea faptei la lipsire de libertate este absolut corectă și respectiva trebuie să răspundă penal. Pe de altă parte, modul barbar în care au procedat reprezentanții autorităților trebuie sancționat nu numai disciplinar, prin desfacerea contractelor de muncă, dar și penal.
    • Like 1
  • Imaginile din clipul respectiv demonstrează clar şi dur "grija" pe care statul (mafiot) român o are pentru copiii patriei. Acolo nu a fost preluarea unui copil de către noua "familie" ci nişte portărei care luau omului porcul din coteţ. Aşa s-au purtat reprezentanţii Statului cu bietul copil. Călcând legea, care spune că dacă acel copil se opune, trebuie încheiat un proces-verbal pentru imposibilitatea de a pune în aplicare sentinţa judecătorească. Adică TREBUIE SĂ-L LASE PE COPIL ACOLO UNDE ESTE, nu să tragă de el ca de un animal dus la tăiere. Punct.

    Cu mai mulţi ani în urmă, nişte cunoştinţe de-ale mele au decis să înfieze o fetiţă. În mare, lucrurile s-au petrecut astfel: tone de hărtii făcute pe la instituţiile statului, evaluare psihologică şi MULTE VIZITE LA FAMILIA CARE AVEA ÎN GRIJĂ COPILUL. Acolo au stat de vorbă cu fetiţa şi i s-a explicat despre ce este vorba. Abia după aceea a fost adusă la noua locuinţă, în noua familie.

    Şi acum nişte întrebări:
    Familia americană, de câte ori a vizitat-o ÎN ŢARĂ pe fetiţa de dragul căreia nu mai poate? S-au văzut prin Skype? L-au delegat pe avocat să facă pe noul părinte? Am înţeles că rom-americanii s-au plâns că au cheltuit 30.000 de euro pentru adopţia asta. Pe ce s-a dus atâta amar de bănet?
    • Like 2
  • Alex Mag check icon
    Nimeni nu realizează ca infracțiunea de lipsire de libertate a fost declanșata de autorități prin desfacerea contractului de munca al asistentului maternal?
    • Like 2
  • Alex Mag check icon
    Pentru cei care au uitat trebuie sa le aduc aminte ca in interesul celor mulți si oropsiți din România sute de mii de oameni au fost aruncați in pușcărie, au dispărut sau anihilați social numai pentru faptul ca un analfabet i-a declarat „dușmani ai poporului”. De cele 20 de milioane ai lui Stalin….
    Nu a negat nimeni legalitatea aparenta a care a stat la baza acțiunii, cu toate ca si acestea ridica semne legitime de întrebare ca de exemplu a celor care i-au desfăcut contractul de munca asistentului maternal fara a se prevedea consecințele de lipsire de libertate. Din punctul de vedere al legalității faptelor logica este imbatabila, decât s-ai fie bine copilului „lipsit de libertate” mai bine o devastam emoțional cu sechele pe toata viața ca sa-i fie „bine” undeva intr-o tara străina la o familie străina.
    Aceiași „justificare” care frizează raționalul ca in cazul pistolarilor in uniforma din Maramureș care au „acționat corect” astfel încât decât sa fie rânita fetița intr-un probabil accident decât circulație mai bine o împușcă ei.
    Mii de scuze dar in comparație sunt obligat a cita principiul anilor `50, „legea pulanului” care in prezent este înlocuit de brațul ferm al procurorului de caz sau de glonțul polițiștilor.
    Doamne, ocrotește-i pe români.
    • Like 1
  • În sfânta „tradiție electorală” politicienii s-au aruncat precum șacalii asupra subiectului doar, doar vor mai câștiga niște voturi. Unii cer măsuri aspre și imediate de sancționare a „vinovaților”, alții cer comisii de cercetare care să rezolve „cu celeritate” ..., singurul politician care are o poziție de bun simț și corectă fiind ... mult blamata prim-ministru !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult