Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ungaria e pe cale să piardă 70% din fondurile europene, din cauza corupției și nerespectării regulilor statului de drept

Viktor Orban - Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Profimedia

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul său politic anual din  Parlamentul European, că va îngheța fondurile pentru statele membre care încurajează corupția și care subminează democrația.

Deși aceasta nu a numit Ungaria în mod explicit, referința a fost clară. Cu o zi în urmă în presa internațională a apărut informația că Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget, a recomandat suspendarea acordării a până la 70% din fondurile de coeziune pe care Ungaria ar fi trebuit să le atragă în perioada 2021-2027.

Potrivit EU Observer, Hahn ar fi transmis, într-o notă către alți comisari, că măsura este „proporțională” în contextul în care, în Ungaria, riscul deturnării fondurilor UE este „semnificativ”.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe, o rată ridicată a procedurilor de licitație unică și intensitatea scăzută a concurenței” în procedurile de achiziții din Ungaria.

Totodată, comisarul pentru Buget îi informează pe colegii comisari că Ungaria, „nu a transmis informații fundamentate cu privire la îngrijorările referitoare la independența judiciară”, și a răspuns doar parțial la aceste preocupări.

Ungaria a prezentat o „gamă de măsuri corective” la 21 august, iar Comisia urmează să decidă până miercuri dacă cele mai recente propuneri de la Budapesta sunt suficiente pentru a-și liniști îngrijorările.

Ungaria are deja blocați banii pe care ar fi trebuit să îi primească din planul de redresare post-Covid - aproape 6 miliarde de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este pe cale, dar in ultimul moment vor primi acesti bani...
    • Like 1
    • @ Nume
      Exactamente ! iar in alta ordine de idei, cum zice o vorbà "...si câinele de alergaturà multà" ; dacà am fi făcut noi politica externà pe care o face Ungaria, am fi fost departe acum.
      Fàrà supàrare, existà destule tàri mici, dar care stiu sà facà o politicà mare, iar printre ele este si Ungaria, fie cà ne place sau nu.
      • Like 2
    • @ KapetanMavromati
      ....in schimb la noi e "stat de drept"........mi-e rau.....
      • Like 1
    • @ Lucian Mihai Cojanu
      Suntem de fapt un stat de... drepti. Condus de fostii, actualii si viitorii cu stele pe umeri. De toate culorile.
      • Like 0
    • @ Nume
      Si totusi iata ca i-au pierdut.
      • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      Ca sa folosesc o limba de lemn: Ungaria se plaseaza de partea gresita a istoriei
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult