Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ungaria e pe cale să piardă 70% din fondurile europene, din cauza corupției și nerespectării regulilor statului de drept

Viktor Orban - Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Profimedia

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul său politic anual din  Parlamentul European, că va îngheța fondurile pentru statele membre care încurajează corupția și care subminează democrația.

Deși aceasta nu a numit Ungaria în mod explicit, referința a fost clară. Cu o zi în urmă în presa internațională a apărut informația că Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget, a recomandat suspendarea acordării a până la 70% din fondurile de coeziune pe care Ungaria ar fi trebuit să le atragă în perioada 2021-2027.

Potrivit EU Observer, Hahn ar fi transmis, într-o notă către alți comisari, că măsura este „proporțională” în contextul în care, în Ungaria, riscul deturnării fondurilor UE este „semnificativ”.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe, o rată ridicată a procedurilor de licitație unică și intensitatea scăzută a concurenței” în procedurile de achiziții din Ungaria.

Totodată, comisarul pentru Buget îi informează pe colegii comisari că Ungaria, „nu a transmis informații fundamentate cu privire la îngrijorările referitoare la independența judiciară”, și a răspuns doar parțial la aceste preocupări.

Ungaria a prezentat o „gamă de măsuri corective” la 21 august, iar Comisia urmează să decidă până miercuri dacă cele mai recente propuneri de la Budapesta sunt suficiente pentru a-și liniști îngrijorările.

Ungaria are deja blocați banii pe care ar fi trebuit să îi primească din planul de redresare post-Covid - aproape 6 miliarde de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Este pe cale, dar in ultimul moment vor primi acesti bani...
  • Like 1
  • @ Nume
   Exactamente ! iar in alta ordine de idei, cum zice o vorbà "...si câinele de alergaturà multà" ; dacà am fi făcut noi politica externà pe care o face Ungaria, am fi fost departe acum.
   Fàrà supàrare, existà destule tàri mici, dar care stiu sà facà o politicà mare, iar printre ele este si Ungaria, fie cà ne place sau nu.
   • Like 2
  • @ KapetanMavromati
   ....in schimb la noi e "stat de drept"........mi-e rau.....
   • Like 1
  • @ Lucian Mihai Cojanu
   Suntem de fapt un stat de... drepti. Condus de fostii, actualii si viitorii cu stele pe umeri. De toate culorile.
   • Like 0
  • @ Nume
   Si totusi iata ca i-au pierdut.
   • Like 0
  • @ KapetanMavromati
   Ca sa folosesc o limba de lemn: Ungaria se plaseaza de partea gresita a istoriei
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult