Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ungaria, țară membră NATO, își întărește tot mai mult relațiile cu Rusia și China. Turcia, o anomalie din interiorul alianței nord-atlantice, e văzută de Ungaria drept un prieten și model de urmat

Viktor Orban - Olivier Matthys / AP / Profimedia

Foto: Olivier Matthys / AP / Profimedia

Să vorbim puțin despre Viktor Orban și lupta lui împotriva Occidentului.

- Conform Wall Street Journal, care face referire la unul din documentele scurse ale Pentagonului, o estimare a CIA indică faptul că premierul ungar Viktor Orban a spus că SUA se numără printre primii trei adversari ai partidului său, Fidesz.

- Aceste afirmații, scriu jurnaliștii americani, evidențiază gravitatea unor mai vechi disensiuni între Washington și Ungaria, o țară membră NATO care și-a întărit tot mai mult relațiile cu Rusia și China.

- Documentul CIA, care poartă data de 2 martie, indică faptul că premierul maghiar a inclus SUA printre principalii săi adversari cu ocazia unei reuniuni pe teme de strategie politică, din data de 22 februarie, iar acest lucru constituie o creștere a nivelului de retorică împotriva SUA. Nota indică drept sursă de informație ambasada Statelor Unite la Budapesta. 

- The Wall Street Journal nu a putut verifica independent autenticitatea documentelor dezvăluite, inclusiv a celui legat de constatările CIA, dar ele conțin suficiente detalii pentru a fi considerate credibile. O serie de oficiali din sectorul apărării au afirmat că, în opinia lor, unele documete ar putea fi autentice, deși unele dintre ele s-au dovedit a fi false.

- După invazia rusă în Ucraina, guvernul iliberal de la Budapesta s-a arătat extrem de sceptic în privința priorităților occidentale, inclusiv în privința celor legate de reducerea dependenței de enegia rusească și de trimiterea în Ucraina a unor ajutoare de ordin militar. Totuși, retorica din cadrul reuniunii partidului de guvernamânt din Ungaria demonstrează amploarea îndelungatelor probleme ivite între Viktor Orban și SUA.

Un nou acord energetic cu Rusia

- Aflat la Moscova, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat, marți, că a ajuns la un nou acord energetic cu Rusia, prin care Budapesta poate importa cantități de gaze rusești peste cele convenite în contractul pe termen lung, semnat anul trecut.

- De asemenea, Ungaria a criticat eforturile occidentale de a o convige să se înscrie în frontul comun împotriva Chinei, o țară pe care Budapesta o „curtează” agresiv de ani de zile. De altfel, la începutul acestui an, șeful diplomației chineze, Wang Yi, a vizitat Ungaria în ciuda faptului că Statele Unite s-au arătat tot mai îngrijorate de investițiile chineze în această țară.

- Mai mult, Budapesta a fost prima capitală din Uniunea Europeană care a semnat cu Beijingul așa-zisul memorandum pe tema proiectului de infrastructură Belt and Road, un document prin care se finanțează o linie de cale ferată construită de chinezi, care să lege țara de Serbia. Totodată, Ungaria găzduiește cel mai mare centru al companiei Huawei din afara Chinei, în ciuda presiunilor SUA vizând interzicerea acestei companii tehnologice.

- După ce a scos din țară Universitatea Central-Europeană de la Budapesta, o instituție acreditată de SUA și finanțată de miliardarul liberal George Soros, Viktor Orban a acceptat să găzduiască Universitatea Fudan din Shanghai, al cărei campus studențesc va deveni prima universitate chineză din UE și unde urmează cursurile majoritatea elitei Partidului Comunist Chinez.

-Poziția Ungariei față de China a adus beneficii Budapestei, iar un exemplu este situația de anul trecut, când compania chineză Contemporary Amperex Technology a anunțat că va construi în orașul maghiar Debrețin o fabrică de baterii, proiectul urmând să coste 7 miliarde de euro.

Politico: Oficialii occidentali, confuzi și iritați de poziția adoptată de Viktor Orban, care blochează aderarea la NATO a Suediei

- În tot acest context, Politico Europe scrie că oficialii occidentali se arată deopotrivă confuzi și iritați de poziția adoptată de Viktor Orban, care blochează ratificarea aderării la NATO a Suediei.

-Parlamentul maghiar nu și-a oferit sprijinul pentru aderarea Suediei la NATO din cauză că Stockholm a criticat țara pe motiv că nu respectă normele democrației. Suedia stă pe „tronul șubred al superiorității morale”, a declarat recent un purtător de cuvânt al guvernului maghiar.

-Dar, în spatele cortinei, oficialii și experții politici spun că dincolo de strategia de politică internă a Ungariei, decizia Budapestei are legătură cu relațiile sale apropiate cu Ankara și Moscova. Potrivit acestora, aliații occidentali îl iau pe premierul maghiar Viktor Orban mult mai puțin în serios decât pe Erdogan. Aliații se chinuie să înțeleagă retorica mereu schimbătoare a Ungariei, dar nu reușesc, mai scriu jurnaliștii de la Politico.

- În timp ce mulți membri NATO văd Turcia ca pe o anomalie din interiorul alianței, Ungaria o vede ca pe un prieten și model de urmat. „Am impresia că Orban crede cu adevărat în declinul Occidentului”, a spus Peter Kreko, director la Institutul pentru Capital Politic de la Budapesta. Din moment ce Ungaria se „deschide față de non-democrațiile din est și vest, relația cu Turcia este foarte importantă”, mai spune Kreko.

Foto: Abaca Press / Profimedia

 Inițial, Ungaria a spus că parlamentul maghiar este prea ocupat ca să voteze ratificarea aderării Finlandei și a Suediei la NATO. Apoi, Budapesta a criticat cele două guverne pentru retorica folosită de acestea în legătură cu democrația din Ungaria. Însă, când Erdogan s-a decis să sprijine aderarea Finlandei, partidul lui Orban a anunțat dintr-o dată că și membrii Fidesz susțin intrarea Finlandei în NATO.

- Un înalt oficial ungar, care a dorit să-și păstreze anonimatul de teama unor repercusiuni, a declarat că „în ultimele luni, întreaga poziție a Budapestei pe tema aderării la NATO este legată de relațiile prietenești ale guvernului cu Turcia lui Erdogan”. Atunci când vine vorba despre aderarea la NATO, poziția Ungariei „este modelată în principal conform preferințelor Turciei”, a mai spus oficialul ungar, subliniind în același timp că „dacă poziția guvernului de la Ankara se schimbă, se schimbă și poziția guvernului de la Budapesta”.

- Potrivit oficialilor și experților consultați de Politico, Ungaria „crede că poate profita” de candidatura Suediei la NATO și în alte sectoare politice. UE a blocat miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept. Budapesta a purtat luni negocieri cu Bruxelles-ul în vederea deblocării acestor fonduri. Întrucât Suedia deține președinția rotativă a Consiliului UE, se presupune că Ungaria ar putea încerca să exercite presiuni pentru a obține niște avantaje în cursul acestei bătălii.

- Oficialii ungari au respins această ipoteză. Balázs Orbán, consilierul politic al premierului maghiar, a declarat că, deși guvernul sprijină aderarea Suediei, din cauza criticilor repetate ale unor oficiali suedezi la adresa Ungariei, grupul parlamentar al Fidesz este divizat în privința sprijinului vizând aderarea Suediei. În plus, Balázs Orbán a atenționat: „Având în vedere că se pune mereu în discuție situația democrației, nu este o insultă doar pentru guvern, ci și pentru poporul Ungariei”.

- În ultimele zile, guvernul Ungariei a venit cu o nouă plângere la adresa Suediei, criticând faptul că această țară, împreună cu multe alte capitale din UE, a dat Ungaria în judecată din cauza controversatei sale legislații împotriva comunității LGBTQ+.

Ambasadorul SUA la Budapesta: „Suntem îngrijoraţi de faptul că guvernul ungar continuă să menţină legături strânse cu Rusia”

- Miercuri, ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a anunţat că Statele Unite au sancţionat peste 50 de persoane şi instituţii pentru legăturile lor cu Rusia, inclusiv Banca Internaţională de Investiţii (IIB) şi pe Imre Laszlóczki, vicepreşedintele ungar al IIB şi fost ambasador al Ungariei în Kazahstan şi Azerbaidjan.

-„Suntem îngrijoraţi de faptul că guvernul ungar continuă să menţină legături strânse cu Rusia, în ciuda agresiunii brutale neîncetate a Rusiei împotriva Ucrainei şi a ameninţării la adresa securităţii transatlantice”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta.

 Banca Internaţională de Investiţii a fost creată în 1970 pentru a promova comerțul în interiorul blocului sovietic și și-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019.

- Pressman a mai spus că SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa IIB în Ungaria, dar că, spre deosebire de alţi aliaţi NATO, guvernul premierului Viktor Orban a respins aceste îngrijorări.

-Un comunicat al Trezoreriei SUA arată că prezenţa IIB la Budapesta a permis Rusiei să îşi consolideze prezenţa serviciilor de informaţii în Europa şi „ar putea servi drept mecanism pentru corupţie şi finanţare ilicită, inclusiv pentru încălcări ale sancţiunilor”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult