Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mark Galeotti: Viktor Orban este idiotul util al lui Putin

Mark Galeotti

Foto: Petr Topic / MFDNES + LN / Profimedia

Mark Galeotti, unul dintre cei mai cunoscuți experți occidentali în spațiul ex-sovietic, a criticat atitudinea pro-rusă a premierului maghiar Viktor Orban, pe care l-a calificat drept „idiotul util” al lui Vladimir Putin.

- Într-un amplu interviu acordat publicației Telex din Ungaria, istoricul britanic spune că „activitatea lui Orban este foarte utilă pentru ruși, deoarece el este o forță perturbatoare în Occidentul unit și, de asemenea, oferă un subiect de conversație important, mai ales acum, când presa rusă profită de orice dovadă care poate indica prăbușirea unității Occidentului”.

- „De fiecare dată când Orban contrazice Bruxelles-ul, el primește multă publicitate. În ciuda acestui fapt, în prezent nu există semne că Orban este deosebit de popular în Rusia sau că se află în buzunarul rușilor. Cred, și aceasta este doar părerea mea, că el este un fel de idiot util pentru ei, nimic mai mult”, a declarat Mark Galeotti.

Acesta a explicat și modul în care funcționează strategia rusă de dezinformare. „Este bună în a găsi comunități care sunt deja nemulțumite și în a încerca să le radicalizeze. Nu poate genera resentimente, dar poate aprofunda resentimentele existente și le poate face mai grave. În Europa, Ungaria joacă acest rol. Nu se bazează pe faptul că Ungaria va prelua controlul, ci pe faptul că va provoca confuzie și va deturna atenția de la lucruri mai importante, îngreunând astfel procesul decizional”, a mai subliniat Mark Galeotti.

- Cu alte cuvinte, spune istoricul, scopul principal al propagandei și dezinformarii lui Putin nu este să convingă oamenii, ci să-i încurce atât de mult încât să nu știe ce să creadă.

- Galeotti spune și că trebuie să distingem și între narațiunile care vizează emisfera nordică și cea sudică, deoarece în emisfera sudică rușii au fost foarte eficienți în a convinge oamenii că ce fac în Ucraina este un război împotriva coloniștilor.

- Aceasta este o întorsătură teribilă și toxică a realității, dar care a prins pentru că a fost simplă și încadrată în tiparul [uitați, hegemonia americană a vrut să forțeze Rusia să renunțe la Ucraina, iar acum atacăm înapoi ca să ne apărăm], subliniază Galeotti, care avertizează că astfel de narațiunii funcționează în multe țări din emisfera sudică, unde prețurile la energie și alimente sunt ridicate din cauza sancțiunilor occidentale.

- În ceea ce privește invazia rusă din Ucraina, Mark Galeotti a spus: „în ciuda convingerii mele că Ucraina va învinge, este foarte greu de spus cum, când și ce va însemna acest lucru”. „Este timpul să ne obișnuim cu faptul că există un război în Europa și că nu îi vedem finalul. Nu există o cale ușoară de ieșire din el”, a mai declarat istoricul.

- Întrebat și despre cât timp crede că va mai dura războiul, Galeotti a spus că el crede că peste un an vom vorbi în continuare despre un război în desfășurare. „Ucrainenii spun că sunt încrezători că conflictul se va încheia anul acesta. Cred că acest lucru este mai probabil anul viitor. Dar trebuie înțeles că totul depinde de succesul relativ al ambelor părți pe câmpul de luptă, de presiunea politică asupra lui Putin și de alianța occidentală. Acestea sunt trei variabile cheie”, a adăugat Mark Galeotti. 

 La întrebarea referitoare la starea de spirit în Ucraina din acest moment, Mark Galeotti a spus că sondajele de opinie arată un sprijin foarte mare pentru război. „Ucrainenii vor să lupte până când își vor lua înapoi toate teritoriile. Aceasta este, în unele privințe, o problemă pe termen lung, deoarece limitează posibilitățile, să zicem, unui acord privind peninsula Crimeea. Dar este cert că ucrainenii sunt destul de uniți acum”, a mai spus Mark Galeotti, care a descris planurile Ucrainei de a lansa o contraofensivă împotriva rușilor în primăvară drept „realiste”.

- „În practică, Ucraina trebuie să progreseze, să obțină un fel de succes mai mare, în primul rând pentru a-i liniști pe ucraineni. În al doilea rând, să-i facă pe ruși să-și facă griji. Iar în al treilea rând, ucrainenii trebuie să demonstreze Occidentului că acesta nu va fi un război care va dura [la infinit]. Dacă Kievul nu lansează o contraofensivă majoră, atunci este aproape sigur că războiul va dura mult mai mult”, a ținut să mai transmită Mark Galeotti.

- Legat de moralul rușilor, istoricul britanic spune: „Este greu de spus care e starea de spirit reală, pentru că sondajele sunt foarte limitate. Pe baza altor metode care încearcă să estimeze moralul rusesc în moduri puțin mai creative, cred că aproximativ un sfert dintre ruși susțin războiul. Asta nu înseamnă că aceștia aprobă masacrele comise de trupele ruse, doar că simt că Rusia nu are altă opțiune. Apoi, un sfert dintre ruși se opun în mod activ războiului. Desigur, nu toată lumea protestează în mod activ împotriva acestuia, dar am văzut zeci de mii de oameni ieșind în stradă, deși cunosc riscurile și consecințele. Pe de altă parte, avem aproximativ jumătate din populație care nu are nicio părere despre război, nu știu ce să creadă sau sunt de părere că este periculos chiar să se gândească la război. Aceste persoane simt că nu pot controla ceea ce se întâmplă și stau departe de război cât pot de mult. În acest moment pot face asta, dar dacă Putin, de exemplu, anunță o altă mobilizare, va fi din ce în ce mai greu să rămână fără opinie, pentru că războiul se apropie de ei”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult