Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Unii cu structura, Barna cu gura

Dan Barna în campanie

Foto: Ovidiu Matiu/ Inquam Photos

În România în care am crescut eu, din păcate, binele nu prea învinge. El se chinuiește să reziste. Atât.

În liceu, am avut o colegă care a trecut miraculous clasa în fiecare an, deși abia știa să scrie și să citească. Era analfabetă funcțional. Vă spun asta cu toată asumarea responsabilității. Ce funcții, ce grafice, ce formule chimice? Scria miau ca pisica, vorba Tribunului. Cum a intrat în liceu a fost mare mea mirare la început, dar cum trecea clasa a fost următoara mea mirare în anii care au urmat. Mă chinuiam cu latina, geografia nu a fost niciodată preferata mea, fizica m-a chinuit teribil, dar învățând mult și zilnic reușeam să iau note bune, în timp ce ea, corigentă pe linie, chiulangioacă șefă, revenea spectaculos în toamna următorului an, ca Foresta în meciul cu Dinamo, când a terminat victorioasă cu 5 la 4. Mama ei făcea numere de magie în biroul directoarei, se pare, ungând bine pe toată lumea, astfel încât fata ei să termine un liceu bun cu notă onorabilă fără să-și obosească mintea, spre deosebire de mine. Am făcut scandal, am pus întrebări, dar știți ce? Nimeni nu voia să se bage. Elevi, profesori – numai lași. 

„Care e problema?”, a fost referenul pe care l-am auzit de mică, în toate situațiile în care se încălcau regulile.

Când eram studentă, la coadă la Taxe și Impozite, un domn supraponderal și o domnișoară tânără și sexy au parcat pe loc interzis, au pus avariile și s-au băgat în față. Am făcut un scandal monstru atunci, am filmat și am fotografiat, am chemat directorul, am amenințat că sun toate televiziunile, am zis că, dacă sunt cumva primiți înaintea unuia dintre cei 10 aflați deja la coadă, o să afle toată România cine sunt, ce număr au la mașină, cu cine au vorbit, am vrut să dărâm clădirea. „Noi stăm aici ca proștii?!“, am tunat eu la 21 de ani. Toți ceilalți mi-au făcut semne discrete de susținere, dar nimeni nu a vrut să se bage când m-am certat cu directorul. Nici paznicul instituției, nici alții de la coadă. Voiau doar să plece mai repede acasă. Iar eu am stat, din cauza scandalului, o oră în plus, și m-am asigurat că „prietenii mei” cu mașina scumpă lăsată pe avarii nu se bagă în față. „De ce faci asta?”, m-a întrebat domnul la costum, așteptând, bătând nervos din picior. „Pentru că așa e corect“, i-am răspuns privindu-l în ochi, fără să clipesc. „Data viitoare, tu nu vei mai fi aici.“ Avea drepate. L-am auzit și cum m-a înjurat, vorbind cu iubita lui tânără și frumoasă.

Când s-au numărat voturile duminică seara, mi-am adus aminte ambele episoade și mai ales sentimentul de singurătate în fața unui sistem corupt. Nu știu cum a fost în bula voastră, dar în bula mea de creativi, corporatiști și activiști, lumea a despicat firul în patru și a acuzat mai ales lipsa de creativitate a campaniei USR PLUS. În timp ce eu scrollam pe studiile de caz făcute de marketing gurus pe social media, la TV circulau burtiere pe care se comenta implicarea unor primari PSD. Se discuta despre câți oameni au mobilizat pentru vot de parcă ar fi comandat pizza acasă. 

Dan Barna a fost un candidat susținut de partide tinere, fără tradiție, genul de tocilar care e luat drept fraier de băieții deștepți ai rețelelor sociale. Nu avea experiență și a făcut gafe. Multe îi sunt direct imputabile. Trebuie observat însă că, în timp ce pe Klaus Iohannis și pe Viorica Dăncilă i-a dus în finala prezidențială structura (de stat și de partid), Dan Barna a avut de partea lui doar entuziasmul și naivitățile „omului nou” din politică. Adică gura, care nici ea nu l-a ajutat prea mult.

Creativitate? Vorbim de creativitatea unei campanii politice în care nu aveai cu cine să dezbați, să te confrunți? Suntem în țara în care să te bagi în față e un gest lăudat, apreciat ca dovadă de deșteptăciune. Țara în care puterea se exercită prin șantaj și favoritisme. Țara în care diplomele se cumpără la kilogram. Talentul și munca sunt mult mai apreciate în alte țări. Aici, prostia a fost atât de mult timp la putere, încât am ajuns să o socotim drept o formă de inteligență superioară.

Text publicat și pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marile orase sunt insule de asteptari intr-o mare profunda. Cei putini vor putea castiga doar daca ii vor putea convinge pe cei multi. Asta inseamna empatie, dialog, rabdare si optimism. N-are nici o legatura cu radicalizarea sau aroganta. N-au reusit acum? Sa-si traga concluziile si sa nu abandoneze!
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Între timp, cei mulți vor risipi munca celor care muncesc în economia de piață cu scuza că au muncit când au fost tineri și acum trebuie să fie tratați ca niște baroni. Noroc că suntem în Europa și mulți au găsit o soluție la această bătaie de joc. Au plecat din țară, lăsându-i pe pensionari să-i prăpădească pe cei care sunt... mai statornici. Păcat.
      • Like 1
  • Nu m-am ales cu nimic din acest articol. Vorbe însăilate, privire de mult prea sus aruncată catre bieții neștiutori.
    • Like 2
    • @ Gabrea Florin
      Apropo de analfabetismul funcțional...
      • Like 0
  • Articolul e bun, chiar daca autoarea mizeaza mult pe experienta personala. Dar asta este adevarul: oamenii nu iau atitudine, sunt lasi, nu au spirit civic - de aia sunt si multi votanti ai Mamucai Dancila, de aia au existat si suporteri ai "tribunului" Vadim Tudor - fara a fi neaparat din mediul rural..... Oricum, ruralul care e putin salbatic si "nedat"la internet e un specimen pe cale de disparitie. Oamenii din rural au plecat sa munceasca afara, chiar daca numai la capsuni.... Ai castigat experienta, nu mai sunt ca pe vremea bunicilor....
    • Like 4
  • „Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”- Brucan dixit, Au trecut 30 de ani și NIMIC!
    • Like 2
  • Felicitari pentru articol! Este adevarul gol-golut. In Romania daca iei atitudine esti numit exagerat. Bunul simt nu e la el acasa aici in tara tupeistilor si descurcarelii.
    • Like 6
    • @ Schwarze Katze
      Barna daca demisioneaza castiga partidul la care sper ca tine in orice situatie ,fie ca sef,fie ca membru ,altfel nu i nici o deosebire intre el si ceilalti sefi de partide .
      • Like 0
  • Wall-T check icon
    Ok. Si?
    • Like 0
  • Citeam acest articol si inceputul era promitator, hai ca s-au prins si cei din bula corporatista ca domnul Barna s-a cam bagat in fata cozii de oameni onesti din USR. Ha ha, gluma e pe seama mea, orice numai verticali sa nu fim. Voi va dati seama ca acest domn a trimis mii de oameni in strada sa stranga semnaturi pentru fara penali el avand tot acest timp un dosar in sertar, chiar si clasat, oamenii aia trebuiau informati de acest aspect!! Deci da, ce zici dumneata in articol se aplica peste tot, dar victima in USR nu a fost Barna, a fost Nicusor Dan, au fost oamenii onesti care au stat in ploaie sa stranga semnaturi. Trist.
    • Like 0
  • topala check icon
    dan Birna sa DEMISIONEAZE ! Numai este credibil,se indentifica cu individul de care ne spunea el ca trebuie eliminat din structurile statului.
    Sa demisioneze si nicu falcoi,senator USR,pensionar de la varsta de 46 de ani ! Primeste o pensie de 3000 de lei,luna de luna + 8300 de la senat.
    La partidul asta se poate aplica : Hotul striga hotii ......
    Au si sarit securistii lui barna si falcoi sa ma combata in stilul lor ...
    USR = FSN = PSD,numai demagogie ieftina la acest partid ,plin de scursuri si de profitori ,unul dintre ei este ionut. Oare astia sa reprezinte partidul USR,niste haimanale scatofile ?
    • Like 3
    • @ topala
      Sictir, trol analfabet. Marș la căcat, anonimule, fugi la casieria PSD să-ți iei banii de covrigi, postac retardat. Fomiști nenorociți, o să rămîneți singuri în țara asta, bă imbecilule, o să vă sugeți măselele după micii de la ultima pomană electorală și aia o să fie masa voastră de prînz.
      • Like 3
    • @ topala
      1-- pe fond , corect.
      2-- la gramatică - ”corigent”. Nu avea ce să caute A la să demisioneze ! (dar e din grabă, cred) ;
      În context, trebuia ”nu mai” în loc de ”numai” ; primul n la indentifică este ”în plus” ;
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      raimond check icon
      Numai este credibil.Cine este credibil? Numai.
      • Like 0
  • Ce a produs usr-ul partid de oameni 'destepti'? Numai timpenii pt ca oamenii destepti sint condusi de prosti in Usr
    • Like 3
  • Un articol foarte bine scris si cu mult bun simt. Din punctul meu de vedere, absolut tot ce se prezinta mai sus este adevarat. Poate s-ar fi putut ingrosa si mai tare tusele, nu de alta, dar fineturile se pierd in mocirla informationala din Romania.
    @ Florin Jianu - experientele personale relatate de autoare in prima parte, sunt perfect justificate. Ele descriu exact motivele pentru care un candidat ca Barna nu va avea niciodata (cel putin nu in viitorul apropriat) o sansa de reusita in Romania. Cata vreme incompetenta, nepotismele, favoritismele, coruptia si prostia vor face legea in tara asta de 2 parale, nici o persoana neinregimentata in sistem nu va putea accede la parghii de putere.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult