Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Unire nu înseamnă iubire

100 de ani și încă unul de la Marea Unire. Unirea tuturor românilor.

Tuturor? Unire? Ce înseamnă, de fapt, unire?

Unire înseamnă ca eu, Popescu, împreună cu toți ceilalți cetățeni români să ne supunem acelorași legi. Înseamnă să plătim aceleași dări către statul român. Să avem aceleași drepturi și obligații în societate. Să vorbim aceeași limbă, fiecare cum poate.

Unire nu înseamnă iubire.

Partidele naționalist-extremiste mârlănești înlocuiesc unirea cu iubirea, cu înfrățirea. Iartă-mă și iubește-mă, căci toți suntem români! Adică frați.

Frați români!, strigă toți candidații la ceva în stat.

Dacă asta înseamnă Unire, atunci eu nu mă unesc cu cei care nu au călcat prin secția de votare la aceste alegeri.

Nu mă unesc cu Pișălău, Gigălău, Vulguța, Șobi, Bișo, Proasta, Varanca, Băsescu, Tăriceanu sau Ponta.

Nu mă unesc cu acea parte din poporul român alcătuită din proști lacomi și ticăloși.

Trăim cu toții pe același meleag, respirăm același aer, dar mă pot simți mai unit cu o pisică, un porc sau un pește de acvariu decât cu toți aceștia. 

Am văzut în trafic o mașină pe spatele căreia stătea scris: „România, țara mea, o iubesc, lupt pentru ea!”. Mașina era un Jeep Grand Cherokee verde metalizat, cât o șalupă.

Și pun o întrebare: câți dintre românitarii care își zbiară românitatea și iubirea de români ar fi în stare să-și dea acum viața pentru țară, așa cum au făcut strămoșii lor în 1916-1917? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult