Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Unire nu înseamnă iubire

100 de ani și încă unul de la Marea Unire. Unirea tuturor românilor.

Tuturor? Unire? Ce înseamnă, de fapt, unire?

Unire înseamnă ca eu, Popescu, împreună cu toți ceilalți cetățeni români să ne supunem acelorași legi. Înseamnă să plătim aceleași dări către statul român. Să avem aceleași drepturi și obligații în societate. Să vorbim aceeași limbă, fiecare cum poate.

Unire nu înseamnă iubire.

Partidele naționalist-extremiste mârlănești înlocuiesc unirea cu iubirea, cu înfrățirea. Iartă-mă și iubește-mă, căci toți suntem români! Adică frați.

Frați români!, strigă toți candidații la ceva în stat.

Dacă asta înseamnă Unire, atunci eu nu mă unesc cu cei care nu au călcat prin secția de votare la aceste alegeri.

Nu mă unesc cu Pișălău, Gigălău, Vulguța, Șobi, Bișo, Proasta, Varanca, Băsescu, Tăriceanu sau Ponta.

Nu mă unesc cu acea parte din poporul român alcătuită din proști lacomi și ticăloși.

Trăim cu toții pe același meleag, respirăm același aer, dar mă pot simți mai unit cu o pisică, un porc sau un pește de acvariu decât cu toți aceștia. 

Am văzut în trafic o mașină pe spatele căreia stătea scris: „România, țara mea, o iubesc, lupt pentru ea!”. Mașina era un Jeep Grand Cherokee verde metalizat, cât o șalupă.

Și pun o întrebare: câți dintre românitarii care își zbiară românitatea și iubirea de români ar fi în stare să-și dea acum viața pentru țară, așa cum au făcut strămoșii lor în 1916-1917? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult