Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Urmează o noapte lungă în capitala Ucrainei. Pentagonul: Cel mai probabil ar putea urma un asediu asupra Kievului

Kiev.

Foto: Getty Images

Va fi o noapte lungă în capitala Ucrainei, una în care moartea va fi din nou cea care va însoți zgomotul bombelor și lumina focurilor de armă.

- Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a dezmințit duminică seară într-o postare transmisă de Ambasada Ucrainei în România că a spus că orașul ar fi înconjurat de forțele militare rusești. Oficialul ucrainean susține că pagina lui de Instagram a fost clonată și astfel ar fi apărut dezinfomarea legată de încercuirea Kievului. Știrea inițială era că „primarul Kievului, fostul campion mondial la box la categoria grea, Vitali Kliciko, anunță în această seară că orașul este încercuit de forțele ruse și o evacuare a civililor nu este posibilă deoarece toate căile de acces sunt blocate. Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem curent electric, avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente. De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniți Ucraina”, era mesajul primarului Kliciko.

Totuși, în Kiev se aud din nou împușcături la această oră, iar mai devreme s-au auzit din nou sirenele. Oamenilor li s-a cerut să se adăpostească.

Pentagonul: Cel mai probabil ar putea urma un asediu asupra Kievului

- Pentagonul spune că forțele militare ruse sunt la 30 de km de Kiev, iar cel mai probabil ar putea urma un asediu, care ar bloca efectiv ajutoarele militare pe care europenii au hotărât duminică să le acorde Ucrainei.

O păpușă, în molozul de lângă un bloc lovit de un proiectil sâmbătă, în Kiev // Foto: Anastasia Vlasova/Getty Images

- De reamintit că trupele ruseşti îşi întăreau atacul asupra Kievului duminică după-amiază, iar un lung convoi de vehicule militare a fost observat avansând către capitala ucraineană dinspre sud. Până acum, trupele ruse au atacat Kievul din direcţiile nord-vest şi nord-est. Totodată, o coloană a forțelor aeropurtate rusești a încercat să forțeze o intrare în Kiev dinspre nord-vest, luând cu asalt două localități din suburbia capitalei (Bucha și Irpin). Imagini publicate de forțele ucrainene arată întreaga coloană distrusă la ieșirea din Bucha, iar multiple vehicule au fost pur și simplu pulverizate în confruntare. Este neclar câți soldați ruși au murit și câți au fost capturați. Ucrainenii au mai raportat și distrugerea a trei tancuri rusești la nord de Kiev, de-a lungul altui drum care duce către capitală, în localitatea Demydiv, precum și distrugerea a două elicoptere în sud-vestul Kievului.

Peste 7 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele

- În plus, cele mai noi informații arată că numărul cetățenilor ucraineni care și-au părăsit locuințele în urma invadării Ucrainei de către armata rusă ar putea fi de peste 7 milioane, după cum a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, care vorbește despre cea mai gravă criză umanitară din ultimii ani.

Refugiați ucraineni, intră în România pe la vama Siret/ Foto Getty Images

- De asemenea, premierul italian Mario Draghi avertizează că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă și cere ca în acest context, Uniunea Europeană să acționeze cu „cea mai mare fermitate".

- De la New York, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a spus că ideea unui conflict nuclear în Europa este „de neconceput”. Mesajul vine după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin privind plasarea în alertă a forţelor de descurajare ruse, care includ şi componenta nucleară.

- Iar o veste proastă vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care a avertizat duminică că multe spitale ucrainene au lipsuri mari de rezerve de oxigen. Într-o declarație publică, OMS a spus că majoritatea spitalelor din țară și-ar putea epuiza rezervele de oxigen luni și că unele și le-au epuizat deja. 

Iar vestea bună a serii vine de la FIFA, care a anunțat duminică măsuri împotriva Rusiei. Astfel, s-a decis că nicio competiție internațională de fotbal nu se va disputa pe teritoriul Rusiei, meciurile „acasă” fiind jucate pe teritoriu neutru și fără spectatori. Totodată, naționala de fotbal a Federației Ruse va participa la orice competiție sub numele „Uniunea de Fotbal a Rusiei (RFU)” și nu „Rusia”. În plus, steagul sau imnul Rusiei nu va fi folosit în meciurile la care participă echipe din Uniunea de Fotbal din Rusia. „FIFA dorește să reitereze condamnarea utilizării forței de către Rusia în invazia sa în Ucraina. Violența nu este niciodată o soluție și FIFA își exprimă cea mai profundă solidaritate față de toate persoanele afectate de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, se arată în comunicatul FIFA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult