Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

USR anunță primul filibuster din Parlament: 5.000 de amendamente împotriva split TVA

Claudiu Năsui

(Foto: Facebook/Claudiu Năsui)

Deputații USR au depus vineri 5.000 de amendamente la legea privind Split TVA, care va fi discutată marți la comisia pentru buget, finanțe și bănci. „În premieră pentru parlamentarismul român, încercăm să facem primul filibuster pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie românească”, a anunțat pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui. În total 821 de pagini de amendamente care vor trebui citite, dezbătute și votate în comisie și în plen.

„Ce dorim să obținem? Respingerea acestui experiment unic în lume. Economia română este deja sufocată de birocrație. TVA Split ar fi o lovitură dată economiei române în urma căreia vom suferi mult. Investițiile străine ne vor evita chiar mai mult decât o fac acum, iar românii cu potențial vor pleca în continuare în numere record. Și economia va fi dominată de o mână de mari corporații care își permit să facă față birocrației și costurilor fixe impuse de TVA Split. Iar lucrurile acestea nu le spunem doar noi, le spun toți specialiștii fiscali și chiar și unii funcționari ANAF care realizează că nu vor putea aplica acest sistem fără blocaje majore în economie”, a scris pe rețeaua de socializare Claudiu Năsui.

Postarea deputatului Claudiu Năsui:

„5.000 de amendamente împotriva TVA Split. În premieră pentru România, vom face primul filibuster pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie.

Marți, pe ordinea de zi a comisiei pentru buget, finanțe și bănci vine legea privind Split TVA. Astăzi am depus 5,000 de amendamente împotrivă. Adică 821 de pagini de amendamente care vor trebui citite, dezbătute și votate în comisie și în plen. În premieră pentru parlamentarismul român, încercăm să facem primul filibuster pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie română.

De când am ajuns în parlament, PSD-ALDE ne tot șicanează cu faimoasa „procedură”. De 27 de ani de când sunt ei în politică au avut timp să se specializeze pe procedură parlamentară. Ba că nu am semnat unde trebuie, ba că am stat prea mult, ba că am stat prea puțin. Iar ei lucrează la virgulă când vine vorba să-și urmărească interesul. Unii dintre ei chiar au scris procedurile și regulamentele pe care acum ni le impun.

Ieri, însă, am decis să îi combatem chiar pe acest teren încercând o procedură parlamentară foarte utilizată în alte țări numită „filibuster”. În parlamentul american, de exemplu, dacă cineva ia cuvântul la dezbateri poate să vorbească oricât vrea el. Acest proces este folosit ca o armă a minorității pentru a combate abuzurile majorității. De exemplu în 2013, senatorul american Rand Paul a vorbit timp de 13 ore împotriva unei legi care permitea președintelui american de la acea vreme să folosească drone militare pe teritoriul SUA. 13 ore de stat în picioare și vorbit fără oprire în senatul american. Practic se dă un concurs dacă poți vorbi mai mult decât poate majoritatea să aștepte.

Adevărul este că opoziția nu poate opri TVA Split în parlament. Nu o poate opri pentru că domnii Liviu Dragnea, Ionuț Mișa, Darius Vâlcov, Florin Georgescu și Liviu Voinea își doresc să supună România acestui experiment fiscal, iar PSD-ALDE sunt o mașinărie de vot disciplinată care vor vota orice primesc ordin să voteze.

Nu putem să-i oprim, dar putem măcar să le facem viața mai grea atunci când ei ne fură șansa unei vieți normale în țara noastră. Astfel conform regulamentului camerei deputaților, noi putem formula oricâte amendamente, iar ele pot fi supuse la vot și în plenul camerei la solicitarea noastră. Și fiți siguri că vom solicita acest lucru. O vom solicita pentru fiecare dintre cele 5,000 de amendamente.

Ce dorim să obținem? Respingerea acestui experiment unic în lume. Economia română este deja sufocată de birocrație. TVA Split ar fi o lovitură dată economiei române în urma căreia vom suferi mult. Investițiile străine ne vor evita chiar mai mult decât o fac acum, iar românii cu potențial vor pleca în continuare în numere record. Și economia va fi dominată de o mână de mari corporații care își permit să facă față birocrației și costurilor fixe impuse de TVA Split. Iar lucrurile acestea nu le spunem doar noi, le spun toți specialiștii fiscali și chiar și unii funcționari ANAF care realizează că nu vor putea aplica acest sistem fără blocaje majore în economie.

Ca și opoziție sub acest regim nu trebuie să cedăm, ci să luptăm. Vom retrage amendamentele cu condiția ca majoritatea să fie de acord să respingă TVA Split sau măcar să-l facă în întregime opțional. Nu trebuie să cădem în defetism. Trebuie să rămânem combativi și să folosim fiecare mică pârghie care ne stă la dispoziție pentru a combate această guvernare coruptă, incompetentă și periculoasă.

Duminică, la protest, vă propun să scandăm și „Split TVA! Nu în țara mea!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Eu consider acest demers foarte util. In sfarsit v-ati prins cum merge treaba in Parlament (si nu numai in parlament- ci si in institutiile statului). Castiga cel care are mai.multa rabdare si care mai inainteaza o "hartie"...
  Chiar imi place acest demers!
  • Like 0
 • In loc de acest demers, pe care-l numiti dvoatra insusi inutil, mai bine ati initia schimbarea modului de adoptare a legilor organice ( cele cu impact major asupra societatii si a drepturilor fundamentale ale omului ) in sensul ca acestea sa poata fi adoptate cu majoritatea fiecarui grup parlamentar, iar la neindeplinirea conditiei de mai sus sa urmeze desfiintarea Parlamentului si alegeri anticipate. S-ar termina cu perpetua si neproductiva schimbare a legilor organice si probabil si cu circul la care apeleaza opozitia aflata in imposibilitatea de a influenta continutul acestor legi.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   GabiC check icon
   Pentru asta aslr trebui sa aiba sustinerea unui grup majoritar. Insa asta nu se intampla. Dupa cum vedem, udmr are o agenda, pnl....imi e rusine sa-i mani aduc in diascutie, pe ai lu' Base nu-i vad in stare mai mult decat micile şmecherii...
   Deci: initiez, daca am cu cine. Daca nu, atunci trebuie sa ii bat.cu armele.lor.
   Si nu- nu.sunt nici macar simpatizant (desi am fost cateva luni) ai lor. Insa nu e alternativa viabila la ora asta...
   • Like 0
  • @ GabiC
   Macar sa incerce si s-o prezinte opiniei publice, dar se pare ca nimanui nu-i convine acest lucru pe principiul "lasa ca venim noi la putere" si uite asa mitul lui Manole ne va urmari in veci.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult