Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic trebuie să transmită anumite date Fiscului, în fiecare lună

Casa de marcat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic sunt obligați să transmită Fiscului, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, anumite date legate de bonul fiscal și aparatele de marcat electronice fiscale utilizate.

Obligația a fost introdusă prin H.G. 804/2017 și revine utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale, iar Ordinul ANAF nr. 627/2018 publicat în luna martie a acestui an aprobă procedura de transmitere a datelor către ANAF. 

Printre altele, sunt vizate pentru raportare următoarele date:

* datele din bonul fiscal, structurate după cum urmează:

* valoarea totală a bonului, inclusiv TVA;

* numărul de ordine al bonului fiscal, la nivelul zilei de lucru;

* data, ora și minutul emiterii bonului fiscal;

* seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal;

* valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cotă.

* datele din raportul fiscal de închidere zilnică;

* informații referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal, încetarea funcționării acestuia în urma unor evenimente de tipul lipsa curentului electric sau întreruperea conexiunii la internet, precum și cu privire la repunerea în funcțiune/reconectarea aparatului.

Actul normativ menționat stabilește și procedura prin care informațiile de mai sus trebuie să ajungă la Fisc. Astfel, datele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare (luna calendaristică) în care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricăreia dintre datele de raportare. Potrivit Hotărârii de Guvern 804/2017, obligația de raportare a informațiilor menționate în această procedura intră în vigoare la 1 august 2018. Prin urmare, primul raport va trebui depus pentru luna august 2018, termenul de depunere fiind cel târziu 20 septembrie 2018.

În vederea îndeplinirii acestei obligații, fișierele semnate folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern. Prin intermediul programului de asistență pus la dispoziție pe portalul ANAF, fișierele sunt validate și atașate unui fișier PDF. Fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat, se comunică organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță. 

În situația în care există aparate de marcat electronice fiscale neutilizate nici măcar o zi în perioada de raportare, utilizatorii au obligația de a informa organul fiscal prin completarea și transmiterea „Declaratiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate”. Și acest document trebuie să ajungă la autorități până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.

Reamintim faptul că, începând cu data de 1 iunie 2018, contribuabilii mijlocii și mari au obligația de a utiliza numai case de marcat echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, iar contribuabilii mici începând cu data de 1 august 2018.

Conform O.G. nr. 20/2017 amenzile pe care le vor primi comercianții ce nu vor respecta termenele pentru înlocuirea caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. Totodată, operatorilor economici în cauză le va fi suspendată activitatea, până la momentul achitării amenzilor acordate de autorități. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult