Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

V-ați muta într-o garsonieră cu toaleta în bucătărie care poate fi închiriată cu 2.600 de lei pe săptămână?

Garsonieră Sydney

Uitați de garsoniera de 11 mp din Cluj, ce era închiriată cu 200 euro pe lună. Pe partea cealaltă planetei există o garsonieră cu toaleta în bucătărie, ce este închiriată cu echivalentul a 2600 de lei pe săptămână.

În Sydney, Australia, o garsonieră cu toaletă în bucătărie se închiriază pentru 520 de dolari pe săptămână, relatează The Guardian.

Dacă ați avut vreodată nevoie de o dovadă că piața de închiriere din Sydney este complet nebunească, iată-o. Acest apartament minuscul – numit anterior „o cameră cu caca” – este în prezent listat cu 520 USD pe săptămână.

Garsoniera, situată în Surry Hills, o suburbie a orașului Sydney, redefinește locuința în plan deschis, cu faianța de culoare roșu aprins în bucătărie, o canapea și o toaletă, toate în același spațiu.

Doar un set de uși din sticlă semi-mată separă bucătăria de „sala tronului”. În acest apartament, dacă mergi la toaletă toti oaspeții beneficiază de priveliște.

Potrivit agentului de la firma de închirieri, spațiul este „șic” și reprezintă locația perfectă pentru cineva care „dorește simplitate”

„Simplitatea nu este simplă în Surry Hills”, se arată în campania de marketing pentru garsoniera de 2600 lei (520 de dolari). Garsoniera are o „baie imaculată cu gresie cu design italian” și este situată într-o suburbie „vibrantă”.

Agentul imobiliar care administrează garsoniera de 2600 lei nu a răspuns unei solicitări pentru a comenta.

Garsoniera a fost listată anterior în 2020 pentru 380 de dolari. Apoi suma a fost reactualizată, chiriile fiind într-o creștere rapidă în Sydney. Analiza trimestrială a indexului CoreLogic pentru al treilea trimestru din 2022 a arătat că valoarea medie a chiriilor din Sydney a crescut cu 10,3% în ultimele 12 luni.

Cu ratele de locuri de muncă neocupate la un record național de doar 1,3%, cererea este de așteptat să rămână ridicată. Kaytlin Ezzy, analist de cercetare la CoreLogic, a declarat că a existat o creștere „fără precedent” a pieței în ultimii ani.

„Am văzut că chiriile au scăzut marginal în primele luni ale Covid. Dar, din august 2020, valoarea chiriilor locuințelor la nivel naționale au crescut cu aproape 20%. Echivalentul reprezintă o creștere săptămânală a chiriei de aproximativ 90 de dolari pe săptămână.”

„Creșterea continuă a valorilor este probabil determinată acum în principal de revenirea puternică a migrației de peste hotare, cuplată cu oferta de închiriere extrem de redusă.”

Raportul a arătat că Sydney a depășit Canberra. Sydney a devenit metropola cu cele mai ridicate prețuri medii, la 594 de dolari pe săptămână.

Melbourne rămâne cea mai accesibilă capitală din Australia pentru a închiria o casă. Aici prețurile medii sunt de 518 USD pe săptămână. Adelaide este orașul cel mai accesibil pentru a închiria o proprietate, la 423 USD pe săptămână.

Dacă în Sydney, prețurile sunt piperate, ce se mai întâmplă cu faimoasa garsonieră din Cluj?

Garsoniera de 11 metri pătrați, care a devenit celebră pe rețelele de socializare, a fost scoasă la vânzare de către proprietar. Prețul este unul absolut surprinzător, relatează Știri de Cluj.

Profitând de faima pe care a dobândit-o locuința de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca, probabil proprietarul a simțit că este un motiv excelent de a o scoate la vânzare. Prețul este de tocmai 37.499 de euro, ceea ce înseamnă 3.409 euro pe metru pătrat.

Am putea spune că prețul depășește orice limită a bunului simț. Deși garsoniera este amplasată într-o zonă destul de bună a Clujului, în Cartierul Gheorgheni, costul este unul destul de piperat.

„Propunem spre vânzare o garsonieră, Cartier Gheorgheni, Complet mobilată şi utilată. Situată pe strada Zambilei. Aproape de mijloace de transport în comun. Ideală pentru investiţie, posibilitate de cumpărare cu preluare de chiriaşi. CF Liber de sarcini. Preţ negociabil”, se arată pe o platformă de anunţuri imobiliare, notează Antena 3.

Reamintim că în mai puțin de două zile, un anunț imobiliar din Cluj a devenit viral pe Facebook și a strâns peste 20.000 de comentarii și peste 14.000 de distribuiri. „Se poate ridica din easy box?”, întrebase ironic un tânăr.

„Să ferească Dumnezeu să ţi se facă rău, că n-ai unde să leşini în ea…”, a comentat altul.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Titlul articolului este facut sa dai click, sa creezi trafic pentru ca nu ai cum sa compari costurile intre AUS si RO.
    La un salariu minim de 3000 USD reprezinta undeva la 12% din salariu. in RO La un salariu minim de 2500 lei un 12% reprezeinta 300 lei chirie, respectiv 60 de euro. Asa ceva cu 60 de EURO pe luna cred ca ar fi multi in RO care s-ar muta.
    Intrebarea fundamentala nu este daca te-ai muta, ci te muti daca nu ai alta optiune? Iar acest lucru va deveni o chestie valabial cam in 20-30 de ani daca nu exista schimbari fundamentale in capitalismul actual in special cel anglo-saxon si estul europei unde segmentarea populatiei va duce la doua categorii: cei bogati care vor avea mii de astfel de garsoniere open space care vor fi inchiriate de milioane de saraci ca o "camera cu caca".
    P.S. Cat despre "content" viral cu zeci de mii de like-rui si zeci de mii de distribuiri pentru aberatii imobiliare...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult