Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Garsoniera de 11 metri pătrați: un indiciu al unei țări care și-a pierdut industria, dar este foarte tare în imobiliare

garsoniera de 11 mp

Foto: Facebook Panoramic Imobiliare Cluj

Nu este deloc exclus ca celebra garsonieră de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca, care a făcut înconjurul internetului să fie de fapt o cameră din căminele fabricilor sau din internatele liceelor industriale unde erau cazați angajații nefamiliști, tinerii familiști sau copiii care veneau la oraș să muncească sau să învețe. Vorbim de construcții de dinainte de 1990.

Chiar dacă garsoniera respectivă nu este parte dintr-un astfel de cămin, să ne amintim despre ce este vorba. Camerele de 10 metri pătrați erau în cămine tip bloc, construite de și aflate în proprietatea fabricilor și liceelor industriale. Primeai cazare acolo pe gratis, dacă erai din afara orașului și munceai la fabrică, respectiv învățai la liceu. Așadar, camera nu era concepută pentru termen lung, mai degrabă servea unei nevoi imediate. După un hol mic cu un dulap și o chiuvetă, se intra într-o încăpere în care erau între două și patru paturi. Dușurile și toaleta erau la comun, pe hol, una sau două încăperi pe etaj. Studenții care stau în căminele de dinainte de 1990 știu foarte bine despre ce este vorba. Și ca să ne facem o idee, un G11 are dimensiunile containerelor modulare mobile, care costă începând de la 5 mii de euro și sunt de vânzare pe toate online-urile.

După 1990, mai ales în perioada în care a început marea destructurare industrială de după 2000, fabricile se închideau una după alta, iar căminele de nefamiliști, familiști sau liceeni își pierdeau utilitatea. Astfel încât, dacă scăpau de ruină sau de la demolare, căminele începuseră să fie vândute unor întreprinzători imobiliari, care le-au transformat în te miri ce – cămine de studenți, case pentru seniori și desigur, blocuri de locuit etc. - înghesuind în spațiul deja mic chicineta, o cabină de duș și vasul de toaletă. Alții au fost mai darnici și au alipit două camere, transformându-le într-o garsonieră să-i spunem normală. Interesant este că astfel de „încăperi” au putut fi intabulate și recepționate, iar acum, iată, se închiriază sau se vând.

Nu cred că vreo altă țară – nu doar în Europa, ci în lume – a putut să genereze un asemenea efect teribil de domino, închizând mii de fabrici și ajungând să stea cu mâna întinsă pentru orice, începând cu utilitățile, mâncarea, materialele sanitare, bunurile de larg consum și terminând cu, iată, apărarea: dacă începe un război trebuie să aducem din import absolut orice.

Chiar dacă în ultima instanță garsoniera de 11 metri pătrați nu este mai mult decât un subiect amuzant, faptul că nu mai avem industrie de manufactură și oameni calificați pentru acest domeniu nu este deloc o glumă. G11 este un uimitor efect secundar al destructurării industriale și un indiciu al unei țări cu o economie nesustenabilă, care a pierdut industria, dar este foarte tare în imobiliare. Să ne mai gândim la asta. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult