Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vă promitem becuri și stâlpișori, căci nu știm să vorbim despre altceva

voturi - saci - Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

În curând vom avea alegeri locale. Candidații ar trebui să știe că cele de mai jos intră în fișa postului și nu trebuie promise:

1. Iluminatul public

2. Asfaltarea străzilor

3. Curățenia orașului

4. Îngrijirea parcurilor și a spațiilor verzi

5. Buna funcționare a rețelele termice și înlocuirea țevilor

6. Apa calda / Apa rece. Cetățenii nu trebuie privați de apă caldă/rece

7. Transparența decizională

8. Răspunsul la întrebările cetățenilor

9. Achiziția de autobuze. Nu înțeleg de ce unii edili se laudă că au achiziționat autobuze. Este un titlu de glorie, le-au produs personal? În fine, chiar nu înțeleg asta

10. Întreținerea trotuarelor. Ar trebui să circulăm prin gropi și să mulțumim primăriilor că întrețin trotuarele?

11. Construcția de parcări.

12. Întreținerea monumentelor

13. Întreținerea diverselor construcții ce aparțin patrimoniului local

14. Stâlpișori. Știți voi, aia construiți de administrație pentru a elibera trotuarele de mașini, tocmai pentru că nu există parcări și toată lumea parchează pe unde apucă.

15. Întreținerea școlilor

Despre ce aș dori să se discute:

16. Atragerea de investitori străini

17. Construcția de parcuri industriale, care va permite creșterea nivelului de colectare a taxelor și impozitelor și creșterea veniturilor cetățenilor, dar și echilibrarea pieței muncii. Dacă nu știți cum se face, aflați că un om pe nume Ilie Bolojan, primarul Oradei, a reușit asta

18. Construcția de străzi smart. Daca nu știți ce sunt acelea, întrebați-l pe Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca

19. Implementarea digitalizării in administrație

20. Ordine în construcții. Nu vreau să mai văd blocuri de 5 etaje în cartiere de case, ca să nu mai adaug că multe dintre aceste blocuri nu au parcări, iar strada se umple de autoturisme

21. Creșterea gradului de comunicare la nivel local/central, între toți factorii de decizie pentru a putea realiza lucruri în avantajul cetățenilor. La noi, toată lumea se ceartă cu toată lumea. Rezultatul, discuții sterile și certuri inutile pe banii cetățenilor, ăștia care plătim taxe și impozite

22. Aleșii locali ar trebui să aibă un CV bun, nu doar sa fie buni de gură și scandalagii de profesie. Ești un bun avocat, vrei sa lucrezi in administratie, de ce nu? Ești un bun economist, ești binevenit. Ești antreprenor, de asemenea, implică-te. Te pricepi la atragerea de fonduri europene, prezența ta este un câștig pentru comunitate. Ești doar cu pancarta și postările revoluționare? Stai acasă.

23. În general, vreau să văd teme mari, de viitor, care presupun viziune și experiență. Sa nu uităm de fondurile europene, intra și acestea în acele teme mari despre care menționam mai sus.

În caz contrar… Deschideți televizorul și veți vedea că se discută nu despre punctele 16-23, ci despre cele de la 1-15.

Închei cu „România te iubesc”, mi-am adus aminte de emisiunea difuzată de Pro TV.

Articol preluat de pe blogul autorului 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - nu ziceau bine marxistii de la inceput, capitalismul se dezvolta (numai) in salturi, scopul acestora fiind scuturarea saracimii de bruma de agoniseala dintre salturi, ca sa poata fi exploatata (saracimea) in mod desavarsit ....... nici bogatii, nici saracii, nici capitalistii, nici comunistii, nici religiosii, nici ateii, nu-s mai buni unii decat altii, asta rezulta din informatiile istorice, pe care orice om constient ar trebui sa le dobandeasca macar in rezumat .......
    • Like 0
  • - de data asta te laud, atletule, titlul ala ajunge cu prisosinta, nu mai trebuie spus nimic, eventual bancul ala cu cati olteni sau politisti trebuie la fata locului, ca sa fie schimbat nemernicul ala de bec .......
    • Like 0
  • Câți știm că asta vrem?

    .....Scuze:- Bună și bune cele!

    • Like 1
  • Nume check icon
    - 18 este mai mult marketing decat ceva extraordinar si nemaivazut. Si la cat a costat nu stiu daca nu era mai bine ca acei bani sa fie cheltuiti in alta parte, dar cum aici nu avem "voie" sa comentam nimic rau despre Cluj si clujeni, ma opresc aici :)
    - deasemenea cred ca marea probleme a administratiilor locale nu sunt neparat primarii, ci mai degraba cei care lucreaza in primarii de 1000 de ani, si care nu isi inteleg rolul lor in aceste institutii in care vine la servici ca sa ponteze si sa isi incaseze salariul si nu vad ca pe o oportunitate de a face viata mai buna concitadinilor. Ei sunt cei care de fapt ar trebuie sa vina cu solutii si sa implementeze viziunile si strategiile (pct. 23) pe care un primar trebuie sa le aiba.
    • Like 0
    • @ Nume
      Dac-ai ști ce haos e prin primării, începînd de la primar, vice și continuînd cu arhitectul-șăf... Habar nu au de conceptul de macro, de planuri de dezvoltare pentru 15-20 de ani. Se modifică PUZ-uri și PUD-uri doar pentru cine sare la cap. Parcări la construcțiile noi și mari? Aiurea. Instalații Klaus care dispar imediat după recepție, spațiu verde ioc, parcari ioc. Aaaa, a tras Făgăbou, dimpreună cu Babu-make, cu vopsea niște dungi prin tot orașul și au pus panouri cu taxele aferente. Cică alea sînt parcări makidonești...
      Oraș smart? Se mai plimbă maimuțele pe cablurile aeriene vreo 50 de ani pe litoral să nu le calce puhoiul de mașini care cicula alandala prin oraș.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult