Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vă rugăm să ne scuzați, nu-nțelegem când strigați

Marcel Vela, geacă neagră

Nu știu cum e pe la alții, dar la noi această stare de urgență pare să se fi transformat într-un joc de-a hoții și vardiștii. Noi, ăștia mulți și plătitori de taxe am devenit hoții. Ei sunt vardiștii: statul, poliția, jandarmeria. Unii sunt vardiști buni, alții sunt vardiști răi, dar regulile și rolurile se schimbă în timpul jocului, iar noi, „hoții”, suntem vinovați oricum.

Noi suntem mai mulți, dar ei dețin puterea, carnetul de amenzi, pulanul. Sau posibilitatea de a pedepsi și nuiaua. „Discuția” putere-mase are loc la nivelul părinte – copil preșcolar. Iar în cazul acesta, dacă e să citim situația în cheia analizei tranzacționale, o cunoscută teorie psihologică, răspunsul nu se poate situa decât la nivelul copilului.

Există două posibilități: 1. Copilul obedient: Da, să trăiți, stau în casă până mi se spune ce să fac în continuare. 2. Copilul rebel: Uite nu vreau, da?! Poți să mă bați până te plictisești. 

Copilul 1, să-i spunem Mărioara, a învățat să tacă în prezența adulților, să țină mâinile la spate în bancă (decrețeii știu de ce), să nu-și murdărească hainele de duminică și să răspundă numai când e întrebat.

Copilul 2, să-i spunem Gigel, știe toate regulile astea, dar nu vrea, de-al dracu', să le respecte. Preferă să sară în balta cu noroi, să se bage în conversația adulților cu riscul de a-și lua o palmă peste bot și să întrebe – „impertinent” – atunci când nu înțelege ceva.

Acum, se pare că în țara asta a noastră tradițională, părinții au început să se certe. Nu cred că vor divorța, e doar așa, o ceartă între adulți sictiriți de conviețuirea prea îndelungată între patru pereți: unul zice să stăm în casă, altul zice să ieșim la joacă, nuiaua trece pe rând la fiecare dintre ei. Copilul derutat nu mai știe cui să-i dea crezare. Mărioara vrea să facă ce i se spune, dar nu a înțeles ce se așteaptă de la ea. Mai are puțin și izbucnește în lacrimi. Gigel se opune, dar la ce să se opună? Nu mai știe. Începe să se învârtă pe loc, până amețește și cade. Abia atunci părinții se opresc din ceartă: Vai, băiețelul nostru, e bolnav! Și se dau cap în cap, în graba lor de a-l resuscita... sau de a-i aduce lumânarea.

Iată de ce noi, aici, în sud-estul Europei suntem altfel. Copii derutați, cu părinți abuzivi. Puterea cere să fie respectată, dar nu-și respectă poporul. Cum ar fi să fim tratați ca niște adulți responsabili, capabili să aibă grijă de ei înșiși, capabili să trăiască această experiență și să învețe din ea? Cum ar fi ca puterea să-și îndeplinească îndatoririle pe care le are față de noi calm, cu decență și mutând discursul la un nivel rațional, adult-adult? Poate că, în fine, Mărioara și Gigel s-ar deștepta, ar începe să învețe cu adevărat carte și ar ajunge și ei mari, ca verișorii de la vest.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nimic nu scuza prostia foarte multor conationali care nu inteleg de ce este bine sa respectam regulile, macar acum! Din pacate, mult prea multi romani, sunt necivilizati! Si am folosit un cuvant foarte... "iertator". Cei mai multi dintre romani, si-au facut un scop in viata, din nerespectarea regulilor, chiar si a celor elementare, de convietuire in societate. Avem o societate mult prea arhaica. Revenind in Romania, ai senzatia ca esti "transportat" in Evul Mediu. E hilar, ca inca gasim argumente pentru acest comportament!
    • Like 0
  • Asa a fost dintotdeauna, Coronavirusul a dezgropat doar scheletele din dulapul conducatorilor.
    • Like 0
  • pentru cei ce nu inteleg gravitatea situatiei si au impresia ca cineva le vrea raul, eu zic sa se certe cu virusul..!
    si daca nu reusesc, sa dea o tura prin spitale sa vada cum sta treaba, sa imbratiseze 2-3 de la terapie intensiva, dar sa nu uite sa-si faca rezervare de pat, apoi sa ne scrie aici senzatia cu furtunul in gura si tigaia sub fund..!
    • Like 2
    • @ Iulian Dita
      Unii Nu inteleg gravitatea situatiei , iar altii Cred ca totu-i o facatura si are legatura cu o mare conspiratie mondiala !
      acuuu' ce sa zicem, atitea lucruri se bat cap in cap , guvernul nefiind tocmai consecvent in a-si pune -n aplicare propriile hotariri, ca-ti vine sa te-ntrebidaca nu cumva e ceva adevarat in povestea asta , caci vazuram multe-n viata noastra ....
      in rest, treaba-i cam asa , zic eu : daca e doar o facatura , e de bine ...dar si daca nu e, atunci e vai s'amar !
      • Like 1
  • Un text lung, obositor si neinteresant..
    • Like 3
  • Cum sa zic ?! Cred ca cel mai potrivit ar fi ca Gigel si Marioara sa gandeasca un pic si cu chestia aia de pe umeri. Adica sa inteleaga pe de o parte ca astea nu sunt timpuri de iesit la promenada sau de facut pe viteazul si nici sa si zideasca usa de la intrare si sa moara in casa de foame. Am vazut mai jos un comentariu ca "legile proaste nu trebuiesc respectate". Pot sa i spun autorului ca nu e treaba magarului de unde beau oile apa. Aia e treaba ciobanului. O lege proasta sau buna trebuie respectata. In democratie exista destule cai legale pentru a modifica sau abroga o lege proasta. L am intrebat acum multi ani pe un amic care a fost prin tari straine, printre altele, cum se face ca aia sunt asa destepti si mi a raspuns ca din cate a observat el fiecare tara are prostii ei. Singura diferenta este ca acolo prostul stie unde e locul lui. Cat despre "organ" ce sa zic .... sunt si ei oameni ca si noi .... unii mai intelepti altii mai ...deloc ... O generalizare ar fi chiar stupida.
    • Like 2
  • Pai asa ar fi ideal, da la noi nu merge. Si nu merge pentru ca si in categoria subiecti si in categoria organe, sunt oameni cu niste caracteristici care nu se regasesc in vest. Sa.i luam de exemplu (ca sa stricam jucaria de la inceput) pe aia foarte prosti. In categoria subiecti ei nu pot ajunge la nivelul de pricepere pentru ca nu pleaca de la nicio baza. Pe ei ii intereseaza barfele marinte despre silicoane, bani, bmw, fotbal. Nu se uita la stiri, nu citesc statistici. Deci logica nu se aplica.
    Aceeasi categorie (foarte prosti) in randul organelor, duce la razbunari, abuzuri, aplicare anapoda si mai ales judecare gresita a oamenilor cu care intetactioneaza
    Respectiv tipa la o doamna de 80 de ani care a avut guvernanta si a invatat la pension - SA PROCEDEZE LA DEGAJAREA EXTERIORULUI IN INTERIOR.
    • Like 2
  • Fara a fi o " Marioara "obedienta , Respect Legea intrucit ii inteleg necesitatea , dar cind ea sare calul, atunci imi vine sa-l invoc pe "Gigel " si zic : pentru ce Trebuie consumata atita hirtie ptr. a completa o declaratie pe PROPRIA RASPUNDERE , datata in fiecare zi de iesit afara din casa ? Nu mi-am asumat raspunderea in caz de imbolnavire ? de ce trebuiesc completate nush cite puncte explicative , cind e clar ca daca am iesit din casa - nu la pik-nik- ci la o cumparatura oarecare, inseamna ca Aveam Nevoie ? de ce daca am un ciine ce trebuie scos afara ptr. a-si face nevoile , trebuie sa prezint acea declaratie, dle politist ? NU ma stii deja de niste ani ca am un ciine ce trebuie scos afara ? de ce ma vinezi in fiecare zi, ca oricit de Marioara as fi, pina la urma ma scoti din rabdarile mele " obediente " ?
    P.S
    in acelasi timp, Nu-i inteleg pe cei mai tineri de 65 ani, DE CE si "amintesc" Tocmai atunci - in spatiul orar 11 - 13- sa iasa din casa, dublind numarul celor ce sunt deja pe colo, pe dincolo , aglomerind piete sau magazine , cind Special a fost fixat acel timp ca sa nu se intersecteze cu cei mai tineri care sunt inca activi si circula de colo- colo ?
    ehhh....necunoscute-s caile Domnului !
    si, apropo de asta : Sarbatori Pascale cu Liniste si Sanatate !
    • Like 4
  • In articolul Dumneavostra l-ati omis pe "Marcel". Marcel e o alta "specie" rezultata din educatia autoritara. Marcel e un copil inteligent, cult si brav, ce aparent se supune asteptarillor parintesti dar,atunci cand crede ca nu-l vede nimeni, striveste melcii intalniti in cale. Ce ne facem cu ei, ca sunt multi si multi dintre ei au devenit la randul lor parinti?
    • Like 0
  • In acest caz , nu e vorba de Gigei, la un moment dat suntem colegi , apoi prieteni , apoi muncim impreuna , pana cand hop , catorva din noi ni se pare ca suntem smecheri si am fi utili societati, ei din acest moment uitam sa facem bine sa ne comportam normal, mai ales ca avem in sange mai mult sau mai putin ,gena de activist , pentru ca tara asta frumoassa s-a pricopsit cu gena asta si nu mai scapam si sunt mai mult de 80 de procente.UNICATI!!!
    • Like 0
  • Gigei sunt peste tot in lume, nu numai la noi. Sunt si la verisorii din vest: https://www.dw.com/en/germany-police-attacked-while-enforcing-social-distancing-measures/a-53098580 . Iar in conditiile astea, nu e nicio rusine sa fii Marioara (in conditiile in care masurile de la noi sunt aliniate cu masurile luate de toate celelalte tari). Cu tot respectul, nu inteleg sensul acestui articol.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult