Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vaccinul anti-covid-19 și tehnica ARN-ului mesager. Dr. Sandra Alexiu: „Spaima vine dintr-o lipsă de cunoaștere. Genetica nu e ceva ce face rău, nu trăim toți în filme SF cu clone”

Sandra Alexiu

Sandra Alexiu este medic de familie, Președinte Asociația Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov, Membru în Grupul de Vaccinologie al SNMF, Membru onorific al Societății Române de Microbiologie, Membru Wonca (Organizația Internațională a Medicilor de Familie) si SNMF (Societatea națională de medicina familiei), formator (trainer) de medicina familiei, formator promovarea alăptării (UNICEF), Membru EURACT (European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine) și Membru ESPID (Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice).

Pe Sandra Alexiu o cunosc de la 16 ani. A fost și va fi mereu omul care m-a uimit cel mai mult în viață. A intrat prima la liceu, printre primii la facultate, a fost menită formației academice încă de la grădiniță:). A iubit cartea, a studiat ani de zile fără încetare, este un om de încredere pe care îl cunosc și pe care îl pot suna și la miezul nopții, și la 3 dimineața, dacă am febră. Sau dacă doar mi se pare…

I-am cerut câteva lămuriri legate de vaccinul Covid 19, pentru că e subiectul anului, este categoric lucrul cel mai important din viața noastră comună, pentru că avem nevoie de el, avem nevoie să ne întoarcem la traiul nostru de dinainte, sau măcar la unul care să fie normal, în care să ne vedem părinții sau prietenii fără teamă.

Sandra Alexiu, când vom începe concret să ne bucurăm de acest vaccin?

Eu mă bucur deja, pentru mine este cea mai bună veste de la începutul pandemiei, pentru că, odată cu apariția vaccinului, începe să se vadă luminița de la capătul tunelului. E un motiv de optimism și de recăpătare a încrederii, pentru că e cea mai scurtă și mai eficientă cale să revenim la normalitate, la viața economică, socială, profesională, personală. E o chestiune importantă pentru profesioniști, pentru că noi știm mecanismele prin care ele au fost realizate, mă refer la principalele vaccinuri candidate. Și eu le aștept cu nerăbdare pentru că lumea la ora asta tânjește la întoarcerea la viața de dinainte despre care ziceam atunci că nu ne place… Uite că acum o vrem înapoi, pentru că numai așa îți dai seama de ceea ce ai avut, atunci când nu-l mai ai.

Nu voi înțelege niciodată furia antivaxerilor împotriva acestui vaccin și împotriva oricărui vaccin de fapt și asta pentru că nu toți antivacciniștii sunt oameni needucați.

Studiile arată că antivacciniștii sunt, dimpotrivă, oameni educați, numai că nu în domeniul vaccinurilor. Și trebuie să fim atenți, pentru că vorbim aici de mai multe categorii: cei profund antivaccin și care sunt extremiști, „ultrașii”, și cei care sunt ezitanți pentru că li se oferă o mulțime de informații care îi debusolează. Cea mai mare parte a oamenilor care se întreabă ce se întâmplă, sunt ezitanții, iar cei care doresc să răspundă acestor întrebări trebuie să se concentreze mai ales asupra lor, pentru că nu are rost să-și piardă energia, forța și timpul cu extremiștii. Acolo, în sfera aceea, în spatele lor se află (dovedit) interese financiare care țin de vânzarea unor produse naturiste, sau a unor uleiuri esențiale, sau de promovarea unor vaccinuri care nu sunt în schemele naționale. La urma urmei, în spatele celui mai cunoscut scandal din Anglia, unde un biolog a generat o profundă discuție despre legătura dintre vaccinul ROR și autism, exista un interes în vânzarea altui vaccin, la a cărui sinteză contribuise chiar biologul respectiv.

Foarte puțini specialiști, chiar cei din domeniul sănătății, cunosc mecanismele profunde și amănunțite de funcționare ale unui vaccin.

Și în România?

Și noi avem „faliții” noștri, care promovează pe bloguri mișcări antivaccin și înlocuirea tratamentelor obișnuite cu cele naturiste, fitoterapeutice, recomandând medicina alternativă care nu se bazează pe dovezi medicale. Deci trebuie să vedem cu atenție care este mesajul care promovează aceste atitudini antivaccin și ce se află în spatele lui. Spuneam deci că antivacciniștii sunt oameni educați, de aceea s-au scris și au apărut în lumea specialiștilor ghiduri de comunicare cu ei pentru că în grupurile lor sunt oameni de cultură, oameni de știință, sunt scepticii de serviciu în spatele cărora se ascunde o cunoaștere insuficientă, un bagaj redus de informații în acest domeniu. Azi se pare că nu ne mai pricepem toți la medicină și la fotbal, ne pricepem și la nanoparticule și cipuri.

Foarte puțini specialiști, chiar cei din domeniul sănătății, cunosc mecanismele profunde și amănunțite de funcționare ale unui vaccin. Lucrurile acestea nu se învață în facultate, noi nu ajungem medici doar cu bagajul acumulat în facultate unde doar atingem baza medicinii. Urmează ani de specializare, foarte mulți ani de studiu, foarte multă literatură parcursă ca să ajungi să cunoști o nișă.

Iar mecanismele intime de acțiune ale unui vaccin nu se învață la facultate, sigur, principiile generale, da, dar ceea ce ține direct de acest domeniu se studiază ani și ani de zile de cei care aleg această specialitate. Iar tehnologia de azi este oricum foarte departe de ceea ce am învățat noi, lucrurile s-au schimbat atât de mult, atât de profund, că trebuie să o luăm mereu de la capăt .

Și de unde ne informăm exact despre vaccinuri?

Din surse validate. De altfel și algoritmii de căutare au început să fie modificați astfel încât să se îndepărteze siteurile care s-au dovedit a fi propagat fake news. E foarte greu pentru oameni să știe ce e corect sau nu, atâta vreme cât vin niște profesioniști în sănătate și publică informații care se dovedesc a fi neadevărate. Nu tot ce se postează pe social media este corect, verificat, scris cu acuratețe și are bază științifică.

Studiile americane spun că oamenii își iau informațiile medicale din zona medicală, chiar și antivacciniștii fac asta, cam 70% din informațiile preluate de ei sunt de la specialiști, de la medici, asistenți, etc. Problema este cum iau aceste informații, cum le folosesc și ce înțeleg din ele.

În România din păcate medicii sunt atât de puțini și atât de copleșiți, că nu mai au timp și de blogăreală. Sunt câțiva medici care fac asta rupându-și timp din timpul lor de acasă, e adevărat. Din fericire au început să apară și pe la televizor. Și dacă vorbesc și în „pacienteză”, cum spun eu, adică în limba pe care o înțelege tot omul, tot pacientul, atunci e și mai bine.

Apropo de vorbitul pe înțelesul omului… Comunicare medic-pacient în România este la pământ! Medicii nu fac cursuri de comunicare…

Se fac pași. Mici, dar se fac. Există facultăți prin țară care au început să puncteze în „meciul” ăsta, dar din păcate în partea de specializare încă nu s-au făcut pași. Între specialitățile medicale, singura care cuprinde în rezidențiat modulul de comunicare este medicina de familie. În alte țări se studiază comunicarea cu actori pentru că, dintre metodele prin care formatorii aleg să-și învețe ucenicii, sunt jocurile de rol, cu actori, prin schimburi de rol, prin vizionarea de cazuri filmate, sau pur și simplu se duc la capul bolnavului și învață cum s-o facă. La noi nu mai e timp pentru acest lucru acum, dar poate vom avea în viitor resurse să facem asta.

Mă voi transforma în avocatul diavolului și te voi întreba: dacă lumea a scăpat din ciumă, de ce nu crezi că va scăpa și din Covid? De ce trebuie vaccin pentru această boală? De ce ne sperie boala asta așa de tare?

Ne sperie pentru că e nouă, pentru că e un virus pe care nu l-am cunoscut, și care nici el nu ne-a cunoscut pe noi, de asta este și așa de virulent. Încearcă să-și distrugă gazda și sper că știm cu toții că suntem într-o permanentă competiție în mediul nostru: orice nou venit trebuie să supraviețuiască. Mecanismul de viață al unui virus este să intre într-o gazdă, să se multiplice, s-o distrugă și să meargă mai departe. Singurul mod prin care am câștigat vreodată lupta cu virusurile a fost prin vaccin.

Dacă am reușit să o câștigăm prin propria noastră luptă, prin propria imunitate, ok, dar asta a dus și la niște complicații.

Să luăm exemplul unor boli: varicelă sau rujeolă (pojar). Toată lumea spune că sunt boli ale copilăriei, că trec repede și gata. Da, dar de la varicelă putem rămâne cu urme pe față. Rămânem și cu virusul în corp și asta înseamnă că vom face zona zoster mai târziu, cei care au trecut prin asta știu ce spun. Din păcate însă există și forme grave care dau encefalite. Dacă bubele pe care le faci la varicelă se infectează cu un stafilococ, poți ajunge la septicemie și moarte.

Rujeola este considerată o boală ușoară a copilăriei pe care toată lumea a făcut-o și oamenii cred că asta a fost, gata, au făcut-o și nu mai sunt probleme. Da, dar ce nu știu este că la 10, 15 ani distanță poate apărea o consecință, o paralizie progresivă, asta însemnând că progresiv, anumiți mușchi pot paraliza, inclusiv mușchii respiratori ceea ce poate duce la moarte prin asfixiere. În această situație, după ce am trecut printr-o epidemie de rujeolă care parcă nu se mai termina anii trecuți din cauza curentului antrivaccin, ne așteptăm ca peste 10, 15 ani să avem foarte multe cazuri de acest fel.

Dacă vorbim de contagiozitate în cazul Sars Cov 2 ea este aproximativ egală cu cea a varicelei, de 3,5. Rujeola are o contagiozitate de 18, variola era considerată având maximum de contagiozitate, adică 20. Virusul de azi are o contagiozitate variabilă în funcție de felul în care ne apărăm.

O altă replică pe care avocatul diavolului o poate da este că s-a lucrat foarte puțin la acest vaccin, deci nu este sigur.

Nu este așa. S-au folosit la generarea acestui vaccin niște tehnologii care erau deja patentate, utilizate și modernizate. Deci nu s-a plecat de la zero, ci de la tehnologiile care s-au folosit la Sars Cov 1 și de la MERS, de la fostele epidemii cu coronavirusuri care au fost stăpânite pe plan local și care s-au încheiat. Atunci a pornit cercetarea pentru un vaccin și deja se ajunsese la un nivel foarte înalt. Pe urmă, această tehnologie extrem de modernă folosită e bazată pe genetică, ceea ce oferă o mare siguranță.

„Genetică”… Acest cuvânt sperie.

Spaima vine dintr-o lipsă de cunoaștere și o lipsă de comunicare a specialiștilor. Genetica nu este ceva ce face rău, nu trăim toți în filme SF cu clone, genetica este ceva ce ne ajută zi de zi, să vedem de exemplu ce riscuri avem în familie, dacă în arborele genealogic există vreo boală de care ne putem feri. La școală copilul meu învață noțiuni primare de genetică legate de grupele de sânge, de culoarea părului sau a ochilor. Deci atunci când spunem de mijloacele genetice din vaccinuri spunem că, de fapt, în ele nu se află virusurile, ci niște copii ale sale. E ca și cum am lua o cheie, o punem în plastilină și mergem cu plastilina la fabrica de chei și facem cheia, nu folosim nimic din cea originală.

Și ce face această copie?

Stimulează organismul să creeze anticorpi. Când introducem cheia falsă, dar bine făcută, în ușa, atunci organismul produce anticorpi, care înseamnă un fel de „căpăcele” care acoperă țepii virusului Corona care este periculos tocmai prin acești „țepi de arici”- o proteină de suprafață.

Deci nu putem face o boală mai târziu peste ani și ani din cauza acestui vaccin?

Nu, nu putem, pentru că vaccinul nu conține acel virus.

Există și virusuri care conțin fragmente de virusuri?

Da, există vaccinuri care conțin virusuri atenuate, adică un virus căruia i s-a luat capacitatea de a face boala și i s-a lăsat doar capacitatea de a produce anticorpi. E ca și cum ți-ar intra în casă un hoț care nu are la el niciun instrument prin care poate deschide seiful și îți dă și timp să suni la 112.

Care sunt cele mai mari temeri care apar legate de vaccinare?

Teama de bolile autoimune. S-a propagat mai nou un curent care zice că vaccinul dă sistemul imun peste cap, când adevărul este că de fapt el îl stimulează, îl face să te apere contra unui anume agresor!

La ce te aștepți în viitoarele luni legat de subiectul „vaccin” la nivelul opiniei publice?

Mă aștept să crească gradul de informare, mă aștept ca mai mulți profesioniști să iasă și să spună ce așteptăm de la acest vaccin. Și mă aștept să ne aducem aminte că am scăpat de o boală foarte gravă pentru că a apărut un vaccin și lumea care are peste 40 de ani poate vedea cicatricea aceea mare de pe mână sau picior apărută în urma variolizării, adică vaccinării în masa împotriva variolei.

Să ne aducem de asemenea aminte de boala care a schilodit omenirea, poliomielita, care acum este aproape eradicată de peste tot din lume, tot datorită vaccinării. Și mai sunt câteva boli care sunt pe lista de eradicare, era să fie și rujeola printre ele, dar s-a încetinit mult procesul din cauza curentului antivaccinare. Sutem pe drumul cel bun cu HPV, pentru că sunt țări în care vaccinarea este atât de importantă și a avut efecte atât de bune, încât se discută deja de dispariția acestui virus. Să luăm exemplul Australiei unde s-a făcut vaccinarea tuturor celor din grupele de risc, inclusiv la băieți și unde cancerul de col la femei a dispărut complet.

Citiți interviul integral pe cristinastanciulescu.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar alegem răul mai mic, adică mor mai putini din cauza vaccinului?
    Eu parcă tin minte ca la vaccinul antirujeola (parcă?) se facea mai intai un test (o intepatura) care in functie dacă se inrosea. sau nu, urma sa fie vaccinat sau nu...
    Asta-i problema ca fiecare organism e unicat și reactioneaza personalizat !
    Există riscul să moară sau să rămâna cu sechele pe viață... in functie de reactia fiecarui organism in parte!
    • Like 2
    • @ Suzana Tanase
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, era la cel anti-TBC. Era acel test, "floricica" ce arată dacă primul vaccin, cel de după naștere a "prins" ori dacă acel copil s-a întâlnit până atunci cu microbul și a dezvoltat imunitate, caz în care re-vaccinarea ar fi fost inutilă.
      În general cam reacționează la fel și de asta vaccinarea în masă a fost mereu eficientă. Când riscul era să mori ori să fii paralizat și handicapat pe viață oamenii nu-și mai făceau astfel de probleme. Însăși vaccinarea a dus la scăderea spre zero a cazurilor de boală, de aia acuma atâta tam-tam. Antivaxx e un efect advers al vaccinarii, oamenii uită ușor și inversează proporțiile, simplu: e ușor să vorbești de efectele grave post-vaccin 1/1 mil când tocmai pentru că se vaccinează nu mai ai boală deci nici termen de comparație.
      • Like 1
  • Filbert check icon
    Chestia e ca nu pare o idee grozava sa folosesti o tehnologie cu totul noua, asa cum este vaccinul mRNA, intr-o situatie de criza grava cum e situatia actuala, cu presiunea timpului+economiei+politicienilor.
    Efectele secundare sint pe termen scurt, mediu si lung. Deocamdata le stim doar pe cele pe termen scurt.

    Vaccinul Oxford+AZ este unul 'traditional' care foloseste un virus modificat si dezactivat ca sa educe sistemul imunitar sa recunoasca proteina 'tepusa'.
    Cele BioNTech+Pfizer si Moderna folosesc un mecanism cu totul nou care tine de ingineria genetica, adica iti educa/forteaza celulele sa produca acea proteina 'tepusa' pe care nu o produc in mod normal. Glumind un pic (dar nu prea mult), vom deveni cu totii organisme modificate genetic...Asta nu e neaparat rau insa nu poti fi sigur in doar citeva luni ca e bine.
    Proteinele sint 'caramizile' biochimiei organismelor vii pentru ca alcatuiesc enzimele, hormonii, biotransmitatorii, etc. E greu de spus ce se intimpla cu o proteina care nu e produsa in mod normal, cum e metabolizata si ce ramine in urma metabolizarii. Doar un exemplu, sint destule cercetari care arata ca unele boli neurodegenerative ca Alzheimer's, sint cauzate de acumulari de proteine in unele zone ale creierului.
    Nu stiu daca organismele de autorizare (FDA in USA, EMA in Europa) au adaptat protocoalele de autorizare la aceste noi mecanisme de tratament, in mod normal ar trebui sa o faca.
    Au fost desule situatii cind organismele astea au dat rateuri serioase, doua cazuri cunoscute sint Thalidomide acum vreo 50+ ani si, mai recent, Vioxx.
    • Like 1
  • Marga check icon
    Doamna doctor din pacate nu ofera informatia corecta si completa. Efectele adverse care constau in activarea unor boli autoimune la oameni care au factori de risc pt. acestea sunt reale, inclusiv la alte vaccinuri. Ele au o incidenta mica si sunt incomplet studiate. In literatura medicala, din surse credibile, se pune problema depistarii pacientilor care ar avea asemenea risc, de ex. cei cu risc cunoscut pt. lupus, ori deja suferind de lupus, sa aiba recom. de a nu face anumite vaccinuri. Raportul beneficiu-risc tb. estimat pt. fiecare pacient, in functie de datele acestuia. Daca sunt pacient de 74 de ani, fara factori de risc cunoscuti pt. boli autoimune, cel mai probabil raport. benef./risc este fav. Riscul de a suporta consec. in timp al unei ev. boli autoimune este f. mic, dar al consec. inf. cu Sars-Cov 2 este mare. Daca sunt femeie tanara, cu rude care au avut de ex. lupus eritematos sistemic, este altceva. In plus, nu spune absolut nimic despre faptul ca acest vaccin cu ARN mesager det. corpul uman sa produca proteina virala care decl. rasp. imun si ca invelisul lipidic in care este incapsulat ARN poate si el declansa o reactivit. a organismului. "Potential safety concerns that are likely to be evaluated in future preclinical and clinical studies include local and systemic inflammation, the biodistribution and persistence of expressed immunogen, stimulation of auto-reactive antibodies and potential toxic effects of any non-native nucleotides and delivery system components. A possible concern could be that some mRNA-based vaccine platforms induce potent type I interferon responses, which have been associated not only with inflammation but also potentially with autoimmunity. Thus, identification of individuals at an increased risk of autoimmune reactions before mRNA vaccination may allow reasonable precautions to be taken." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5906799/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5607155/
    • Like 3
    • @ Marga
      Corect, subscriu . Medicii ar trebui sa fie corecti si sa dea ambele variante asa cum mentionati si dvs aici. Acest raspuns este unul fair. Eu am un sistem imunitar hiperactiv. Exista, de 12 ani doar o suspiciune de boala autoimuna pentru ca in atatia ani nici un medic nu a putut gasi raspunsul corect. Cum as putea crede ca in 8-10 luni s a gasit vaccinul miraculos pentru o boala necunoscuta. In 2008 erau medici care scoateau cartea de fata cu mine ca sa citeasca despre ce as putea avea. Asa ca imi pare tare rau ca nu exista corectitudine in informatia pe care medicii o ofera.
      • Like 0
  • Sandra Alexiu este medic de familie, Președinte Asociația Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov, Membru în Grupul de Vaccinologie al SNMF, Membru onorific al Societății Române de Microbiologie, Membru Wonca (Organizația Internațională a Medicilor de Familie) si SNMF (Societatea națională de medicina familiei), formator (trainer) de medicina familiei, formator promovarea alăptării (UNICEF), Membru EURACT (European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine) și Membru ESPID (Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice).Toata stima,imi permit -cu umilinta- sa sugerez acestei somitati,care vorbeste cu dispret despre medicina alternativa,sa se informeze,cea mai buna sursa fiind cartile unui DOCTOR,francez,JANINE FONTAINE,traduse si in RO,asa cum in opinia doamnei,antivaccinisti vorbesc fara o informatie complecta,asa si cind vorbesti despre medicina alternativa ar trebui sa ai informatii cit mai coplete,imi permit sa propun pentru inceput: medic de 3 corpuri dupa douazeci de ani
    • Like 0
    • @ Stefan 51
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu vorbește nimeni cu dispreț. Numai că ceea ce fac acești bio-energeticieni nu poate fi cuantificat în nici un fel. Nu avem simțuri pentru asta. De aia aici mai mult ca nicăieri posibilitatea de a pica în plasa unor șarlatani e imensă. Aș spune, un terapeut adevărat la 100.000 de șarlatani și tot ar fi sub-evaluat. Câți ca Tony Apgaoa au existat ori ca aceasta Janine Fontaine? Plus, energia pe care un pacient o primește nu prea știe cum s-o păstreze fiindcă se pare, motivul e și mai profund. Pompezi energie și se duce, ca și cum ai vrea să cari apă cu sita. Domeniul e insuficient cunoscut și posibilitatea de a verfica e atât de mică încât nu prea merită riscul. Până atunci, ce-i în mână nu-i minciună și în asta rezidă supremația medicinii alopate.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Unde a fost vorba de bio-energeticieni în acest articol ? Nu e cazul să-i luăm și pe aceștia în tărbacă după ”tărbăcarea”
      anterioară (uneori) a vacciniștilor. Dacă doriți o documentare practică, reală, despre bio-energie vă recomand să mergeți la Iulian Urziceanu (Craiova) din postura reală sau închipuită de pacient. Revenind la vaccin, putem ajunge (nu greu) la concluzia că trebuie să mergem pe încredere în specialiștii domeniului și să nu pierdem timpul și să ne riscân sănătatea sau chiar viața.
      • Like 1
    • @ Stefan 51
      ... Nici nu stiu ce ti s-ar putea spune, atat de ignorant mi se pare reply-ul asta. Poate ca s-a interesat si considera ca sunt niste mizerii? Doar o simpla supozitie.

      In al 2-lea rand medicina alternativa e un termen vag. Pentru cineva poate sa insemne 3 frunze de matraguna iar pentru altcineva poate insemna cine stie ce dansuri sau terapii cu energie.

      Si inca ceva, mereu cand un tip de medicina "alternativa" da roade inceteaza sa fie alternativa, medicina e in continua evolutie.

      Si in final vreau sa te asigur ca nu esti deloc umil prietene, ca sa pretinzi ca tu stii mai bine fata de cineva care a studiat medicina si are un oarecare renume in domeniu ai nevoie de o pereche incarcata energetic serios ;)
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      În cărțile recomandate ... :)
      Am răspuns punctual dlui Ștefan. Fără huo ori ceva ca asta. Dacă omului i se vorbește frumos poți avea un dialog, dacă nu, rupi puntea. Și eu cred, de asta e nevoie, de consens și nu de huiduieli, mai ales că am citit cărțile cu pricina. Și nici nu exclud că unii bioterapeuți să fie bine intenționați și să aibă și rezultate însă deocamdată exclud să apelez la vreunul din motivele menționate.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult