Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Valentin Lazea, BNR: O soluție ar putea fi săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat

birou - bugetari - (Foto: Prathan Chorruangsak/ Alamy/ Alamy/ Profimedia)

Foto: Prathan Chorruangsak/ Alamy/ Alamy/ Profimedia

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, consideră că o soluție pentru scăderea deficitului bugetar, pe lângă reducerea cheltuielilor şi creșterea veniturilor, ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari și diminuarea cu 20% a salariilor angajaților la stat.

„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea școlilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheța salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocațiile copiilor, cu profesorii etc", a precizat economistul-şef al BNR în cadrul conferinţei unei conferințe online organizate de Consiliul Fiscal şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, scrie Adevărul.ro.

Lazea a spus că „nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat" și a avertizat că în sectorul privat șomajul va creşte foarte mult din cauza pandemiei. 

„Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă își va permite acest lucru. Se pot imagina soluţii pentru bugetari - pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat", a mai spus Lazea. Oficialul BNR a dat ca exemplu de astfel de soluţie săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora. 

„O soluție ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut și se mai pot imagina", a declarat Valentin Lazea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • poate ar fi momentul sa reduca personalul la stat, nu e firesc ca o tara cu sub 18 locuitori sa aiba 1 milion de salarii de la stat, suntem record in Europa.
  tristetea ca vor reduce nu de sus unde sunt inutili si bine platiti ci din cei de jos, a caror munca e chiar nevoie.
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Poate...ar fi momentul...să (se) reducă personalul... Sună cam aiurea când în România sunt dublu angajați la stat de cât este nevoie și deci logic și bugetul pentru salarii este dublu dacă nu triplu știind că PSD i-a cumpărat (de fapt le-a cumpărat voturile) pe acești bugetari cu salarii nesimțite majoritatea dintre ei, în comparație cu media salarială și cu salariile celor angajați la privat. Sunt populații ale unor țări despre care se spune că se nasc...obosiți. La noi nu a fost niciodată cazul și nici nu va fi dar, DAR se mișcă foarte încet mai ales lucrurile de bine care trebuiesc făcute : reducerea bugetarilor și a salariilor lor și anularea pensiilor speciale. Și nu din o anumită „oboseală„ se mișcă foarte încet lucrurile cin din nepăsare, indolență sau chiar rea voință. Nu știu dacă în cele aproape 13 luni de guvernare actualul guvern ar fi putut să rezolve aceste 2 probleme dar noul guvern care va fi dacă vrea să plece cu a IV-a vă trebui să-și dea la buget aceste două măsuri care vor micșora cu mult dependența de împrumuturi externe. Pe tema justiției eu doresc desemenea ca pentru un timp să se scoată din Codul Penal executarea pedepselor cu suspendare.
   • Like 0
 • Mihai check icon
  Nimeni nu neagă problema și anume cheltuielile prea mari cu salariile bugetarilor doar că cei de la BNR vin cu criterii și soluții false, ei fiind obișnuiți să vadă și să trateze lucrurile din avion doar că în acest caz lucrurile trebuie rezolvate punctual și local. In mod normal între salariul mediu din privat și cel de la stat este o slabă corelație nicidecum una impus de vreo regulă economică ci mai degrabă de factori macro și politică, deci nu e un criteriu. Urmează aberația cu 7 plecați înlocuiți cu unul, care poate funcționează în administrația centrală suprapopulată dar nicidecum la unele primării de exemplu. Apoi dacă se poate accepta săptămâna de lucru de 4 zile pe salariu pe 80% reiese clar că sunt o grămadă de angajați care sunt practic inutili. Aici trebuie restructurare iar statul va plăti mai puțin prin ajutorul de șomaj. Pasul următor este verificarea sporurilor, să fie acordate pe situații concrete nu cele de genul se vede o antenă pe geam, spor de antenă, spor de calculator și așa mai departe. Asfel de situații trebuie imediat eradicate. În plus trebuie introdusă informatizarea pe scară largă și astfel se mai pot face reduceri. Soluții sunt, ideea e să găsim pe cei capabili să le pună în practică.
  • Like 0
 • Rog editorialistul -finanțistul-economistul să purceadă benevol la tembeloșenie, deși mărunțișul primit de bugetarii de la BNR, îi încadrează în Eliseu (undeva deasupra privaților sau bugetarilor), deci nu-i va afecta foarte multe colecții. Poate scăpăm de sinecuriști în instituții de stat, care-și dublează remunerația din exclusivitatea unor servicii.
  • Like 0
 • Deci nu se schimba nimic pentru bugetari, iau mai putini bani dar si la munca "stau" mai putin. Excelent!
  • Like 0
 • Corina check icon
  Nu mi se pare o idee rea, ca soluție temporară de criză.
  • Like 1
 • E o vorbă, numai cei care vor fi linșați nu-și dau seama de asta.. Eu m-am plictisit să finanțez dobitocii precum cele spuse mai sus. Anticipând, vă spun că nu sunt bugetar, sunt antreprenor, asta ca să nu-mi sără nimeni la gât “că-mi apăr pâinica.”.
  Când au mutat activitatea profesorului în online cine a găsit soluții și a invățat profesorul să le utilizeze? Pai vă spun eu, în cazul maică-mii, eu.
  Au primit ei oare laptopuri sau alte lucruri necesare? Nu, noi am cumpărat laptop și nu orice fel de laptop că nu orice CPU ține la 7 ore de zoom și meet.
  Au primit ei oare măști? Viziere?
  În plus, câți copii sunt într-o clasă? 15 oare? Nu, sunt 25- 30.
  Da, medicul ăla care are 60 de persoane în grijă? Da, politistul ăla care trebuie să se preocupe de toate bazaconiile? Au primit ăștia oare ceva care să le justifice efortul?

  Nu. Solutia e să le băgam a 5-a zi de muncă în a 4-a și să le tăiem din salarii, fiincă așa a gândit un luminat, nu? Fain, o să fie motivați să facă o treaba excelentă, că-i vocația lor! Păi de ce-i mai plătiți? Să facă treabă pe moca! Apoi taxăm si antreprenorul ala care-și plătește taxele si nu dă salarii din mână care nu se adună la media aia. Gata, am rezolvat!

  Sărăcia naste monstrii! Iar in acest caz, aia care stau degeaba si au idei crețe triumfa din nou.

  Intrebare pentru domnul economist? Dacă toată lumea sărăcește, câte firme mai rezista? Dacă nimeni nu cumpară nimic, cum plătesc antreprenorii salarii? Dacă numărul de șomeri crește, ce vor face? Ii vor pune pe bugetari să muncească 5 în 3?

  Domnul economist a pierdut lecția aia în care austeritatea prelungeste criza economică.
  • Like 5
  • @ Dana Cazacu
   Liberty check icon
   politica populara...
   tu fa cum poti, cum sti, cu ce bani ai...
   cu bani multi, stai in fata, ai si caldura'n casa si papica pe masa...nu-i asa?
   eu...? pai, eu am pensie de nisimtit + 40%, ai aflat...?
   • Like 0
 • Dar ce ar fi sa ii lasam bugetarii incompetenti 7 zile acasa si sa le reducem salariul cu 100%?
  • Like 3
  • @ Silviu Pop Sese
   Dar ,ce ar fi daca ,bugetarii ar munci 5 zile din 5 zile si salariul sa fie redus cu cu 30% ?? Si sa fie egal cu cel de la privat, ptr ca la stat ,,este o vorba romaneasca ;;;
   --- Ei se fac ,ca ne platesc ,,noi ne faem ca muincim !!! Si este foarte valabila ,!Da , si profesorii ,la fel ,sa nu se planga ,ptr ca nu se ,,urp in figuri ,,,mai ales acum cu scoala on-line !!
   --Da ,la privat,, te stoarce pnana la ultima picatura , si de salar se tot plnge ca nu are bani ,
   Caz concret ,Un muncitor electrician , bun profesionist , are un ACV,,accid, vascular,, si se operaza de urgenta,,Operatie reusita ,recuperare la fel,, Dar ,Certificatul Medical ,,d-l patron ,nu vrea sa-l plateasca omului ,cu fam grea , sotie invatatoare, si 2 copii la Liceu,, pe motiv ca;;
   -- Nu are bani ,ptr asa ceva , si-l va plati cand-i va da statul banii ptr sanatate, Desi ,retine bani de la angajati ,si-i vireaza la stat , el motiveaza ca ,nu primeste inapoi de la stat, numaiatunci cand statul are ,bani !!!! Situatia , este din luna mai 2020 , si omul sta fara bani pana-n oct. 2020 ,,
   • Like 0
  • @ Dan Capitan
   Salarile nu sunt mari la toti bugetarii , de ex profesorii, dar problema ca sunt prea multi la ciolan care taie frunze la caini si cu salarii nesimtite , nesimtite chiar si in comparatie cu vestul. Sunt unii care fac parte din 10 comisii si consilii in acelasi timp si cumuleaza salarile dar realizarile sunt 0 , de fapt minus. Ex sunt o gramada de firme de stat cu pierderi uriase dar cu directori , subdirectori , sefi si sefuleti cu salarii nesimtite. Un ex ii Tarom , o firma care ar trebuii bagata in insolventa , dar sustinuta artificial doar ca parlamentarii sa mearga cu avionul in tara si sa nu trebuiasca sa mearga cu masina sau trenul. Sunt o gramata de companii care ofera acelasi servicii dar sunt pe plus , numai Tarom reuseste sa fie pe minus. Exemplele continua.La astia nu trebuiesc redusele salarile ci desfintati.
   • Like 3
  • @ Silviu Pop Sese
   Liberty check icon
   ruministan, ce vrei...
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Liberty check icon
   pai, cine-ti mai pune stampila, cine-ti mai da forme, cine-ti mai plimba chitantele, facturile... mama sau bunica...???
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Liberty check icon
   fara salarii...!
   totul cartelat si livrat la domiciliu, nu-i mai bine...?!
   • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult