Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vasile Bănescu, Patriarhia Română: M-am cutremurat când am auzit că unii antivacciniști din rândul clerului spun că vaccinul cel mai bun e Sfânta Împărtășanie

protest  antivaccin- Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei 

„Biserica nu are cum să fie implicată în campania de vaccinare, ci în promovarea unui act de informare”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, invitat, alături de Francisc Doboș, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, al ediției de duminică a emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„Când vorbim de vaccin într-o pandemie mai ales vorbim de un lucru absolut elementar. A te vaccina nu e un act de eroism, e un act de elementar bun simț dacă evident te informezi și afli niște lucruri de la specialiști în legătură cu acest vaccin. (...) Poziția bisericii, poziția creștină în mod natural este aceea de a fi favorabilă unui act profilactic, menit să salveze niște vieți, într-un context foarte dur”, a declarat Vasile Bănescu.

Reprezentantul BOR consideră că a existat o lipsă de comunicare între autorități și culte. „S-a creat o discuție a implicării bisericilor, a cultelor religioase în campania de vaccinare. Aici mi s-a părut că a existat un deficit de comunicare din partea celor care au solicitat, aș spune, sprijinul cultelor religioase, pentru că oamenii înțeleg prin asta, unii mai ales, un fel de invitare la supunerea cultelor religioase unor presiuni din partea statului, care apelează la ele pentru a promova niște vaccinuri. Or lucrurile nu stau așa. Nici în mintea autorităților lucrurile nu stau asa. Eu fac o diferență. Una e campania de vaccinare în care nu au onoarea și căderea să se implice decât oameni care chiar au ceva de spus pe tema vaccinului și a conținutului actului de vaccinare, și alta e un act elementar necesar, aș spune salvator, de informare în care se pot implica reprezentanți ai cultelor, cum e cazul meu și al părintelui Francisc (Francisc Doboș, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București – n.n.), invitând la informare”, a spus Vasile Bănescu. 

„Un preot cred că ar trebui să spună: iubiți credincioși, informați-vă, vorbiți cât mai mult cu medicii dvs, cu medicul de familie

Reprezentantul BOR consideră că informarea reală contracarează dezastrul posibil al unei dezinformări. „Or cu asta ne confruntăm. Biserica nu are cum să fie implicată în campania de vaccinare, ci în promovarea unui act de informare. Ce înseamnă asta - preoții care au primit, în toate cultele religioase, un document oficial oferit prin Secretariatul de Stat pentru Culte din partea Ministerului Sănătății, un document ce descrie în mod accesibil cum au apărut aceste vaccinuri, ce presupun ele, ce înseamnă, beneficii, și asa mai departe, un document pentru clerici. Pentru că clericii sunt oameni ce socializează punctual cu mai multă lume”, a explicat Bănescu.

„Recomandați ca, la sfârșitul slujbei, preoții să spună - mergeți să vă vaccinați, oameni buni?”, a fost întrebat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române de către Florin Negruțiu. „Nu cred că acest mesaj poate fi formulat așa”, a răspuns Vasile Bănescu. „Unii pot să o facă și nimeni nu le-ar spune nimic împotrivă. Cred că ce ar trebui spus e că este absolut necesar să ne informăm. Unde ne informăm în legătură cu un vaccin? Ne informăm pe site-uri obscure, ne informăm pe Facebook? Sau mergem și citim niște surse creditate de niște specialiști? Așadar, un preot cred că ar trebui să spună: iubiți credincioși, informați-vă, vorbiți cât mai mult cu medicii dvs, cu medicul de familie. (...) Dacă credinciosul întreabă: pe ce vă bazați, părinte, afirmația dvs? Preotul nu va ști să răspundă până la capăt în legătură cu lucruri de amănunt. Dar invitarea la informare cred că e salvatoare”. 

„A-l compara pe Cristos cu un vaccin e un sacrilegiu”

Despre reprezentanți ai clerului, „declarați zgomotos antivacciniști”, care compară Sfânta Împărtașanie cu un vaccin, Vasile Bănescu spune că aceștia comit un sacrilegiu, iar mesajul lor nu a făcut decât să demobilizeze foarte mulți credincioși, vede el.

„Mă întrebați de puls. Înainte să vă spun asta, aveam în minte un joc aș spune nefecit total de cuvinte pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin, pentru că vaccinul autentic și cel mai bun e Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta, să știți că realmente m-am cutremurat. De ce? Nu pentru că Sfânta Împărtașanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să își dea seama probabil, comit un fel de sacrilegiu, a-l compara pe Cristos cu un vaccin e un sacrilegiu”, vede Vasile Bănescu.

„Nu trebuie să amestecăm lucrurile”

„E total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile, voit sau nu, comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că n-ai nevoie de nimic altceva. Vreau să spun prin asta că se confundă planurile cu un preț nefiresc și dureros. Nu trebuie să amestecăm lucrurile, sfera credinței și sfera rațiunii, deși nu sunt în adversitate, sunt sfere diferite. De aceea e greu, pentru cei ce se instalează doar în sfera rațiunii, să înțeleagă de exemplu ce rol joacă Sfânta Împărtășanie în viața omului credincios, așa cum unora care au ales să se instaleze exclusiv în sfera credinței lor, ignorând și chiar vituperând la adresa sferei rațiunii, să ajungă la astfel de concluzii sacrilege. Aceste sfere sunt conciliabile în măsura în care împrietenești în mod firesc credința cu rațiunea care și ea e un dar al lui Dumnezeu și compune chipul nostru spiritual, dumnezeiesc”, spune Bănescu.

„Nu poți să spui că esti un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că astfel de mesaje au dus la demobilizarea unora dintre credincioși. „Am vrut să menționez asta pentru că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, un mesaj care a fracturat un dialog firesc, fie el și mental între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals și închei prin a spune că acest conflict e ireductibil doar când este vorba de două credințe încremenite și inflexibile. Nu există conflict real între știință și credință, există de fapt un conflict între două credințe care nu vor să intre în dialog, aici e marea problemă. În legătură cu pulsul (despre cum sunt poziționați oameni față de vaccinare, în catunele îndepărtate -n.n.) pe care dvs sperați că vi-l pot traduce, eu știu că foarte mulți oameni credincioși s-au vaccinat. Suntem pe drumul ieșirii din pandemie. 

Cred că la un moment dat, văzând acești oameni sceptici, oameni care nu se pot baza pe nimic, decât pe niște zvonuri legate de cât rău ar putea face un vaccin, acești oameni vor înțelege din păcate poate printr-o suferință personală, a lor sau a unor apropiați, că vaccinul nu îți face rău și că trebuie să te sfătuiești cu un medic în privința profilului tău medical. Am făcut și eu asta. Nu poți să spui că esti un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat, lucrurile sunt contradictorii, un om responsabil e un om care e capabil de un act de alegere , de opțiune, în urma unui act de informare. De aceea pledez pentru informare”, a punctat Bănescu.

„Oamenii aceștia, pe care îi mai văd și eu uneori cu un telefon mobil în mână, cu o cruce în alta, cu un steag fluturând în spate nu reprezintă biserica”

Florin Negruțiu: Să vedeți acum ce atacat veți fi pe site-urile astea ultra conservatoare, care oricum susțin că Vasile Bănescu nu ne reprezintă biserica. Cum vedeți aceste procesiuni de manifestanți cu icoane, grupurile antivacciniste care mărsșluiesc prin București, susținând că trăim într-o dictatură medicală și că vaccinurile ucid.

Vasile Bănescu: În primul rând nu le-aș numi grupuri, ci grupuscule, e vorba de oameni foarte puțini de fapt, raportând asta la numărul credincioșilor care compun buserica. E vorba de voci stinghere...

Florin Negruțiu: Dar de unde vin? Mi se pare ca vin din niște biserici sau mănăstiri, nu sunt simpli enoriași...

Vasile Bănescu: Din biserici nu aș spune. Acești oameni sunt greu de identificat ca origine. În mod normal monahii autentici nu ies niciodată să mărșăluiască pe străzi. Un călugar autentic e un om legat prin niște voturi de o mănăstire în care a optat să trăiască și nu iese decât cu binecuvântarea starețului . (...) Oamenii aceștia, pe care îi mai văd și eu uneori cu un telefon mobil în mână, cu o cruce în alta, cu un steag fluturând în spate nu reprezintă în primul rând biserica. Orice biserică are insulele ei, probabil foarte mici, de radicalism. Există evident radicali. Acești radicali și-au confecționat un creștinism după chipul și asemănarea lor, un creștinism din care lipsește ideea de dialog, lipsește ideea de informare, de cultură, e un creștinism ermetic, sui generis, un creștinism care nu are legătură cu revelația creștină autentică.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care i-a avut ca invitați pe Vasile Bănescu și pe Francisc Doboș poate fi urmărită la Digi24 în Duminica de Paște, începând cu ora 14.00..

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Într-o lume plină de tembeli e de așteptat să întâlnești și printre slujitorii Bisericii tembeli. Și sunt convins că sunt destui. Destul de des întâlnit, unul dintre aceștia face uz de locul ierarhic care i-a fost acordat, emițând când are ocazia afirmația autonomiei Bisericii, parcă pentru a sublinia faptul că în parohia sa el e stăpân absolut. Ori bunul simț civic și omenesc, de pe o asemenea poziție, ca în orice stat laic, ar presupune mult mai multă modestie decât s-ar putea aștepta oricine de la majoritatea populației - care a beneficiat de mai puțină educație, ori a mai uitat de perceptele civismului.
    • Like 0
    • @ Marian Raduinea
      SCHIMBAT DE URGENTA , ACEST ,,petrescu macedon ,, DIN TOATE FUNCTIILE SA FIE SCHIMBAT CU PARINTELE DE ALEASA OMENIE ;
      PARINTELE NECULA , de la Sibiu ,
      Acest petrescu macedon , farce foarte mult rau , societatii cat si BOR -fanilor ,discrediteaza biserica si enoriasii ei !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult