Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Marcel Vela a anunțat ordonanța militară nr 10, care relaxează restricțiile pentru persoane în vârstă de peste 65 de ani. Se prelungește suspendarea zborurilor către mai multe zone de risc

Marcel Vela - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat luni seara ordonanța militară nr 10, care prevede relaxarea restricțiilor de deplasare a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. 

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani pot circula în afara locuinței în intervalele orare 7:00-11:00 și 19:00-22:00 pentru asigurarea de bunuri, pentru îngrijirea unui minor, pentru a acorda asistență altor persoane vârstnice, deplasări scurte în apropierea gospodăriei legate de activități fizice, nevoile animalelor de companie.

Ministrul de Interne a mai spus că persoanelor peste 65 de ani li se permite circulatia în afara locuintei, indiferent de intervalul orar, pentru deplasare in interes profesional, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată sau efectuată de la distanță. Vârstnicii pot face deplasări pentru activități agricole sau pentru comercializarea produselor agricole.

Ordonanța militară nr 10 prevede și prelungirea suspendării zborurilor către mai multe zone de risc din punct de vedere epidemiologic. A fost prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania, pentru încă 14 zile, din 28 aprilie, precum și suspendarea zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran pentru 13 zile, începând din 2 mai. Ordonanța militară nr 10 prelungește și suspendarea zborurilor către Italia din 3 mai, valabilă până în 14 mai. 

Președintele Klaus Iohannis a spus luni că urmează o nouă ordonanță militară prin care se va stabili că persoanele peste 65 de ani pot ieși în cursul a două intervale orare în fiecare zi. Astfel, vârstnicii „vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da am stat cuminte in casa ,am respectat toate in ce priveste sanatatea, dar odata cu aceste ordonante au disparut din farmacii unele medicamente. Eu sunt operata de glanda tiroida si sunt depedenta de euthyrox deoarece mi s-a extirpat cu totul glanda si pentru asta trebuie sa iau in fiecare dimineata cand ma scol .Aici in orasul Hunedoara nu se mai gaseste acest medicament macar ca noi cei operati il cumparam cu banii nostri ne fiind compensat, Cum ne protejeaza pe noi statul ? Cand vom ajunge la normalitate vom iesii din casa numai bine de pus in sicriu.
    • Like 0
  • O noua tampenie, mai mare decat prima. Acum n-o sa mai fie aglomeratie - mai ales in mijloacele de transport - doar intre 11 - 13. O sa se buluceasca saracii batrani de la primele ore, impreuna cu salariatii ( trebuie sa mai si munceasca unii, nu?). Oricum a fost o idiotenie de prima data restrictionarea asta. Intre orele 11 - 13 n-aveai loc in autobuzele care duc catre piete, mai ales ca numarul acestora (autobuzelor desigur) a fost redus din cauza somajului tehnic "oferit" de Mandolica salariatilor dar atentie, nu si bugetarilor fiindca acestia au mult de lucru (in special ministerele, nu?). Idiotenie dupa idiotenie si idioti peste idioti. Fi-mi-ar sila..!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult