Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Marcel Vela a anunțat ordonanța militară nr 10, care relaxează restricțiile pentru persoane în vârstă de peste 65 de ani. Se prelungește suspendarea zborurilor către mai multe zone de risc

Marcel Vela - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat luni seara ordonanța militară nr 10, care prevede relaxarea restricțiilor de deplasare a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. 

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani pot circula în afara locuinței în intervalele orare 7:00-11:00 și 19:00-22:00 pentru asigurarea de bunuri, pentru îngrijirea unui minor, pentru a acorda asistență altor persoane vârstnice, deplasări scurte în apropierea gospodăriei legate de activități fizice, nevoile animalelor de companie.

Ministrul de Interne a mai spus că persoanelor peste 65 de ani li se permite circulatia în afara locuintei, indiferent de intervalul orar, pentru deplasare in interes profesional, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată sau efectuată de la distanță. Vârstnicii pot face deplasări pentru activități agricole sau pentru comercializarea produselor agricole.

Ordonanța militară nr 10 prevede și prelungirea suspendării zborurilor către mai multe zone de risc din punct de vedere epidemiologic. A fost prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania, pentru încă 14 zile, din 28 aprilie, precum și suspendarea zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran pentru 13 zile, începând din 2 mai. Ordonanța militară nr 10 prelungește și suspendarea zborurilor către Italia din 3 mai, valabilă până în 14 mai. 

Președintele Klaus Iohannis a spus luni că urmează o nouă ordonanță militară prin care se va stabili că persoanele peste 65 de ani pot ieși în cursul a două intervale orare în fiecare zi. Astfel, vârstnicii „vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da am stat cuminte in casa ,am respectat toate in ce priveste sanatatea, dar odata cu aceste ordonante au disparut din farmacii unele medicamente. Eu sunt operata de glanda tiroida si sunt depedenta de euthyrox deoarece mi s-a extirpat cu totul glanda si pentru asta trebuie sa iau in fiecare dimineata cand ma scol .Aici in orasul Hunedoara nu se mai gaseste acest medicament macar ca noi cei operati il cumparam cu banii nostri ne fiind compensat, Cum ne protejeaza pe noi statul ? Cand vom ajunge la normalitate vom iesii din casa numai bine de pus in sicriu.
    • Like 0
  • O noua tampenie, mai mare decat prima. Acum n-o sa mai fie aglomeratie - mai ales in mijloacele de transport - doar intre 11 - 13. O sa se buluceasca saracii batrani de la primele ore, impreuna cu salariatii ( trebuie sa mai si munceasca unii, nu?). Oricum a fost o idiotenie de prima data restrictionarea asta. Intre orele 11 - 13 n-aveai loc in autobuzele care duc catre piete, mai ales ca numarul acestora (autobuzelor desigur) a fost redus din cauza somajului tehnic "oferit" de Mandolica salariatilor dar atentie, nu si bugetarilor fiindca acestia au mult de lucru (in special ministerele, nu?). Idiotenie dupa idiotenie si idioti peste idioti. Fi-mi-ar sila..!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult