Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Marcel Vela a anunțat ordonanța militară nr 10, care relaxează restricțiile pentru persoane în vârstă de peste 65 de ani. Se prelungește suspendarea zborurilor către mai multe zone de risc

Marcel Vela - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat luni seara ordonanța militară nr 10, care prevede relaxarea restricțiilor de deplasare a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. 

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani pot circula în afara locuinței în intervalele orare 7:00-11:00 și 19:00-22:00 pentru asigurarea de bunuri, pentru îngrijirea unui minor, pentru a acorda asistență altor persoane vârstnice, deplasări scurte în apropierea gospodăriei legate de activități fizice, nevoile animalelor de companie.

Ministrul de Interne a mai spus că persoanelor peste 65 de ani li se permite circulatia în afara locuintei, indiferent de intervalul orar, pentru deplasare in interes profesional, dacă au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată sau efectuată de la distanță. Vârstnicii pot face deplasări pentru activități agricole sau pentru comercializarea produselor agricole.

Ordonanța militară nr 10 prevede și prelungirea suspendării zborurilor către mai multe zone de risc din punct de vedere epidemiologic. A fost prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania, pentru încă 14 zile, din 28 aprilie, precum și suspendarea zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran pentru 13 zile, începând din 2 mai. Ordonanța militară nr 10 prelungește și suspendarea zborurilor către Italia din 3 mai, valabilă până în 14 mai. 

Președintele Klaus Iohannis a spus luni că urmează o nouă ordonanță militară prin care se va stabili că persoanele peste 65 de ani pot ieși în cursul a două intervale orare în fiecare zi. Astfel, vârstnicii „vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da am stat cuminte in casa ,am respectat toate in ce priveste sanatatea, dar odata cu aceste ordonante au disparut din farmacii unele medicamente. Eu sunt operata de glanda tiroida si sunt depedenta de euthyrox deoarece mi s-a extirpat cu totul glanda si pentru asta trebuie sa iau in fiecare dimineata cand ma scol .Aici in orasul Hunedoara nu se mai gaseste acest medicament macar ca noi cei operati il cumparam cu banii nostri ne fiind compensat, Cum ne protejeaza pe noi statul ? Cand vom ajunge la normalitate vom iesii din casa numai bine de pus in sicriu.
    • Like 0
  • O noua tampenie, mai mare decat prima. Acum n-o sa mai fie aglomeratie - mai ales in mijloacele de transport - doar intre 11 - 13. O sa se buluceasca saracii batrani de la primele ore, impreuna cu salariatii ( trebuie sa mai si munceasca unii, nu?). Oricum a fost o idiotenie de prima data restrictionarea asta. Intre orele 11 - 13 n-aveai loc in autobuzele care duc catre piete, mai ales ca numarul acestora (autobuzelor desigur) a fost redus din cauza somajului tehnic "oferit" de Mandolica salariatilor dar atentie, nu si bugetarilor fiindca acestia au mult de lucru (in special ministerele, nu?). Idiotenie dupa idiotenie si idioti peste idioti. Fi-mi-ar sila..!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult