Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: Nu se deschid școlile, universitățile în acest an școlar. Se continuă învățământul online. Mediile se încheie. Evităm astfel riscuri majore

Klaus Iohannis - reuniune Cotroceni - Foto presidency.ro

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că, pentru majoritatea elevilor, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor mai redeschide în acest an școlar, urmând ca toate cursurile să fie reluate în septembrie.

„Nu se va mai întoarce elevul, studentul fizic la școală. Nu se deschid școlile, universitățile. Se continuă învățământul online. Mediile se încheie. Evităm astfel riscuri majore”, a spus președintele.

„Nu e cazul să ne relaxăm, nu putem vorbi de o încetinire a acestei epidemii, a subliniat Klaus Iohannis.

„Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica 2 riscuri mari - există riscul major ca să ducă boala la școală și riscul de a duce boala de la școală acasă. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să deschidă școlile. În Franța s-au deschis școlile într-o provincie. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns la terapie intensivă”, a spus președintele Iohannis.

Șeful statului a precizat că anul scolar se va termina pe 12 iunie, iar elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. 

„Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Vor fi maximum 10 elevi într-o clasă. Examenele naționale si bacalaureatul se vor organiza cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare. Intră pe un coridor, ies pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate”, a explicat Iohannis.

Președintele Iohannis a participat luni, la Palatul Cotroceni, la o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei Covid-19, alături de premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. 

Inspectoratul General Școlar a transmis vineri Ministerului Educației o serie de propuneri pentru revenirea în unitățile de învățământ și încheierea anului școlar. O propunere este ca în primele două săptămâni să revină doar elevii de la clasele a VIII-a și a XII-a, în grupe de câte maximum 15, în baza unui nou orar, astfel încât să fie respectate regulile de distanțare fizică. 

Citiți și:

Persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice când vor putea să iasă din casă

Președintele a mai anunțat luni și o decizie care se referă la persoanele peste 65 de ani, care în prezent, conform unei ordonanțe militare, pot ieși din casă între orele 11:00 și 13:00.

Foto Guliver/Getty Images

„Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului”, a spus președintele Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • invatamantul online are o problema majora. directorii de scoli hotarasc sa urmareasca doar temele. pt ca nu pot fi omniprezenti la cursurile online, adica la predare. acestea, prezentarile lectiei devin astfel facultative pt profesori. ei nu le mai tin. nu e ipoteza. e deja obicei. de fapt profesorii sunt atit de delasatori incat singura lor grija e sa le forwardeze la copii temele si atit. nu are loc nici o explicatie. parintii adica toata prostimea pe langa declaratii, presiunea locurilor de munca platite cu 75% sau somaj sau concediere mai au un lucru de facut. sa isi invete proprii copii dupa temele date de profesori. atunci va intreb eu la ce platesc taxe?
    alt aspect la care ilustrul presedinte si toti consilieri lui si mari specialisti din invatamant, potentatii de onguri cu idealuri moderniste si invatamant online in cap nu l-au vazut, calculat sau intuit, e programa scolara. deja aceasta e greoaie supraincarcata si psihocriminala la intelectul copiilor, nimeni dar nimeni nu s-a gandit ca e o situatie de exceptie.ca atare trebuie luate masuri de exceptie. adica cu greu in vremuri normale produsul elev e submediocru in caz exceptional nici atit no sa fie. trebuie redusa programa la un nivel de avarie, de subzistenta dpdv al acumularii cunostintelor. stiti ce se intampla acum? profesorii pun toata presiunea pe elevi si parinti. cumva esecul general al clasei educationale se va cuantifica in capacitatea parintilor de asi educa proprii copii ca masa profesorala e de toata jena. asa ca batalia pe invatamantul online e o fateta pur propagandistica a guvernului, a masei profesorale, a ongeurilor hyperprogresiste. totul in detrimentul copiilor si a parintilor lor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult