Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Veniturile șefilor din BNR au fost făcute publice

Veniturile conducerii Băncii Naţionale a României au fost date publicității. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adaugă indemnizația de membru al Consiliului de Administrație, de 18.476 lei. 

Membrii Consiliului de Administrație al BNR primesc, pe lângă salarii, și indemnizații de vacanță - echivalentul unui salariu lunar net - , participare la profit - care poate ajunge la încă un salariu net lunar -, plus „alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare”.

Directorii din banca centrală primesc și bonus de performanță, care poate ajunge la 100% din salariu. Membrii Consiliului de Administrație nu beneficiază de bonus de performanță.

„Începând cu data de azi, 1 septembrie a.c., pe website-ul BNR (în secțiunea „Conducere și organizare') vor fi publicate informații legate de politica salarială din Banca Națională a României. Informațiile vor fi actualizate anual. Pentru conducerea executivă (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publică următoarele date: veniturile standard lunare nete formate din salariul net lunar și indemnizația lunară netă primită în calitate de președinte, vicepreședinte sau membru al Consiliului de Administrație", a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Salariile conducerii executive a BNR:

Sursa: bnro.ro

La încetarea contractului individual de muncă salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:

5 ani – 10 salarii;

4 ani – 8 salarii;

3 ani – 6 salarii.

Cât câștigă conducerea neexecutivă

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României - Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului de administrație în valoare de 17.103 lei.

Aceștia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

În anul 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o sumă echivalentă cu o indemnizație netă.

Nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere din Banca Naţională a României

Venituri lunare


Sursa: bnro.ro

Salariații băncii pot primi și un bonus de performanță anual, acordat în funcție de rezultatele obținute în urma evaluării profesionale, în cuantum situat între 25% lși 100% din salariul lunar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu voi comenta nivelul veniturilor conducatorilor BNR deoarece nu ma pricep, poate acesti oameni isi merita veniturile! Cel mai mult, insa, m-a "impresionat" marinimia lui Isarescu in legatura cu propunerea banilor adunati pt. Cumintenie....da, donez si eu impozitul pe profit pe care il am de platit!!!!!!E bine? Sunt cateva sute de lei....
    • Like 0
  • check icon
    În mod evident, cineva așteaptă ca opinia publică să spună dacă este mult, puțin sau în regulă.
    Cum vi se par veniturile din BNR?
    Veniturile și nu salariile ...
    • Like 0
  • check icon
    Stimată Loredana, aș dori și eu să lucrez BNR. Cum aș putea proceda? Nu cumva vreți și dv. să lucrați tot acolo? Nu-mi vindeți pontul, nu-i așa? Nașpa... Bag sama că acolo se trage la greu pentru interesul național, d-aia au lefuri substanțiale. E drept, în alte țări îs și mai mari...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult