Simulare 3D a muzeului Ivan Patzaichin
“Am semnat azi contractul de finanțare pentru Muzeu-Centru cultural tradițional Ivan Patzaichin, de la Mila 23. Început ca idee acum 5 ani de zile avem provocarea de a-l termina într-un timp record, până la 5 septembrie anul viitor. Primul traseu acreditat pentru turismul lent cu bărci cu vâsle și electrice ne propunem să-l inaugurăm la anul, cu punct de plecare de la capătul Falezei din dreptul Ansamblului arhitectural Ivan Patzaichin (de pe pontonul special amenajat pentru ambarcațiuni cu vâsle) și să ajungă la Muzeul Ivan Patzaichin Mila 23 -Satul campionilor. Nu vom putea singuri! Ne bazăm pe partenerii noștri tradiționali, dar avem nevoie și de mult mai mulți având în vedere amploarea proiectului! Am pornit numărătoarea inversă de azi. Puneți-vă în agenda 5 septembrie 2023.
Ivan este cu noi!”
Anunțul pe care tocmai ce l-ați citit mai sus a fost făcut de Teodor Frolu, omul din spatele Rowmania și cel care mi-a promis, acum un an, că voi apuca să văd muzeul lui Ivan Patzaichin până când voi ieși eu la pensie. Actualul “muzeu” este de fapt un gard, o casă distrusă, două ambarcațiuni în fața gospodăriei și câteva fotografii. Chiar în fața acestui gard de lemn a avut loc discuția cu Teodor Frolu. Detaliile le ai în articolul de mai jos.
Iată planurile muzeului și ce ar trebui să găsim la Mila 23 din septembrie 2023
600 de mii de euro sunt asigurați, prin programul Flag, pentru realizarea Muzeului Ivan Patzaichin. Asociația Rowmania va cofinanța cu 10% din valoarea totală a proiectului, să asigure TVA-ul și să mențină accesul gratuit la amplasament. Iată simulările 3D ale centrului cultural.
Viitorul Muzeu Ivan Patzaichin va reprezenta un spațiu cu două meniri – muzeu, cu expunere a unor momente cheie din parcursul lui Ivan, lângă mărturii din cultura lipovenilor din Mila 23, și centru cultural, cu infrastructură care va permite organizarea de evenimente culturale, de artă, de educație pentru patrimoniu, cursuri, întâlniri ale comunității locale, conferințe și evenimente care se înscriu în viziunea lui Ivan și a echipei Asociației sale de a conecta patrimoniul local al unei comunități la inovația din contemporan.
Muzeul va fi administrat de echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și va deservi reprezentanții comunității locale, inclusiv grupul din Asociația Femeilor din Delta Dunării Rusalca, care vor beneficia de un spațiu pentru spectacole, repetiții și de întâlnire cu comunitatea locală. Vor putea fi organizate aici tabere de vară, atelierul Apele Unite de construcție a canotcilor dedicat copiilor, centrul cultural dedicat lui Ivan devenind și sediul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Centrul Cultural – Muzeu Ivan Patzaichin din Mila 23, care va cinsti din 2023 memoria campionului, va funcționa pe durata întregului an, găzduind activități culturale și vizite ale turiștilor care ajung în zonă. Spațiul cultural va include și o zonă de rezidențe de creație pentru artiști contemporani.
Model de bune practici în Delta Dunării
Din punct de vedere arhitectural, muzeul își propune să reprezinte un model de bune practici în domeniul construcțiilor, urmând specificul local din Deltă pentru a deveni un landmark de turism cultural al regiunii. Centrul este gândit să invite vizitatorii să parcurgă povestea vieții lui Ivan Patzaichin, de la copilăria din Mila 23, la perioada de olimpic, antrenor și antreprenor social, construită în jurul simbolului ambarcațiunii de lemn care l-a însoțit în toate aceste etape, indiferent dacă sub formă de lotcă, canoe, sau canotcă.
Povestea va putea fi parcursă de vizitatori urcând în muzeul – observator pe o scară elicoidală care ajunge în cel mai înalt punct al muzeului – punctul de observare a Deltei Dunării.
Articol publicat inițial pe funkytravel.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.