Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Vești extrem de proaste de pe Frontul din România

Adrian Câciu

Foto: Inquam Photos / George Călin

Doar în luna ianuarie a acestui an, Ministerul Finanțelor a împrumutat circa 38,5 miliarde lei, aproape 8 miliarde de euro (echivalentul a 800 de km de autostradă sau 40.000 de rachete anti-tanc Javelin). Împrumuturi în plus!

Problemele cu acest împrumut sunt mari și constau în:

- Suma imensă împrumutată într-o singură lună arată foamea de bani la nivelul bugetului de stat. Practic, într-o singură lună, ministrul Câciu a împrumutat circa 40% din totalul creditelor contractate anul trecut care au fost de circa 104 miliarde lei. Într-o lună, cât în 5 luni din anul trecut. Și războiul din Ucraina încă nu începuse. Statul român este pe perfuzii, nu departe de un faliment răsunător.

- Cea mai mare parte a sumei împrumutate provine din afara României, de la creditori internaționali. De pe piața internă s-a reușit doar un împrumut de 5,87 miliarde lei, din cei 38,5 miliarde lei împrumutați în ianuarie. Asta înseamnă că doar 15% din împrumut a venit de pe piața internă, ceea ce spune multe pentru cunoscători. Expunerea internațională, în contextul războiului din Ucraina, este extrem de păguboasă și de periculoasă.

- O parte din suma împrumutată extern a venit prin PNRR, la dobânzi ceva mai bune (circa 1.94 miliarde euro). Cea mai mare parte a sumei împrumutate extern a venit însă la dobânzi record, de circa 6% pe an, cele mai mari dobânzi din 2013 încoace. Și asta se întâmpla în ianuarie, când toată nebunia cu Ucraina nu începuse.

Evident, la ce s-a întâmplat în ianuarie cu datoria și deficitul nostru, se adaugă acum toate problemele cu războiul din Ucraina. Care înseamnă cheltuieli bugetare în plus (pe deficit și datorie), înseamnă risc suplimentar pentru creditorii care ne împrumută (dobândă și mai mare), încetinirea creșterii economice (încasări bugetare și mai mici, deficit și mai mare, nevoie de finanțare și mai mare).

Am înțeles că, pentru 2022, ministrul Câciu intenționează să împrumute extern circa 14 miliarde euro, din care doar 3,7 miliarde euro vor fi împrumutate prin PNRR (deja au intrat credite 1,9 miliarde, mai rămân circa 1,8 miliarde de împrumutat). Adică, 10 miliarde la dobândă de 6-7% pe an (euro). Mi se pare o aventură destul de periculoasă. Adică, intenționăm să majorăm datoria externă a României cu încă 14 miliarde euro doar anul acesta. Costul anual adițional estimat pentru bugetul de stat, doar din această intenție, fiind de circa 700 - 800 milioane euro / an din dobânzi. Vreo 80 de km de autostradă pe an, doar dobânzile la împrumuturile adăugate de ministrul Câciu. Pe an! Sclavie curată...

Mai țineți minte ce emisiuni simpatice făcea ministrul Câciu la Realitatea TV? Cum vitupera el împotriva împrumuturilor făcute de Cîțu? Părea că știe ce vorbește. Că știe ce ar trebui făcut. Că are soluțiile magice la el. De unde?! Doboară record după record. Acum... totul e ok. E liniște și pace pe Frontul din România. De ce e ok?

Ne apucăm și noi de reformele alea? Când? Că așa, pe deficit și datorie, poate guverna oricine. Și un copil de grădiniță...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Ce bine este sa mai citim și câte un articol despre incompetenții noștri. Ce dor ne era de ei? Pai nu cumva dl. Caciu face la fel ca dl. Câțu când a fost ministru de finanțe? Reforma liberala începută de marele epidemiolog Câțu unde este? Ce reforme a făcut el când a fost ministru și apoi prim-ministru? Parca văd ca și Câțu o sa iasă la microfon sa se "minuneze" de performanta lui Caciu? Așa ca despre ce vorbim? Și nici Dvs. nu tin minte să-l fi bombardat pe Câțu cand a fost ministru, ci după ce a devenit prim-ministru parca. Prin urmare ne bucurăm ca nu este nimic nou sub soare. Aceleași umbre degeaba pe pământ.
    • Like 0
  • check icon
    Nu-i problemă, guvernul vrea precis să facă în ciudă rușilor: iacă noi avem de unde împrumuta și voi, nu!
    Comentariu sarcastic, firește.... N-am alte așteptări de la un guvern USL.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult