Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Investiție de 400 de milioane de euro în România a unei companii germano-canadiene, într-o fabrică de componente pentru baterii destinate industiei auto

RockTech Lithium

În imagine, Dirk Harbecke, CEO RockTech Lithium / Foto captura video

Compania germano-canadiană RockTech Lithium urmează să investească în România aproximativ 400 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de componente pentru bateriile mașinilor electrice.

Fabrica din România va produce materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu) pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto, a anunțat Guvernul român. 

„Rock Tech este o companie germano-canadiană. Noi vom opera o mină de litiu în Canada, iar în Europa construim aşa-zise rafinării de litiu. Litiul este componenta cheie pentru baterii. Vom vedea că în câţiva ani majoritatea maşinilor vândute în Uniunea Europeană vor fi complet electrice. Şi toate aceste vehicule au nevoie de litiu. Am învăţat, nu doar în ultimele săptămâni, ci de câţiva ani, că este foarte important pentru Europa să fie independentă de furnizorii de materii prime şi elemente cheie care sunt necesare pentru producţia auto şi marile industrii”, a declarat preşedintele companiei, Dirk Harbecke, scrie News.ro.

O primă unitate de producţie va fi amplasată în Germania, la graniţa cu Polonia.

„Acum căutăm o a doua locaţie, pentru producţia de convertor (hidroxid de litiu pentru baterii) şi de aceea ne aflăm aici”, a mai spus el, precizând că au fost stabilite deja câteva locaţii posibile.

Investiţia din România va crea 700 de noi locuri de muncă în mod direct şi indirect. Producția anuală de hidroxid de litiu ar urma să acopere necesarul pentru bateriile a 500.000 de maşini electrice.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că România va intra astfel pe harta marilor producători de componente pentru baterii pe bază de litiu. „Practic, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbesc în acest moment de o exploatare a litiului din România, ci vorbim de litiul adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de 400 milioane euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”, a declarat luni Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a participat luni la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere cu Rock Tech Lithium, semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și președintele și CEO-ul companiei Dirk Harbecke.

Rock Tech Lithium Inc. a fost fondată în 1996 și este o companie de dezvoltare a litiului cu sediul în Canada. Compania are operațiuni în Canada și Germania care urmăresc să furnizeze hidroxid de litiu pentru industria auto. RockTech Lithium este listată la TSX Venture și la Bursa de Valori din Frankfurt.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In sfarsit un articol informativ , constructiv educativ si numai de bine sa auzim ,caci de rau ,vedem peste tot la televiziunile ,parca intelese ,sa ,,ne spele creerul ,,!
    -- Numai razboi ,pe orice canal te uiti ,alte subiecte NU ami sunt in tara acesta, ?
    -- Nu neglijez , stirea cu razboiul ,dar ce rezolvam noi ,,,ca ne macina creerul cu stirile repetitive insistente ,,la fel ca reclamele cu ,,absobante ptr femei ,,( ce idioti ?) medicamentle de la catena ,si nu le mai insir pe totate caci le stiun pe de rost,
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult