Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Investiție de 400 de milioane de euro în România a unei companii germano-canadiene, într-o fabrică de componente pentru baterii destinate industiei auto

RockTech Lithium

În imagine, Dirk Harbecke, CEO RockTech Lithium / Foto captura video

Compania germano-canadiană RockTech Lithium urmează să investească în România aproximativ 400 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de componente pentru bateriile mașinilor electrice.

Fabrica din România va produce materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu) pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto, a anunțat Guvernul român. 

„Rock Tech este o companie germano-canadiană. Noi vom opera o mină de litiu în Canada, iar în Europa construim aşa-zise rafinării de litiu. Litiul este componenta cheie pentru baterii. Vom vedea că în câţiva ani majoritatea maşinilor vândute în Uniunea Europeană vor fi complet electrice. Şi toate aceste vehicule au nevoie de litiu. Am învăţat, nu doar în ultimele săptămâni, ci de câţiva ani, că este foarte important pentru Europa să fie independentă de furnizorii de materii prime şi elemente cheie care sunt necesare pentru producţia auto şi marile industrii”, a declarat preşedintele companiei, Dirk Harbecke, scrie News.ro.

O primă unitate de producţie va fi amplasată în Germania, la graniţa cu Polonia.

„Acum căutăm o a doua locaţie, pentru producţia de convertor (hidroxid de litiu pentru baterii) şi de aceea ne aflăm aici”, a mai spus el, precizând că au fost stabilite deja câteva locaţii posibile.

Investiţia din România va crea 700 de noi locuri de muncă în mod direct şi indirect. Producția anuală de hidroxid de litiu ar urma să acopere necesarul pentru bateriile a 500.000 de maşini electrice.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că România va intra astfel pe harta marilor producători de componente pentru baterii pe bază de litiu. „Practic, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbesc în acest moment de o exploatare a litiului din România, ci vorbim de litiul adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de 400 milioane euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”, a declarat luni Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a participat luni la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere cu Rock Tech Lithium, semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și președintele și CEO-ul companiei Dirk Harbecke.

Rock Tech Lithium Inc. a fost fondată în 1996 și este o companie de dezvoltare a litiului cu sediul în Canada. Compania are operațiuni în Canada și Germania care urmăresc să furnizeze hidroxid de litiu pentru industria auto. RockTech Lithium este listată la TSX Venture și la Bursa de Valori din Frankfurt.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In sfarsit un articol informativ , constructiv educativ si numai de bine sa auzim ,caci de rau ,vedem peste tot la televiziunile ,parca intelese ,sa ,,ne spele creerul ,,!
    -- Numai razboi ,pe orice canal te uiti ,alte subiecte NU ami sunt in tara acesta, ?
    -- Nu neglijez , stirea cu razboiul ,dar ce rezolvam noi ,,,ca ne macina creerul cu stirile repetitive insistente ,,la fel ca reclamele cu ,,absobante ptr femei ,,( ce idioti ?) medicamentle de la catena ,si nu le mai insir pe totate caci le stiun pe de rost,
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult