Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Se naționalizează pensiile și se privatizează sănătatea. Oare chiar nu v-ați prins până acum? Puneți bani deoparte

spital galati

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Două super-pușculițe, una privată și cealaltă publică, 150 de miliarde de lei colectați obligatoriu anual din banii voștri. Pușculița CAS Pilonul 2, privată și Pușculița CASS, publică. În prima pușculiță valoarea totală a activelor administrate era în martie 2023 de peste 100 de miliarde lei, în timp ce în ce-a de-a doua intră anual, din contribuțiile la sănătate, vreo 50 de miliarde de lei.

Pensia voastră peste 10 ani?

Mai țineți minte filmele americane, când liderul de sindicat vine și le spune muncitorilor: „Îmi pare rău, banii voștri de pensii au dispărut!”? Da. Va fi ca acolo. 

Ce se va întâmpla pe viitor după ce se va naționaliza Pilonul 2 (ați observat că nu am scris “dacă”…)? Toți banii rămân la stat și oricum nu vor fi destui pentru că a) iese la pensie generația X (mi-am propus să nu le mai spun decreței), un sfert din populația României, b) nu mai muncește nimeni și c) ne ajunge din urmă deșertul demografic.

Sunt 3 opțiuni.

1. Crește vârsta de pensionare. Deja se discută despre asta, chiar și fără naționalizarea Pilonului 2.

2. Pensiile vor fi democratizate. Indiferent cu cât ați contribuit, veți primi aceeași pensie, în cel mai bun caz va exista o grilă de niveluri de pensii.

3. Vă descurcați pe cont propriu și ieșiți la pensie când vreți voi.

(Newsflash: sunt categorii profesionale care după intrarea în vigoare a măsurilor fiscale sunt scutite de plată la PIlonul 2, adică peste ani vor primi o pensie mai mică).

Soluții?

Puneți bani deoparte.

Sănătatea voastră peste 10 ani?

33% din personalul medical pleacă din țară, 33% se pensionează, 33% se duce în sistemul privat care crește și se consolidează într-un ritm amețitor. Putem băga miliarde în spitale noi și reabilitări de spitale, spitale regionale, centre comunitare, super-echipamente, nu va mai rămâne nimeni la serviciu în sistemul public de sănătate.

Va exista doar sistem privat de sănătate, au început de ceva vreme să “lucreze” la el, mai țineți minte discuțiile din 2020?

Dar parcă aici este mai corect - oricum plătim și azi contribuții obligatorii la sănătate, iar dacă suntem bolnavi, aruncăm cu bani în stanga și dreapta, de parcă nu am plăti aceste contribuții.

Ce se va întâmpla pe viitor, după ce se va privatiza sănătatea?

Vor fi pachete diferențiate de asigurări, la fel ca în străinătate, în funcție de cât cotizezi atâta pachet de servicii primești.

(Newsflash: de la 1/12/2025 intră în vigoare Visa Waiver, pleacă în primul an 10.000 de angajați din personalul medical, americanii au un deficit enorm de cadre medicale)

Soluții?

Puneți bani deoparte.

Credeți că sunt în burnout și vorbesc prostii? Mai gândiți-vă. Ca întotdeauna, vă invit să mă înjurați dar, în același timp și pentru orice eventualitate, puneți bani deoparte.

(Newsflash: ca să fim bine înțeleși, investițiile în imobiliare nu sunt bani puși deoparte).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    În *cea de-a doua, "cea" se scrie fără cratimă, domnu'!
    Mai dați pe la școală!
    • Like 0
  • REDrake check icon
    Cresterea varstei de pensionare in conditiile in care in Romania tot ce trece de 35 de ani este considerat ca trebuie sa lase locul unora mai tineri, este o gluma macabra. Oamenii pe la 40-50 de ani sunt concediati si nu isi mai pot gasi un alt loc de munca, pentru ca nimeni nu ii mai ia. Si ce fac? Ingroasa numarul somerilor, iar ajutorul de somaj vine tot de la buget.
    • Like 1
  • Eu le-aş da românilor un alt sfat: pregătiţi furcile şi topoarele. Când politicienii vor fura aceşti bani care sunt ai celor 8 milioane de contribuabili va trebui să vină revoluţia aia adevărată. Explozia mămăligii.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Si eu cred ca pilonul II va fi nationalizat pana la urma pentru ca statul nu va avea nici o sansa altfel sa plateasca pensii. Si sincer cred ca statul nu da doi bani pe pensiile celor care au lucrat in privat, ci le pasa de pensiile celor care au lucrat la stat, in statul paralel, care trebuie pensionati devreme pentru serviciile deosebite aduse tarii si angajati dupa aceea to pentru a performa aceleasi servicii.
    Sistemul sanitar deja este privatizat. Cand angajatii de la spitalele de stat lucreaza si la particular situatia este mai mult decat clara. Ajungi la stat numai daca nu ai bani pentru sistemul privat, daca este o urgenta sau prin vreun ghinion.
    • Like 0
  • În condițiile date, descrise ușor exagerat în articol, aș vedea lucrurile cam așa:
    Pentru sănătate, fiecare să plătească din venituri un CASS unic, nu raportat la venituri (un fel de taxă de solidaritate), care să le permită celor fără venituri sau celor cu venituri minime să beneficieze de servicii medicale de urgență, asigurate de stat. Restul, majoritatea, să fie la privat, pe bază de abonamente. Tendința, din nefericire, este că pătura săracă se lărgește, în timp ce clasa de mijloc scade, astfel aglomerând sistemul public de sănătate.
    Deci cel mai bine este să acordăm o atenție sporită sănătății, unei vieți echilibrate, fără excese și mișcării în aer liber. Profilaxia a fost întotdeauna mai ieftină decât tratarea unor afecțiuni. Deci, să fim sănătoși!!!

    Referitor la pensii, cred că sistemul de pensii publice nu va sucomba chiar așa, peste noapte. Dar, în mod cert, vârsta de pensionare va crește. Ok, gaură demografică, generația X, că nu le place cum sună “decreței”, dar să nu exagerăm că nu mai muncește nimeni. În plus, deja s-au înlesnit formalitățile pentru forța de muncă externă, care va contribui la finanțarea sistemului public de pensii. Iar în viitor e posibil să se mai întoarcă din cei plecați pe-afară. Deci pensia de stat, chiar dacă nu va fi mare, va asigura mijloace de subzistență minimale. Oricum, trebuie rezolvate toate anomaliile din sistemul public de pensii, adică, la muncă egală, pensii egale.
    Iar cine dorește o pensie suplimentară, evident că trebuie să pună deoparte, după priceperea financiară a fiecăruia. Că e Pilonul II, bani la saltea (worst scenario), depozite bancare, investiții etc., aceste fonduri vor fi binevenite atunci când pensia de stat va scădea sub un nivel suportabil.
    Nu am înțeles textul strecurat la derută, la finele articolului, cum că investițiile în imobiliare nu ar fi bani puși deoparte... Un apartament închiriat îți aduce în 20-30 de ani (în funcție de zonă, mărime etc.) valoarea lui de achiziție, după care începe să producă pentru tine. Să vedem, ce fond va avea această eficiență, chiar și pentru urmașii investitorului?
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      V-am dat ,like ,,ptr raspunsul adevarat ,la fraza cu ,investitia in imobiliare ! Desigur ca asa este ,dar depinde foarte mul in ce oras si zona investesti ,caci daca vei cumpara un ap. in Petrosani de ex. este clar ca,nu este bine . Referitor la sisteumul nostru bolnav din sanatate ,NU cred ca in Romania vom avea ceva ,sanatos . Multi medici pleaca afara ,dupa ce statul a investit in educatia lor ,,ma refer la cei care au studiat la stat . Apoi cei care lucreaza la stat , de fapt mai mult sunt la privat. .
      ---Trebuie sa exprim o mare nemultumire a pensionarilor , in zona stomatologiei . NU cred ca este ,pensionar ,si nu numai ,fara probleme de dantura ! Aceste interventii statul le-a lasat din mana si le-a dat ,mana libera la privat ,Cine are bani ,face ceva ,iar cine nu are ,.,spune ca ,
      --Nu-i foame !
      Mediciii stomatologi cred ca sunt la fel ,ca si manelistii ,Fac bani multi doar de ei stiuti , si nefiscalizati !
      ---Staul trebuie sa intervina in acest sens ,Apoi in problemele de Oftalmologie la fel interventii foarte scumpe ptr operatie ,cataracta etc..
      Nu mai amintesc de protezele de la ortopedie ,Proteza la sold ,genunchi etc,,
      ---In multe tari civilizate ,cine are contributie la sistem ,primeste si beneficii pe masura . La noi sunt foarte solicitate Clinicile mari din orasele mari cu specialistii adevarati ,De ex , Spitalul de Oncologie din Cluj Napoca,, este foarte aglomerat tot timpul ,Un caz real cu o bolnava de cancer ,care face naveta de la Sighetul Marmatiei la Oncologie Cluj napoca ,
      • Like 0
  • Am și o observație referitoare la mini-articolul lui Cristian Tudor Popescu. Îmi cer scuze că scriu aici, dar se știe că omul a anulat rubrica de comentarii.
    Nu încetează să mă uimească aroganța și tupeul acestui personaj găunos, care până acum ceva vreme părea a fi un om deosebit. Dar aparențele uneori înșală. Tipul nu numai că postează, dar pune întrebări directe cititorilor, care evident NU pot răspunde la acestea aici pe Republica. Probabil că pot răspunde pe Facebook, desigur cei care nu sunt banați acolo, fiindcă omul nu mai suportă păreri contrare niciunde și banează tot ce mișcă dacă vor mușchii lui. Și cică omul e democrat... Halal!
    Referitor la întrebarea ORIBILĂ adresată în final, adică dacă ASASINAREA lui Donald Trump ar fi sau nu benefică pentru viitorul democrației, nu avem cum să nu rămânem perplecși. Întrebarea tendențioasă (deși APARENT benignă, retorică) a lui CTP poate fi ușor echivalată cu INSTIGAREA la omor deosebit de grav. Știam că omul e dus pe câmpii de ceva timp, dar deja cred că nu mai realizează gravitatea lucrurilor spuse de el. O asemenea întrebare nu poate avea decât un răspuns, din partea oricărui om decent: NU, niciodată, în nicio circumstanță, un asasinat nu poate fi justificat ca având un scop bun. Una e să fii dur, intransigent, exigent cu tine și cu alții, dar corect și moral, așa cum era (sau părea a fi) CTP în anii tinereții, când (poate) mai avea creierul întreg, și alta e să devii un dezaxat și exaltat, cu creierul lichefiat, care instigă la omor, indiferent împotriva cui, oricât de nefast ar fi acela.
    Oricum în epoca modernă mijloacele de anihilare a unui personaj inconfortabil sunt mult mai nuanțate decât un asasinat barbar. De exemplu de Trump se ocupă foarte ”bine” justiția lor ”independentă”. Desigur, independentă față de republicani, dar cât se poate de dependentă de democrați :-( :-(
    În concluzie sper sincer ca instituțiile statului, dealtfel degrabă sesizabile din oficiu pentru orice mărunțiș împotriva unora, să-i mai zdruncine puțin și CTP-ului din imunitatea ciudată de care se bucură încă și să-l ia și pe el un pic de guler, după cum merită.
    PS Vroiam să zic inițial ”să-l ia de ciuf”, dar mi-am dat seama că o atare acțiune e din start sortită eșecului :-) :-)
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Oricine își poate da seama când o întrebare este pur retorică.
      Oricine, în afară de cei care sunt deranjați în mod evident de articolele CTP-ului.
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Nu am ascuns faptul că deși acum mai mulți ani am fost și eu fan CTP, totuși de ceva vreme m-am dus în direcția opusă, când am realizat cum a decăzut el pe planul ideilor și chiar din punct dde vedere uman. Dintr-un om dintr-o bucată, corect, moral etc (am mai zis) a ajuns un omuleț rău, veninos, dușmănos. Iar dacă ne uităm și la atitudinea sa din ultimul timp față de religia creștină, e chiar diavolesc. Se vede și din felul lui de a fi, din acțiunile lui. S-a enervat și a stricat relațiile rând pe rând cu toate unitățile de media. A rămas undeva izolat în clopotul lui de sticlă, aici și pe Facebook. Aici a tăiat rubrica de comentarii, iar pe Facebook banează aparent pe oricine îl contrazice. Nu zic numai de mine, că n-am nicio problemă cu asta, dar se mai plângea pe aici și alticineva că a fost banat fiindcă l-a contrazis la un moment dat, deși vorbise frumos, civilizat. Se zice că la bătrânețe defectele din tinerețe se accentuează. Așa că și în cazul lui CTP dacă la început apărea ca o pată de culoare mai ”revoluționară” și binevenită, acum a devenit cum ziceam, ”dus pe câmpii”, fără exagerare. Dar dacă ar fi un om blând, faptul că e dus pe câmpii n-ar prea conta. Dar el e agresiv, rău, negru în cerul gurii. Iar acum a fost prea de tot. O astfel de întrebare pur și simplu nu poate fi pusă în spațiul public. CTP sigur că știe să o dea cotită. Dacă ar fi luat la rost oficial, o să se descurce în a se apăra: că a fost o chestie retorică, literară, filosofică bla bla bla. Dar noi înțelegem cum stau adevărurile spuse printre rânduri. Omul e anti-Trump grav de tot. Foarte bine, e opțiunea lui. A mai spus odată că dacă el e într-o cameră și intră acolo un adept al lui Trump, el va pleca. Foarte bine și asta, cine nu-l lasă? A mai spus el că ar pleca și dacă intră X sau Y sau Z, cum ziceam, s-a certat cam cu toată lumea. Dar să pui o întrebare concretă despre utilitatea unui asasinat pentru a salva cică democrația, asta e inadmisibil. Democrațția înseamnă să accepți că există și păreri diferite total de ale tale și să accepți dreptul la existență al tuturor. Dar eu cred că CTP în mod sincer, în sinea lui, chiar l-ar vrea mort pe Trump, fiindcă el, CTP, a devenit suficient de extremist și de rău ca să-și dorească moartea dușmanilor săi ideologici. Și acum sondează opinia publică să vadă câți sunt ca el de extremiști. Am zis: Trump poate fi desființat (și probabil va fi) și fără a fi ucis, ci doar prin acțiunile justiției mai părtinitoare decât ar fi de dorit în țara-fanion a democrației. De ce nu a întrebat CTP ceva mai rezonabil, cam așa ceva: ”credeți că se justifică o justiție mai sumară dar mai rapidă și eficientă în cazul lui Trump, spre binele democrației?” De ce s-a dus direct către asasinat? Pleacă de la un pretext subțire și tendențios, ca de atâtea ori. Zice că Trump l-a acuzat pe generalul respectiv de trădare și a zis că altădată ar fi fost condamnat la moarte pentru asta. Iar din acest motiv ditamai generalul se dădea lovit în aripă și-i tremura lenjeria de pe el de frică. Dar vorba lui Trump nu poate fi considerată retorică? Eu acum, de exemplu nu pot spune, dacă văd un adulter într-un cuplu: ”altădată o femeie adulteră era omorâtă cu pietre?” Adică uite un fapt grav; atât de grav încât altădată, când lumea era mai dură, vinovatul ar fi plătit cu viața? Deci repet: ALTĂDATĂ, NU ACUM. Acum lucrurile sunt pedepsite (dacă sunt) mult mai blând decât altădată. O astfel de exprimare vrea să accentueze gravitatea faptului de acum, nu să propună, indirect, subliminal, pedeapsa de altădată. Că sunt mulți cretini dintre cetățenii americani de rând care pot interpreta zisele lui în cel mai rău mod, asta e altceva. Trump a fost întotdeauna provocator. Dar nu cred că își permite să amenințe, indirect, cu moartea pe un cap al armatei, asta e absurd. Nici mie nu-mi place personajul Trump. Dacă aș fi fost american nu l-aș fi votat. Dar nu aș fi votat nici cu Biden. Uite că s-a ajuns ca până și la americani să nu mai ai cu cine să votezi. Aș fi votat oricând cu alt personaj de la republicani, dar nu cu Trump. Dar bineînțeles nici nu-i doresc moartea, așa ca CTP.
      Așa că încă o dată zic: da, sunt deranjat de EXTREMISMUL CTP-ului din prezent. Și eu zic că pe bună dreptate.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Eu am citit articolul CTP-ului ca pe o maieutică dusă la extrem. Este stilul CTP de a șoca, făcând astfel audiența mai receptivă, la fel cum maeștrii zen își altoiesc pe nepusă masă ucenicii, pentru a vedea dacă au atins gradul necesar de concentrare la treaba încredințată. Eu în cheia asta îl citesc și nu pot spune că mă deranjează. Chiar pot spune că emisiunea "Cap limpede" o urmăream cu interes maxim, tocmai pentru intervențiile CTP-ului, care tăiau, cu stil, în carne vie.
      Pe de altă parte, nici mie nu îmi place că CTP a luat-o pe arătură, atacând aiurea credincioșii ortodocși. Pot să înțeleg că e ateu, liber cugetător (whatever), dar nu te prezinți la o televiziune de Crăciun să hulești.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      CTP ,nu a atacat ,credinciosii ortodoxi , A spus multe apucaturi ale ,, sefilor din bor ,,ca ,mache spagoveanul ,si altii ca el ,Tot ce a spus in acest sens ,este foarte adevarat ,Dar Adevarul doare la multi oameni
      Credinta este ceva Sfant iar ce fac unii popi este afacere clara !
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Ca fost președinte Trumpy încă are protecția Secret Service. Chiar sunt curios dacă acesta gustă "retorica" CTP-ului!
      Poate face ambasada o traducere...
      • Like 0
  • În legătură cu articolul. Cum cred eu că ar trebui să stea lucrurile?
    Într-o societate ideală ar trebui atât sănătatea cât și pensiile să fie doar de stat. Contra unei contribuții (ca la sigurările de orice tip) să ai parte de ORICE servicii de sănătate atât de CALITATE cât și absolut gratuite, iar pensia să fie de stat și bineînțeles decentă, îndestulătoare. Dar astea sunt vise. În realitate trebuie să împăcăm dorințele astea cu realitatea, adică: lipsa medicilor, lipsa fondurilor, catastrofa demografică, lipsa personalului angajat contributor etc.
    În condițiile date, cred că ar trebui într-adevăr să se revină doar la pensia de stat, iar serviciile de sănătate de urgență să fie de stat și gratuite, iar celelalte tipuri de servicii de sănătate să fie pe bază de asigurare personală, privată. Sau cu cost integral, dacă nu ai asigurare. Nu e situația ideală, desigur, dar cred că mai bine nu se poate. Deci cred că tendința descrisă în articol e o necesitate, în condițiile date.
    Iar să punem bani deoparte e o soluție bună în orice condiții. Oricum pensiile private din pilonul 2 cam asta și erau: niște bani puși deoparte și atât. N-am fost niciodată favorabil acestora. Să ne gândim de ce. În primul rând fără a ne referi la sumele implicate, statul e un garant mai bun decât privatul pentru faptul că vei avea o pensie. Dacă ne gândim la Caritas, la FNI etc înțelegem reticența față de jonglerii privați de fonduri. Desigur, comparația e exagerată, dar faptul că există mulți ”băieți deștepți” în România, care abia așteaptă să jongleze fonduri, nu e de neglijat. Apoi, presupunând că gestionarii privați de pensii vor mai exista și prospera (sau vor mai fi și preluați de alții etc) zeci de ani până iese tânărul de acum la pensie, tot mai rămâne o problemă obiectivă. Să zicem că eu am ajuns la vârsta la care aș vrea să ies la pensie și să beneficiez de banii strânși de mine la privații respectivi. Ce fac? Ies sau nu? Fiindcă banii, mulți-puțini sunt în sumă FIXĂ. Dacă ies prea devreme la pensie și trăiesc mult, risc să rămân fără bani tocmai la o vârstă la care aș avea mai mare nevoie. Dacă dimpotrivă mă lăcomesc să mai lucrez și să acumulez, risc să mor cu capul pe birou, fără să ajung să mă bucur de banii strânși. Pare ciudat ce spun, dar eu zic că e o problemă reală. Prin comparație, pensia de stat e mult mai liniștitoare. Banii, mulți-puțini îmi vor veni cu regularitate indiferent cât trăiesc. Am exemple de oameni care au avut mai mulți ani pensie decât au activat la serviciu. Poți practic să trăiești și 200 de ani, din care lucrați doar 30, tu tot vei beneficia de pensie până la sfârșitul vieții. Fiindcă pensia de stat nu e ca și cum ai strânge banii tăi proprii, ci merge pe principiul asigurărilor. Și la asigurările auto poți să plătești CASCO tot timpul și să n-ai niciun eveniment, sau poți să-l plătești de o lună și deja să decontezi după un eveniment major. Așa și cu pensiile de stat: cât trăiești, trăiești liniștit, cu condiția să ai o pensie decentă, evident. Dar mă amuză înverșunatea unora contra sistemului de stat și favorabili pilonului 2. Ei au impresia că dacă strâng în contul lor câțiva bănuți proprii, au dat cu flit statului care i-ar fi jecmănit altfel, și vor fi ”boieri” și independenți. Le urez succes :-) :-)
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Visa Waiver înseamnă intrarea în US fără viză respectând anumite condiții, nicidecum drept de muncă sau recunoașterea studiilor. Nu viza împiedică angajarea în US. Asta va fi cea mai mică problemă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult