Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mii și mii de companii și-au plătit la timp și integral toate taxele, impozitele și contribuțiile

Antreprenori

Foto Getty

Să privim din altă perspectivă reforma bugetară și consolidarea fiscală. Ca pe o formă de apreciere și de recunoaștere a miilor și miilor de companii care și-au plătit întotdeauna la timp și integral toate taxele, impozitele și contribuțiile.

Iată ce aflăm despre vârful guvernării, iată ce petrecere fiscală am avut în ultimii 5 ani și unde a dus ea.

1. Furt și risipă în cheltuirea banilor publici.

2. Criminalitate fiscală prin evaziune fiscală și munca la negru, denumite academic “abuz de optimizare fiscală”.

3. Sistem clientelar, discriminatoriu, distorsionant și injust de facilitați fiscale sectoriale.

Un everything everywhere all at once de proaste politici publice pe care nimeni nu le-a pus cap la cap să vadă unde duc și care, cum era de așteptat, când s-a terminat creșterea economică generată de greedflatia din 2022, ne-au explodat în deficitul bugetar.

Winter is coming și, alături de ea, FMI-ul.

Nu există nimeni în mediul de afaceri, coaliție, asociație, patronat, camera de comerț sau om de afaceri neafiliat care să nu fi știut că petrecerea nu poate continua la nesfârșit. Au închis cu toții ochii la furtul și risipa în cheltuirea banului public și la criminalitatea fiscală cu speranța că vor obține la rândul lor facilitați fiscale.

Și totuși, în tot timpul ăsta, mii și mii de companii au plătit integral și la timp toate taxele, impozitele și contribuțiile, fără să se văicărească, să își smulgă părul din cap și să stea cu mâna întinsă la Guvern.

Țineți vă rog minte acest lucru: petrecerea fiscală din ultimii 5 ani a lăsat fără bani bolnavii de cancer, a făcut ca mulți copii să abandoneze școala și îi ține în mizerie pe seniorii care au muncit 30 de ani.

Aceste concluzii nu sunt campanie electorală de stânga, că nu candidez nicăieri. Este realitatea de zi cu zi din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "3. Sistem clientelar, discriminatoriu, distorsionant și injust de facilitați fiscale sectoriale".
  Când o să înceapă IT-iștii să emigreze în masă, o să vedem atunci la ce a fost bună facilitatea fiscală pentru sectorul IT, care a ajuns să contribuie cu 6,6% la PIB în 2022, tendința fiind ascendentă în primul trimestru al anului 2023 (8,2%), peste media UE de 4,8%.
  Am mai spus-o: facilitatea fiscală care motivează dezvoltarea sectorului IT, nu poate să fie decât benefică. A fost cea mai inteligentă investiție, în creiere, în paradigma viitorului. A fost (iată, scriu deja la trecut!) una dintre puținele măsuri care a frânat, cât de cât, exodul forței de muncă înalt calificate.
  Punctele 1 și 2 sunt o constantă a guvernărilor, de 34 de ani încoace, fiind principalele cauze ale deficitului bugetar, înregistrat an după an. Noile măsuri fiscale nu fac decât să ne aducă aminte de “epoca de aur” în care sectoarele neproductive erau ținute în viață de cele productive, pe principiul egalitarismului bazat pe învățăturile marxist-leniniste. Acum, statul însuși este cel care nu performează fiind ținut în viață de cei care încă mai produc ceva și care vor fi împovărați direct proporțional cu lipsa lui de eficiență în cheltuirea banului public și combaterea evaziunii fiscale.
  • Like 1
 • vă urmăresc cu interes articolele. știu că nu candidați și îmi pare rău, am avea pe cine vota… poate vă mai gândiți dacă nu ar merita să vă alăturați uni partid precum REPER…
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Un principiu de baza in fiscalitate e conformarea voluntara care va scadea dupa astfel de masuri. Vom vedea la anul in ce masura va reusi guvernul sa ascuda si sa cosmetizeze cifrele economice pana la alegeri cand va observa ca incasarile nu sunt conform cu estimarile bazate pe cresterile de taxe. Vom vedea cum gestioneaza scaderile consumului, o posibila crestere a somajului determinat de relocarea firmelor si exodul actorilor productivi de pe piata muncii. Vom vedea atunci ce masuri se vor mai lua pentru a tine in lux pensionarii juniori si sinecuristii. Taxarea relativ scazuta era unul din avantajele care atrageau investitori si mai tineau unii oameni in tara. Chiar cu un buget crescut, serviciile oferite de stat tot vor lasa de dorit asa ca nu vad de unde entuziasmul si speranta ca se va schimba ceva in bine cu o fiscalitate ridicata. Afirmatia ca abandonul scolar al copiilor ar fi vina statului este de-a dreptul patetic. Evident, parintele, individul nu au nicio vina doar statul are. Nu e obligatoriu sa candidezi ca sa faci propaganda de stanga ci e de ajuns sa ai interese.
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon