Foto Getty
Să privim din altă perspectivă reforma bugetară și consolidarea fiscală. Ca pe o formă de apreciere și de recunoaștere a miilor și miilor de companii care și-au plătit întotdeauna la timp și integral toate taxele, impozitele și contribuțiile.
Iată ce aflăm despre vârful guvernării, iată ce petrecere fiscală am avut în ultimii 5 ani și unde a dus ea.
1. Furt și risipă în cheltuirea banilor publici.
2. Criminalitate fiscală prin evaziune fiscală și munca la negru, denumite academic “abuz de optimizare fiscală”.
3. Sistem clientelar, discriminatoriu, distorsionant și injust de facilitați fiscale sectoriale.
Un everything everywhere all at once de proaste politici publice pe care nimeni nu le-a pus cap la cap să vadă unde duc și care, cum era de așteptat, când s-a terminat creșterea economică generată de greedflatia din 2022, ne-au explodat în deficitul bugetar.
Winter is coming și, alături de ea, FMI-ul.
Nu există nimeni în mediul de afaceri, coaliție, asociație, patronat, camera de comerț sau om de afaceri neafiliat care să nu fi știut că petrecerea nu poate continua la nesfârșit. Au închis cu toții ochii la furtul și risipa în cheltuirea banului public și la criminalitatea fiscală cu speranța că vor obține la rândul lor facilitați fiscale.
Și totuși, în tot timpul ăsta, mii și mii de companii au plătit integral și la timp toate taxele, impozitele și contribuțiile, fără să se văicărească, să își smulgă părul din cap și să stea cu mâna întinsă la Guvern.
Țineți vă rog minte acest lucru: petrecerea fiscală din ultimii 5 ani a lăsat fără bani bolnavii de cancer, a făcut ca mulți copii să abandoneze școala și îi ține în mizerie pe seniorii care au muncit 30 de ani.
Aceste concluzii nu sunt campanie electorală de stânga, că nu candidez nicăieri. Este realitatea de zi cu zi din România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Când o să înceapă IT-iștii să emigreze în masă, o să vedem atunci la ce a fost bună facilitatea fiscală pentru sectorul IT, care a ajuns să contribuie cu 6,6% la PIB în 2022, tendința fiind ascendentă în primul trimestru al anului 2023 (8,2%), peste media UE de 4,8%.
Am mai spus-o: facilitatea fiscală care motivează dezvoltarea sectorului IT, nu poate să fie decât benefică. A fost cea mai inteligentă investiție, în creiere, în paradigma viitorului. A fost (iată, scriu deja la trecut!) una dintre puținele măsuri care a frânat, cât de cât, exodul forței de muncă înalt calificate.
Punctele 1 și 2 sunt o constantă a guvernărilor, de 34 de ani încoace, fiind principalele cauze ale deficitului bugetar, înregistrat an după an. Noile măsuri fiscale nu fac decât să ne aducă aminte de “epoca de aur” în care sectoarele neproductive erau ținute în viață de cele productive, pe principiul egalitarismului bazat pe învățăturile marxist-leniniste. Acum, statul însuși este cel care nu performează fiind ținut în viață de cei care încă mai produc ceva și care vor fi împovărați direct proporțional cu lipsa lui de eficiență în cheltuirea banului public și combaterea evaziunii fiscale.