Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Victor Ponta a contestat decizia CNATDCU care a recomandat retragerea titlului de doctor

Fostul premier Victor Ponta a contestat vineri decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind retragerea titlului de doctor, potrivit Digi24.ro

CNATDCU are la dispoziție zece zile, începând cu data de 15 iulie, pentru analizarea contestației, iar apoi va decide dacă o aprobă sau nu. În cazul în care comisia care va prelua contestația va stabili reanalizarea cazului, termenul pentru un răspuns va fi prelungit cu încă 45 de zile. 

„Deocamdată nu pot să iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a făcut o contestaţie pe care a înaintat-o cabinetului ministrului şi UEFISCDI. Această contestaţie va fi evaluată, se va da un verdict. Abia după aceea, în funcţie de acest verdict al comisiei de contestaţii, în calitate de ministru, voi lua decizia care e impusă de lege”, a spus ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de Digi24.ro.

Comisia de experți a constatat că în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta există „calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind „plagiat", potrivit Agerpres.

Comisia de lucru a fost formată din trei profesori: Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universității 'Babeș-Bolyai), Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara), Dan Claudiu Dănișor (Facultatea de Drept a Universității Craiova).

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus pentru Republica.ro Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit, la sfârșitul lunii iunie, că premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

În opinia șefului Comisiei de Etică, verdictul de la sfâtșitul lunii iunie închide o etapă. „Ea a fost deschisă în 2012, cu eforturi mari, și pe plan extern, dar și prin Universitatea din București. Formula veche a CNATDCU a fost prima care a dat de fapt prima dată verdictul de plagiat și a fost desființată în aceeași zi. După care a ieșit Comisia de Etică a Universității din București și a dat verdictul, ceea ce a provocat un impact internațional uriaș. După patru ani se încheie o etapă și că toată lista aceea demnitari plagiatori va fi în atenția noului CNATDCU. De altfel noi am trimis dosarul dlui Oprea, vom trimite dosarul Olguței Vasilescu. Acest nou CNATDCU nou are foarte mult de lucru. În mod normal acest nou CNATDCU ar trebui să dea un semnal serios legat de complicitățile academice care favorizează impostura științifică. Și dacă o va face, într-adevăr, intră în istorie”, a mai spus Marian Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Venom check icon
    Oare cine a scris, și de data asta, contestația în locul lui Ponta?
    • Like 0
  • Iertate fie-i păcatele. Ponta a aderat la un curent social american cu motto-ul "If you can't make it, fake it", din cate se pare!
    • Like 0
  • Mai trist e ca strategia "copy-paste" pare sa mearga la marii jucatori de pe scena politica mondiala. https://www.theguardian.com/us-news/2016/jul/19/melania-trump-republican-convention-plagiarism-michelle-obama.
    • Like 0
  • Ca dl. Viorel este un escroc si un fariseu arogant, este evident. Chiar daca toate aceste trasaturi de caracter sunt deplorabile, cineva ar putea spune ca ele sunt necesare pentru ca un individ sa ocupe o functie inalta intr-o tara aproape distrusa de imoralitate. Altii, ar putea spune ca - cel putin - Victor Viorel ar fi un tip inteligent spre deosebire de preopinentii sai din toate timpurile. Daca ar fi sa luam ca valabila ultima supozitie, ar trebui sa ne si intrebam imediat cum de un om inteligent ar risca sa se faca de ras de doua ori pe aceeasi speta? O fi pe de o parte incurajat in demersul sau, ori pe de alta parte 'inteligenta' de care se presupune ca ar dispune nu este decit o iluzie?
    • Like 0
  • ProBono check icon
    Oricând își poate lua un doctorat cinstit în Turcia, la Kakaolu Rahat Univerzitet.
    • Like 0
    • @ ProBono
      check icon
      Serios. Deocamdată și l-a luat în România la cea mai mare universitate din sud-estul european, Universitatea din București, stimate domn ProBono. Și nu e singurul cu asemenea performanță, avem și o serie consistentă la doctori la alte universități și academii din România, inclusiv la Academia de Informații. Dar, sigur, am reținut că sînteți patriot, de vină sînt turcii, bulgarii, ungurii și, evident, rușii, ba chiar și autoritățile norvegiene care ciordesc copii români deoarece părinții se comportă neconform normelor norvegiene.
      • Like 0
    • @
      ProBono check icon
      Sunt un om cu proiecte, capabil să recunoască valorile. V.Ponta nu are valoare, nicidecum nu se situază la nivelul titlului de doctor. V.Ponta este un om slab, fără realizări, care poate obține compasiunea altor oameni ca el. În încercarea de a mă combate, faceți erori de logică grosolane și îmi atribuiți afirmații pe care nu le-am făcut "de vină sînt turcii, bulgarii, ungurii și, evident, rușii, ba chiar și autoritățile norvegiene care ciordesc copii români deoarece părinții se comportă neconform normelor norvegiene." Sunteți un(o) pesedist(ă) penibil(ă).
      • Like 1
    • @ ProBono
      check icon
      Ei, hai să facem pace, că aveți o logică beton, dacă – după toată vorba – concluzia dv. este „Sunteți un(o) pesedist(ă) penibil(ă)”, mi se pare că pierdem vremea și e păcat.
      • Like 0
  • Viorele nici nu stii, cat de mic incepi sa fii !!! De fapt, tu ai fost mic tot timpul, doar unii au vrut sa te vada mare.
    • Like 0
  • Tudor check icon
    Pai normal ca a contestat. Nesimtitii de genul asta iti fura din casa si daca ii prinzi te dau in judecata.
    • Like 2
  • Daca se va respinge contestatia domnului Ponta si decizia CNATDCU va ramane cea de plagiat, normal ar fi ca cei care au hotarat altceva, in urma cu ceva timp, sa explice cum au ajuns la concluzia ca NU a fost plagiat. Daca un profesionist spune ca e ALBA, iar altul spune ca e NEAGRA, in cele din urma unul din ei trebuie sa plece sau cel putin sa isi ceara scuze, sa admita ca a gresit, altminteri suntem intr-o relativitate morala si stiintifica de care nu avem nevoie.
    • Like 0
    • @ Costin Patrascu
      check icon
      Nu numai atît, trebuie arătați toți cei care au făcut parte din comisiile care i-au făcut doctori pe acești indivizi. Avem o recoltă consistentă de asemenea indivizi. Mă îndoiesc că se va ajunge acolo, deoarece am vedea cum bună parte din pretinsa elită intelectuală s-a dedat la lucruri inadmisibile. Dacă însă nu se va ajunge acolo, adică la un soi de DNA universitar, care să taie răul din rădăcină și, paralel, să promoveze valorile reale, am pierdut timpul, efectiv am pierdut timpul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult