Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Victor Ponta a contestat decizia CNATDCU care a recomandat retragerea titlului de doctor

Fostul premier Victor Ponta a contestat vineri decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind retragerea titlului de doctor, potrivit Digi24.ro

CNATDCU are la dispoziție zece zile, începând cu data de 15 iulie, pentru analizarea contestației, iar apoi va decide dacă o aprobă sau nu. În cazul în care comisia care va prelua contestația va stabili reanalizarea cazului, termenul pentru un răspuns va fi prelungit cu încă 45 de zile. 

„Deocamdată nu pot să iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a făcut o contestaţie pe care a înaintat-o cabinetului ministrului şi UEFISCDI. Această contestaţie va fi evaluată, se va da un verdict. Abia după aceea, în funcţie de acest verdict al comisiei de contestaţii, în calitate de ministru, voi lua decizia care e impusă de lege”, a spus ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de Digi24.ro.

Comisia de experți a constatat că în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta există „calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind „plagiat", potrivit Agerpres.

Comisia de lucru a fost formată din trei profesori: Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universității 'Babeș-Bolyai), Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara), Dan Claudiu Dănișor (Facultatea de Drept a Universității Craiova).

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus pentru Republica.ro Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit, la sfârșitul lunii iunie, că premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

În opinia șefului Comisiei de Etică, verdictul de la sfâtșitul lunii iunie închide o etapă. „Ea a fost deschisă în 2012, cu eforturi mari, și pe plan extern, dar și prin Universitatea din București. Formula veche a CNATDCU a fost prima care a dat de fapt prima dată verdictul de plagiat și a fost desființată în aceeași zi. După care a ieșit Comisia de Etică a Universității din București și a dat verdictul, ceea ce a provocat un impact internațional uriaș. După patru ani se încheie o etapă și că toată lista aceea demnitari plagiatori va fi în atenția noului CNATDCU. De altfel noi am trimis dosarul dlui Oprea, vom trimite dosarul Olguței Vasilescu. Acest nou CNATDCU nou are foarte mult de lucru. În mod normal acest nou CNATDCU ar trebui să dea un semnal serios legat de complicitățile academice care favorizează impostura științifică. Și dacă o va face, într-adevăr, intră în istorie”, a mai spus Marian Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Venom check icon
  Oare cine a scris, și de data asta, contestația în locul lui Ponta?
  • Like 0
 • Iertate fie-i păcatele. Ponta a aderat la un curent social american cu motto-ul "If you can't make it, fake it", din cate se pare!
  • Like 0
 • Mai trist e ca strategia "copy-paste" pare sa mearga la marii jucatori de pe scena politica mondiala. https://www.theguardian.com/us-news/2016/jul/19/melania-trump-republican-convention-plagiarism-michelle-obama.
  • Like 0
 • Ca dl. Viorel este un escroc si un fariseu arogant, este evident. Chiar daca toate aceste trasaturi de caracter sunt deplorabile, cineva ar putea spune ca ele sunt necesare pentru ca un individ sa ocupe o functie inalta intr-o tara aproape distrusa de imoralitate. Altii, ar putea spune ca - cel putin - Victor Viorel ar fi un tip inteligent spre deosebire de preopinentii sai din toate timpurile. Daca ar fi sa luam ca valabila ultima supozitie, ar trebui sa ne si intrebam imediat cum de un om inteligent ar risca sa se faca de ras de doua ori pe aceeasi speta? O fi pe de o parte incurajat in demersul sau, ori pe de alta parte 'inteligenta' de care se presupune ca ar dispune nu este decit o iluzie?
  • Like 0
 • ProBono check icon
  Oricând își poate lua un doctorat cinstit în Turcia, la Kakaolu Rahat Univerzitet.
  • Like 0
  • @ ProBono
   check icon
   Serios. Deocamdată și l-a luat în România la cea mai mare universitate din sud-estul european, Universitatea din București, stimate domn ProBono. Și nu e singurul cu asemenea performanță, avem și o serie consistentă la doctori la alte universități și academii din România, inclusiv la Academia de Informații. Dar, sigur, am reținut că sînteți patriot, de vină sînt turcii, bulgarii, ungurii și, evident, rușii, ba chiar și autoritățile norvegiene care ciordesc copii români deoarece părinții se comportă neconform normelor norvegiene.
   • Like 0
  • @
   ProBono check icon
   Sunt un om cu proiecte, capabil să recunoască valorile. V.Ponta nu are valoare, nicidecum nu se situază la nivelul titlului de doctor. V.Ponta este un om slab, fără realizări, care poate obține compasiunea altor oameni ca el. În încercarea de a mă combate, faceți erori de logică grosolane și îmi atribuiți afirmații pe care nu le-am făcut "de vină sînt turcii, bulgarii, ungurii și, evident, rușii, ba chiar și autoritățile norvegiene care ciordesc copii români deoarece părinții se comportă neconform normelor norvegiene." Sunteți un(o) pesedist(ă) penibil(ă).
   • Like 1
  • @ ProBono
   check icon
   Ei, hai să facem pace, că aveți o logică beton, dacă – după toată vorba – concluzia dv. este „Sunteți un(o) pesedist(ă) penibil(ă)”, mi se pare că pierdem vremea și e păcat.
   • Like 0
 • Viorele nici nu stii, cat de mic incepi sa fii !!! De fapt, tu ai fost mic tot timpul, doar unii au vrut sa te vada mare.
  • Like 0
 • Tudor check icon
  Pai normal ca a contestat. Nesimtitii de genul asta iti fura din casa si daca ii prinzi te dau in judecata.
  • Like 2
 • Daca se va respinge contestatia domnului Ponta si decizia CNATDCU va ramane cea de plagiat, normal ar fi ca cei care au hotarat altceva, in urma cu ceva timp, sa explice cum au ajuns la concluzia ca NU a fost plagiat. Daca un profesionist spune ca e ALBA, iar altul spune ca e NEAGRA, in cele din urma unul din ei trebuie sa plece sau cel putin sa isi ceara scuze, sa admita ca a gresit, altminteri suntem intr-o relativitate morala si stiintifica de care nu avem nevoie.
  • Like 0
  • @ Costin Patrascu
   check icon
   Nu numai atît, trebuie arătați toți cei care au făcut parte din comisiile care i-au făcut doctori pe acești indivizi. Avem o recoltă consistentă de asemenea indivizi. Mă îndoiesc că se va ajunge acolo, deoarece am vedea cum bună parte din pretinsa elită intelectuală s-a dedat la lucruri inadmisibile. Dacă însă nu se va ajunge acolo, adică la un soi de DNA universitar, care să taie răul din rădăcină și, paralel, să promoveze valorile reale, am pierdut timpul, efectiv am pierdut timpul.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult