Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Victor Rebengiuc: „E greu de luptat împotriva corupției, dar trebuie luptat. Copiii ăștia care sunt tineri și care au forță, care învață în țări străine ce-i aia democrație, să vină să o aplice aici”

V. Rebengiuc

Foto: captura Digi24

Actorul Victor Rebengiuc, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru, vineri seara, la Digi24, a vorbit despre lupta care trebuie dusă împotriva corupției și a făcut apel la tinerii care studiază în străinătate să vină să aplice în România regulile democrației. Maestrul spune că nu mai are speranță în clasa politică pe care a votat-o și care „nu mai există”. 

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: De la sulul de hârtie igienică, în momentul în care ați simțit că nu se mai poate, că trebuie să ieșiți în fața românilor, și până astăzi, spuneați că din păcate v-ați pierdut speranța.

Victor Rebengiuc: Da, mi-am pierdut speranța! Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Nu mai am! I-am votat. Prima oară când am votat, am avut ce vota. Adică, am votat în deplină cunoștință de cauză.

Claudiu Pândaru: N-ați mai votat împotriva cuiva.

Victor Rebengiuc: Da! Am zis, domne, ăștia sunt oamenii în care cred și care cu siguranță ne vor duce acolo unde trebuie. Eee, nu mai e! Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus! S-a împrăștiat, s-a ascuns, a plecat, s-a înălțat la ceruri... Nu știu ce s-a întâmplat. Nu mă mai interesează. De-asta nu mă mai uit la știri, nu mai știu, nu mai citesc nimic... Habar n-am care-s problemele. (...)

Claudiu Pândaru: Spuneți-mi un lucru. Chiar dacă dumneavoastră nu mai găsiți acum motiv de a avea speranță, de a vă mai implica, asta nu înseamnă că generațiile care încearcă să construiască totuși România trebuie să și-o piardă.

Victor Rebengiuc: Nu, eu aștept de la ei! Trebuie să vină să facă ceva. Să nu se ia după ăștia, să nu intre în hopul ăla al lor, ci dimpotrivă, să caute, să impună ceea ce trebuie să impună în țara asta. Dar libertatea omului... nu aia cu injecția, cu vaccinul, că „io nu fac vaccin, că io sunt liber!”. „Vreau să fiu liber...”. Nu asta-i libertatea omului de a alege. Ci libertatea de a trăi într-o țară democratică, să se facă într-adevăr democrație în această țară, să fie un mare interes în lupta împotriva corupției, pentru că există o corupție endemică aici. E greu de luptat împotriva ei, dar trebuie luptat. Copiii ăștia care sunt tineri și care au forță, care învață în țări străine ce-i aia democrație, să vină să o aplice aici.

Să se lupte cu gangsterii ăștia care sunt la putere acum. Șmecheri care dau câteva sute de lei, „hai, lasă, că...”, în loc să facă investiții în economie, să crească uzine, locuri de muncă... Ne dă pomană, așa... „ia câteva sute de lei că ai leafă mică”.

„România s-a schimbat, dar nu datorită politicii”

Actorul spune că România s-a schimbat, dar nu datorită politicii, ci ca urmare a inițiativelor private. „Au apărut făbricuțe, industrii... există activitate economică. Sunt oameni care muncesc, care se luptă cu legile care sunt, legi care îi oprimează, care nu le dă voie să se dezvolte... Îi îngroapă cu controale, cu impozite peste impozite...Da, România s-a schimbat. Ceaușescu dacă ar învia acum și ar vedea cum arată România, ar face apoplexie pe loc”, a spus Victor Rebengiuc la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult