Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Viețile femeilor contează

Violența domestică

Foto: Inquam Photos

Dacă toate femeile din România și-ar striga suferința în cor, urletul ăsta s-ar auzi până în China. Iar bărbații ar surzi, cu siguranță. Nu că acum ne-ar auzi.

Dacă fiecare femeie care acuză un viol ar trebui să îl și dovedească pentru a fi crezută, atunci nu am mai avea nevoie de poliție și de procurori. Asta e, fiecare să se descurce cum poate. Deja noi, femeile, suntem lăsate să ne descurcăm așa cum putem. În liniște, dacă se poate.

Dacă fiecare agresor ar fi chiar închis, amenințările nu s-ar transforma în bătăi, violuri sau crime. 

Dacă ne-ar păsa de viețile mamelor, surorilor, fiicelor noastre, am lua fiecare jignire, hărțuire, amenințare și palmă în serios. Foarte serios.

Ar trebui ca în loc să scriu, să strig în Piața Victoriei. Dar chiar și eu, de fapt, constat că am ajuns să cred că mai important decât să lupt pentru viața mea și a altor femei este să tac și să fac ceva util pentru alții. În timp ce scriu aceste rânduri, făcând o pauză de la documentul pe care trebuie să îl predau azi unui client, mă gândesc și ce să gătesc diseară, ce facturi am de plătit, iar în browser am deschise tab-uri cu magazine online care îmi vând produse care m-ar ajuta să arăt mai drăguț. Că așa ne stă nouă bine femeile, drăguțe, cât mai decorative, fără să deranjăm, fără să sunăm la 112, fără să ne plângem, fără să cerem ceva. Fără să ne strigăm suferința.

În timp ce noi tăcem, o fată violată și bătută se zbate între viață și moarte cu arsuri pe 90% din suprafața corpului. Iar în Senat, astăzi, s-a adoptat o lege care interzice cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Vouă nu vă vine să urlați?

Articol publicat pa andressa.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A=ti pornit bine, ca titlu pentru ca in final sa intrati cu oistea in gard, aici: Iar în Senat, astăzi, s-a adoptat o lege care interzice cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.
    Si uite asa, inca o data un lucru bun este compromis de o idee proasta. Nu iti vine sa urli?
    • Like 0
  • No offence.... dar este cel mai tampit articol pe care l-am citit pe Republica pana acum. Rezumatul ar fi cam asa..... Merele sunt rosii. Concluzia: Perele sunt stricate.
    Ce legatura are identitatea de gen cu faptul ca un idiot dezaxat a violat si mutilat o femeie? Este exclusiv o problema de cod penal, nu de educatie sexuala sau acceptare a minoritatilor sexuale. Nu trebuie sa fii un hipster liberal ca sa stii ca un om normal si sanatos la cap nu agreseaza o femeie si ii da foc!
    • Like 3
    • @ Mihaly Foldes
      Sanatate, m-ati scutit de raspuns. Asa functioneaza manipularea se formeaza opinii se aduc laolalta lucruri convenabile.
      • Like 0
  • check icon
    Dacă toate femeile din România și-ar striga suferința în cor poate n-ar mai scrie articole idioate pe Republica!
    • Like 0
  • "Dacă fiecare femeie care acuză un viol ar trebui să îl și dovedească pentru a fi crezută, atunci nu am mai avea nevoie de poliție și de procurori." - orice fapta penala se dovedeste mai intai in instanta inainte de a se pronunta un verdict. Asa e si corect pana la urma, aspectul asta nu e gresit si nu constituie un abuz. Sunt probleme la alte nivele, mai ales in Romania, asta e adevarat.
    • Like 3
  • Parerist check icon
    Din primul paragraf autoarea stabileste ca TOTI barbatii e porci. Activism modern...
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult