Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Viețile femeilor contează

Violența domestică

Foto: Inquam Photos

Dacă toate femeile din România și-ar striga suferința în cor, urletul ăsta s-ar auzi până în China. Iar bărbații ar surzi, cu siguranță. Nu că acum ne-ar auzi.

Dacă fiecare femeie care acuză un viol ar trebui să îl și dovedească pentru a fi crezută, atunci nu am mai avea nevoie de poliție și de procurori. Asta e, fiecare să se descurce cum poate. Deja noi, femeile, suntem lăsate să ne descurcăm așa cum putem. În liniște, dacă se poate.

Dacă fiecare agresor ar fi chiar închis, amenințările nu s-ar transforma în bătăi, violuri sau crime. 

Dacă ne-ar păsa de viețile mamelor, surorilor, fiicelor noastre, am lua fiecare jignire, hărțuire, amenințare și palmă în serios. Foarte serios.

Ar trebui ca în loc să scriu, să strig în Piața Victoriei. Dar chiar și eu, de fapt, constat că am ajuns să cred că mai important decât să lupt pentru viața mea și a altor femei este să tac și să fac ceva util pentru alții. În timp ce scriu aceste rânduri, făcând o pauză de la documentul pe care trebuie să îl predau azi unui client, mă gândesc și ce să gătesc diseară, ce facturi am de plătit, iar în browser am deschise tab-uri cu magazine online care îmi vând produse care m-ar ajuta să arăt mai drăguț. Că așa ne stă nouă bine femeile, drăguțe, cât mai decorative, fără să deranjăm, fără să sunăm la 112, fără să ne plângem, fără să cerem ceva. Fără să ne strigăm suferința.

În timp ce noi tăcem, o fată violată și bătută se zbate între viață și moarte cu arsuri pe 90% din suprafața corpului. Iar în Senat, astăzi, s-a adoptat o lege care interzice cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Vouă nu vă vine să urlați?

Articol publicat pa andressa.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • A=ti pornit bine, ca titlu pentru ca in final sa intrati cu oistea in gard, aici: Iar în Senat, astăzi, s-a adoptat o lege care interzice cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.
  Si uite asa, inca o data un lucru bun este compromis de o idee proasta. Nu iti vine sa urli?
  • Like 0
 • No offence.... dar este cel mai tampit articol pe care l-am citit pe Republica pana acum. Rezumatul ar fi cam asa..... Merele sunt rosii. Concluzia: Perele sunt stricate.
  Ce legatura are identitatea de gen cu faptul ca un idiot dezaxat a violat si mutilat o femeie? Este exclusiv o problema de cod penal, nu de educatie sexuala sau acceptare a minoritatilor sexuale. Nu trebuie sa fii un hipster liberal ca sa stii ca un om normal si sanatos la cap nu agreseaza o femeie si ii da foc!
  • Like 3
  • @ Mihaly Foldes
   Sanatate, m-ati scutit de raspuns. Asa functioneaza manipularea se formeaza opinii se aduc laolalta lucruri convenabile.
   • Like 0
 • check icon
  Dacă toate femeile din România și-ar striga suferința în cor poate n-ar mai scrie articole idioate pe Republica!
  • Like 0
 • "Dacă fiecare femeie care acuză un viol ar trebui să îl și dovedească pentru a fi crezută, atunci nu am mai avea nevoie de poliție și de procurori." - orice fapta penala se dovedeste mai intai in instanta inainte de a se pronunta un verdict. Asa e si corect pana la urma, aspectul asta nu e gresit si nu constituie un abuz. Sunt probleme la alte nivele, mai ales in Romania, asta e adevarat.
  • Like 3
 • Parerist check icon
  Din primul paragraf autoarea stabileste ca TOTI barbatii e porci. Activism modern...
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult