Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Viitorul hăbăucilor. „Era complet confuz omul. Am vorbit cu un tânăr care spunea că ar vrea să avem la noi în țară un totalitarism bun”. Theodor Paleologu, despre superficialitatea care poate duce la dictatură

Tineri la metrou Pipera

Foto: Inquam Photos

41% dintre tinerii români sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar, arată un sondaj realizat de think tank-ul internațional GLOBSEC. Invitat în emisiunea „În fața ta”, Theodor Paleologu, fost ministru al culturii, eseist și profesor, a fost întrebat cum se explică această tendință în rândul societății românești.

„Da, am văzut și eu acest sondaj și este foarte trist. E vorba de amnezie, o amnezie socială, că nu se transmite memoria acelor vremuri. Ei (n.r. tinerii) spun că ar fi OK, cum se spune acum, cu o dictatură, cu condiția ca dictatura să fie cool. Dar ei nu știu despre ce vorbesc, că o dictatură n-are cum să fie cool. 

Eu am vorbit în trecut cu tineri care îmi spuneau, unul dintre ei zicea că ar vrea să avem la noi în țară un totalitarism bun. Și l-am întrebat: ce înțelegeți prin asta? Era complet confuz omul. Acum câteva luni, am mai vorbit cu un tânăr de 20 și ceva de ani, care îmi spunea că ne-ar trebui un singur partid, dar bun. Și l-am întrebat: - Ca pe vremea lui Ceaușescu? - Da, ca pe vremea lui Ceaușescu. Omul habar n-avea și am început să-i explic cum era pe vremea lui Ceaușescu. Cum era cu frigul în casă. - Și ați putea trăi fără telefon? - A, nu… - Cum cum vă imaginați că pe vremea lui Ceaușescu ar fi fost posibil așa ceva? E vorba de o totală necunoaștere și are legătură cu superficialitatea. Superficialitatea antrenează amnezie, iar amnezia poate duce la dictatură. Absența memoriei este foarte periculoasă”, a spus Theodor Paleologu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In primul rand tinerii astia sunt lipsiti total de educatie, nu au habar despre cum a fost pe vremea lui Ceausescu. As vrea sa ii vad in fata rafturilor goale din magazine, cu un program de 2 ore la televizor in care nu lipsea "Cantarea Romaniei", la cozile unde se "dadea" zahar si ulei pe cartela, etc. Ei vad insa putreziciunea societatii prezente, unde mita si coruptia sunt cele care fac legea, si de fapt isi doresc pe cineva destul de puternic sa faca ordine, sa impuna legea pentru toata lumea (asa ca intr-un stat de drept, pentru ca Romania, sa ma ierte Domnul, inca nu este un stat de drept nici acum, dupa mai bine de 30 de ani. Trist.....)
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Cu tot respectul pentru Domnul Paleologu, in acest caz nu este vorba de amnezie, ci de lipsa de cultura si dependența de rețelele de socializare. Sa fii amnezic înseamnă sa fii știut/trait ceva si sa uiți. Copii ăștia habar n-au ce vorbesc si asta ne spune aproape totul despre calitatea invatamantului romanesc.
    • Like 2
    • @ Razvan G
      Învățământul ca învățământul, dar familia, părinții și bunicii ar fi principalii responsabili pentru corecta informare a tinerilor despre dictatura trăită și suferită pe viu. Dacă acei părinți/bunici sunt amnezici sau pur și simplu le este lene să depene amintiri din "epoca de aur", atunci tinerii nu pot decât să fabuleze visând la un dictator cool.
      Bineînțeles că și școala trebuie să aibă un rol pe tema asta și ar trebui să includă în programa de istorie perioada post WW2, cu bune și cu rele.
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult