Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Scrisoare pentru tinerii care nu au trăit nicio zi în dictatură, dar visează la dictatură

Coadă la pui

Foto: AP/ Profimedia Images

Mă sperie sondajele de opinie care relevă că un mare procent dintre tinerii țării spun că dictatura este mai bună decât democrația. Deși ei nu au trăit nicio zi de dictatură, nu știu ce este, o prefer și li se pare că e mai bine ca țara să fie condusă de un singur om cu mână forte. 

Probabil ai auzit de la unii bunici și părinți că „era mai bine atunci”, că „erau locuri de muncă”, că ”statul îți dădea casă”, că „viața era mai sigură”, și tu, tânăr, cu toată viața înainte ai început să visezi la un trai într-o astfel de lume.

Ceea ce poate nu ți-au spus nici părinții, nici bunicii este că atunci puteai ajunge în închisoare doar pentru o vorbă aruncată împotriva orânduirii, pentru că nu exista nicio șansă să critici - cum oricine poate face acum! - „orânduirea de partid și de stat”, sau exista dar te costa scump.

Nu ți-au spus nimic despre magazinele care erau mai tot timpul goale, iar, când se aducea marfă, oamenii se călcau în picioare pentru un pui, „tacâmuri” sau iaurt. Marfa nu ajungea pentru toți și cei care rămâneau fără țipau de disperare.

Cozile la butelii erau kilometrice, iarna era un calvar să stai la acel rând și să aștepți mașina cu butelii, … care putea veni sau nu.

Știi că uleiul, pâinea, zahărul erau la cotă!? Adică cu porția. Pot jura că nu ți-a spus nimeni asta. Ce zici, mai vrei dictatură!?

Voiai sau nu, după ce stăteai la rând la magazin sau la butelii și fie cumpărai sau nu, erai obligat să participi la ședințe de partid, unde erai instruit cât de bun era partidul, câtă grijă avea de oameni, ce bună era orânduirea comunistă și ce providențial era conducătorul. Nici să nu îți treacă prin cap, tânăr al zilelor noastre, că ai fi putut să nu aplauzi sau să spui că nu e așa, cum faci azi în libertatea și democrația, care nu îți place. 

Tot în acele timpuri, când era interzis avortul și nu existau niciun fel de măsuri contraceptive, statul îți impunea să faci mulți copii și femeile mureau în chinuri groaznice, încercând să facă avort ilegal. Ajungeau la spital și nimeni nu se ocupa de ele, deși erau în pragul morții. Erau obligate ca, mai întâi, agonizând pe un pat de spital și cu viața scurgându-se din ele, să dea declarații la miliție. Se practica un control ginecologic obligatoriu, și la licee și în întreprinderile patriei. Pentru eleve dictatura voia să verifice dacă și-au început viața sexuală și pentru femeile mature să se verifice sarcinile!

Nu-i așa că nu ți-a spus nimeni nimic despre asta!?

Dar despre deținuții politici condamnați pe viață sau la moarte pentru o vorbă, pentru o critică cât de mică ți-a vorbit cineva!?

Tu, tânăr, crescut în libertate absolută, știi că un poet, Radu Gyr, a fost condamnat la moarte pentru o poezie!? Are titlul „Ridică-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane!” Comuniștii au considerat că poezia instigă împotriva orânduirii. I-au comutat pedeapsa în 25 de ani de muncă silnică din care a făcut 20. Ce zici? Tot e mai bună dictatura!?

...

Tu alegi dictatura, visând să ai puținul bine de atunci, despre care ți-a vorbit cineva, împreună cu libertatea de azi și asta nu se poate. Ți-au zugrăvit trecutul ca pe un rai sigur, dar eu îți spun că era o cușcă cu gratii, în care toate păsările trebuiau să cânte la fel, la oră stabilită, o singură melodie, să primească mâncare cu porția. Vai de cele care cântau altfel! Vai de cele care scoteau capul printre gratii! Vai de cele care ieșeau din cușcă și încercau să zboare! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Probabil e vorba de analfabeți funcționali și idioți utili care oricum nu înțeleg nimic din lucrurile scrise așa că trebuie să simtă pe pielea lor binefacerile dictaturilor. Să meargă să trăiască în Rusia, Venezuela sau Coreea de Nord și vom vedea cum se întorc cu coada între picioare.
    • Like 0
  • Pai daca nu tratam deloc comunismul in scoala, dupa 35 ani nu avem muzee ale comunismului, la scoala nu le prezinta ce a fost, ce s-a intamplat, nu ii duc la muzee, normal ca suntem unde suntem cata vreme ei citesc de pe cine stie ce canal de tiktok ce vrea nushtiu cine sa le zica, apoi cei convinsi duc mai departe povestea catre ceilalti.

    A, stai, cum sa vorbim rau despre comunism cata vreme odraslele comunistilor sunt acum la putere, ca doar nu-i lasa taticutil sa vorbeasca de rau.
    • Like 0
  • Rau ales exemplul cu Radu Gyr. Rau de tot. Radu Gyr a fost comandant legionar și demnitar în Ministerului Educației, Artelor și Cultelor în perioada Statului Național-Legionar, cand antisemitismul si jefuirea evreilor a fost oficializata. Radu Gyr a fost și ideolog al Mișcării Legionare. În această calitate, Radu Gyr a fost autorul mai multora dintre imnurile Mișcării Legionare, printre care ,,Sfântă tinerețe legionară”. A fost condamnat în ”lotul ziariștilor”, pe baza legii nr. 312/1945 pentru urmărirea și sancționarea celor vinovați de dezastrul țăii sau de crime de război prin Hotărarea nr. 2 din 4 iunie 1945, Radu Gyr având astazi statutul de criminal de război. Povestea ca a fost condamnat la moarte pentru o poezie ar trebui sa o spuneti tinerilor care nu au acces la internet. Poate ca ei va cred.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Tocmai ascultam la radio o știre, Transelectrica a fost condamnată de "curtea de arbitraj" DE LA VIENA, (ya know, jegustriecii care nu ne lasă în Schengen...)
    Mult su în a convinge pe cineva, tânăr sau nu, că pe vremea când România era STAT nu kolonie, când deciziile se luau LA BUCUREȘTI nu la inamici era "msi rău" decât acum când articolul 1 din Constituție e doar o glumă proastă!
    • Like 0
  • Texte, texte...sa le dati celor din universitatile americane si din Europa, pt ca ei vor fi viitorii conducatori in 10 ani......Cel mai aproape de dictatura m-am simtit in "pandemie", cu ministrii USR si cu legile si ucazurile de la UE.....cand fiecare paznic a devenit un mic dictator, iar drepturile mele individuale si libertatea mea de exprimare si de miscare, dreptul la munca si la ingrijirea sanatatii, alta decat pt un virus, au fost anulate pentru asa zisul "bine comun". .....Nu cred in binele comun atata timp cat binele individual nu mai exista, din zero nu creste nimic.....Vreti sa stiti ce ne-au invatat anii de comunism????? sa traim pe langa adevarul oficial.....generatiile tinere de azi sunt cei ce nu stiu sa discearna si sa inteleaga realitatea......probabil ca finalul omenirii este aproape, cu ucazuri europene, cu lgbt-uri si cu niste tineri total pierduti si manipulati....Noi, aici, vom mai supravietui putin mai mult in Europa de Est, insa in SUA si Occidentul "democratic" marxismul este mancarea preferata in universitati......Bonne chance,doamna, in educarea lor!
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Când nu ai viitor, idealizezi trecutul...
    • Like 1
  • pixel check icon
    prea ușor interpretează unii vorbele și dorințele tinerilor. cred că ei, tinerii, neavând experiența hârșâielii și-nrăirii-n fapte-n timp nu sesizează (încă) pericolul neexprimării exacte, aproape exhaustive, de guri rele-nchizătoare. sunt încă puri și încă-și cred interlocutorii la fel de puri, aidomă-le. ceea ce au vrut (de-au fost real întrebați) să zică e ceva diferit de ce ne livrează presa. răstălmăcirile-s faptă gravă și fiecare-și ia pedeapsa de la Dumnezeu, nu-i nevoie de instanțe omenești corupte ori coruptibile. e cu tic-tac. unii-i zic karma, aia care f rău. geșeftul fiecăruia, pe propria-i mână. deci. tinerii au intuit starea de fapt, că sistemul s-a-nconjurat de legi strâmbe, care să-i facă scăpați. au intuit și au văzut cum sistemul te scuipă-n față zicând „fapta nu există”: au văzut cum justiția a devenit gașcă pur infracțională de detracați moral. au văzut cum statul devine Mafia însăși. și au zis: vrem o instanță unică, morală, pe care un singur om o poate încarna și care să facă el legea, nu justiția apărătoare de criminali, violatori, stăpâni de sclavi, apărătoare de vameși, polițiști, securiști, generali de armată infractori (dumnezeule, tot sistemul de forță!). e nevoie doar de un om excepțional. în 19.000.000 se găsește unul, sigur. și lui îi vom accepta jucarea-n picioare a legilor strâmbe, făcute pentru furat cu legea-n mână, făcute pentru scăpat scursurile societății bine-nfipte-n sistem. un ucigaș de mafie, un om fără de frica că mâine-l vor ucide. la asta se referă tinerii. proștii sau ticăloșii le răstălmăcesc cuvintele, dorințele, alegerile. un moral e cel mai periculos lucru pentru mafia de partid și de stat. și pentru justiția devenită pepinieră de infractori. și pentru făcătorii de legi strâmbe, ăia din parlament. apropo, ați văzut accentul pus greșit intenționat pe prezidențiale? când, de fapt, parlamentarele sunt cele mai importante, acolo făcându-se legile? cine-a pus accentul greșit? cumva presa de care ctp s-a distanțat, de nu-i mai vine-a se numi jurnalist ș-a văzut că e imposibilă-ncropirea unui cap moral de presă, club, instanță, breaslă? și de ce-a făcut-o, ea, presa? pentru că e cumpărabilă la kil, la sacoșe de rafie, cu câteva zeci de milioane? în câteva tranșe?
    • Like 0
    • @ pixel
      Un singur om face fix pix. Aici nu suntem în filme cu Rambo sau mai știu eu ce personaj care salvează singur toată planeta de la pieire. Aici e nevoie de o formațiune care să schimbe tot putregaiul pe care foarte corect l-ai descris. O formațiune care nu există sau dacă există este o minoritate care nu va da nicio lege, nu va schimba nimic nici în executiv, nici în justiție. Când sistemul e metastazat, crezi că se vindecă cu o aspirină? Cu un Simion? Nu, singura speranță este în anticorpii care încă mai există în actualele partide, ajutați de o presiune mult mai mare a societății civile.
      Iar tinerii pe care îi aperi au fost întrebați cu subiect și predicat despre dictatură și răspunsul lor a fost fără echivoc, chiar dacă nu ne place.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      pixel check icon
      un singur om poate trage o țară după el. de-aia e un singur conducător. ultima frază e o minciună valabilă doar pentru cei ușor de prostit.
      • Like 0
  • Tinerilor NEET puțin le pasă de libertatea de expresie. Ei văd că aici nu au niciun viitor și atunci aleg ce le place din poveștile bătrânilor. Când vor sta câteva ore zilnic la coadă pentru alimentele de bază, când vor sta o zi întreagă la coadă la benzină și când vor avea iarna mai puțin de 10 grade în case și la muncă, când li se va închide curentul electric de la ora 8 sau 9 seara până a doua zi dimineața, pentru că i se va fi sculat dictatorului ideea să stingă datoriile externe, când vor fi obligați să iasă pe stadioane cu plăcuțe și eșarfe, cu care să proslăvească ziua marelui conducător și când singurul program la TV sau la radio va fi cel care cântă non-stop ode dictatorului, când Internetul va fi restricționat numai la statele “prietene” care primesc lumină de la răsărit, atunci poate se vor răzgândi.
    • Like 2
  • Francisc check icon
    Dacă tot m-am apucat să dezgrop potcoave de cai morți, iată ce am găsit în „arhiva” personală:

    SPERANŢĂ…
    -în prag de alegeri-

    Nici doine nu mai plâng
    Nici nu mai râde hora
    Ci-s doar minciuni ce frâng
    Nădejdea tuturora…

    Căci de la mic la mare
    Şi pân-la preşedinte-s
    Minciuni în Niagare
    Hoţie – cât cuprinde…

    Cât timp fărădelegea
    Se plimbă-n ţară-n voie
    Nevoie-avem de Ţepeş,
    De adevăr - nevoie…

    Dar, de va fi să fie,
    Nu e departe ora
    Când doinele vor plânge
    Şi râde-va iar hora…

    Rime scrise în anii '90, bată-i vina! Ce tânăr și neliniștit eram atunci. Acum m-am potolit: îmi înec regretele în spumele berii așteptând vârsta pensionării...

    • Like 3
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      Când răspunzi la propriile comentarii e semn că te-a apucat damblaua. Asta e, prea multă bere...

      CÂNTEC DE TOAMNĂ…

      Toamna-şi scutură copacii
      De prinos şi frunze moarte
      Cu un an, cât o secundă,
      M-am apropiat de moarte

      Depănând din ghemul vieţii
      (Biet actor fără de vină)
      Am tot aşteptat potopul
      Care nu mai vrea să vină…

      Tot tărându-mi neputiinţa,
      Mai cu chiu şi mai cu vai,
      Am tocit de tot credinţa
      În blagoslovitul rai…

      Trist, un greier în grădină
      Plânge-a toamnă şi a moarte,
      Moarte candidă şi lină
      A nădejdilor deşarte…

      Plânge-a nemiloasă soartă,
      Plânge-a viaţă de ascet…
      Din copac, o frunză moartă
      Cade pe alee-ncet…

      Vântul, fluierând a toamnă
      Prin grădinile pustii,
      Gândurile-mi le îndeamnă
      Tot mai mult spre reverii…

      O broscuţă companie-mi
      Ţine cu al ei oac-oac…
      Încă-o frunză arămie
      Cade moartă din copac…

      Dezgolit, ca şi copacul,
      De iluziile-mi deşarte,
      Cu un an, cât o secundă,
      Mă apropiai de moarte…

      • Like 1
    • @ Francisc
      Dumitru check icon
      Domnule Francisc, pentru că sunt în contratimp cu postările,vă răspund cumulat :cred că avem această "speranță"-de care vorbiți- chiar în această toamnă din frumoasa dv poezie .Sper că nu suntem/devenim precum acei comentatori din Muppets,așa că o zi bună tuturor.
      • Like 1
  • Tinerii care n-au trăit în comunism preferă o dictatură. Sunt mulți tineri și în occident care nici ei și nici părinții, bunicii n-au trăt ororile unui stat totalitar și votează, ies în stradă extrema stângă. Dar, la noi, sunt o mare parte a societății care au trăit în comunism și suspină după acest stat totalitar. Pentru acețtia egalitatea care ducea la un numitor comun, toate clasele sociale era un lucru social, chiar dacă acest lucru era o aberație. Cei mai mulți în societatea comunistă nu aspirau la o libertate a cuvântului , a opiniei , la libertatea firească a unei ființe umane. Prin absurd să ne imaginăm o revenire a statului totalitar. O să constatăm că toți șoșocii, auriștii , oparte din pesediști vor în stradă urlând pentru libertate.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon