Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Viitorul sistemului de pensii în România. Este o soluție mărirea vârstei de pensionare pentru a putea salva actualul sistem de pensii publice?

parcul - Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

La inițiativa platformei Project-E, a avut loc în data de 29.05.2021 o dezbatere privind starea actuală a sistemului de pensii, răspunzându-se la întrebarea: „Este o soluție mărirea vârstei de pensionare pentru a putea salva actualul sistem de pensii publice?”

La dezbatere au participat: Prof. Cristian Păun – ASE București, Prof. Bogdan Glăvan – Universitatea Româno-Americană, Prof. Vasile Alecsandru Strat – Decan Bucharest Business School, Prof. Radu Nechita – Universitatea Babes Bolyai, Adrian Codirlașu – Prof. asociat ASE București, vicepreședinte al CFA România, vicepreședinte AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România), Claudiu Vuță fondatorul platformei Project-E, analist economic, membru AAFBR.

Principalele idei susținute de către participanții la dezbatere au scos în evidență faptul că actualul sistem de pensii este aflat într-o stare precară, situația urmând a se degrada și mai mult în viitor, în lipsa unor decizii ferme care să pună în centrul acestui sistem Contributorul.

Este nevoie atât de soluții pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, astfel încât cei care contribuie la un veritabil sistem de pensii să beneficieze de venituri în momentul ieșirii din activitate, care să le asigure un trai decent, având la bază principiul contributivității.

Sistemul este necesar să fie unul bazat pe echitate. Participanții la dezbatere au susținut la unison că singura alternativă la actualul sistem de pensii publice este reprezentată de contribuțiile efectuate către un veritabil fond de pensii, cu acumulare și existența unor conturi nominale, în timp ce pentru actualii pensionari este necesar să găsim o soluție pentru a le asigura un nivel decent al pensiei, întrucât este imoral ca acești oameni, care au contribuit zeci de ani la sistemul public de pensii să fie lăsați de izbeliște.

Principalele concluzii 

Bogdan Glăvan: Sistemul actual de pensii se bazează pe taxare, prin intermediul căreia se finanțează cheltuielile efectuate pentru plata pensiilor. În ultimele decenii, numărul celor care muncesc s-a diminuat, în timp ce numărul pensionarilor crește. S-a creat astfel un dezechilibru copleșitor între numărul pensionarilor și cel al salariaților. Sistemul bazat pe redistribuie a devenit nesustenabil, în sensul că nu se strâng destui bani pentru plata pensiilor, având un deficit. Decalajul se va acutiza. Este nevoie de găsirea unei soluții pentru plata pensiilor părinților noștri, fără a-i împovăra pe cei care sunt în câmpul muncii. Este necesar să înlăturam inechitățile din sistem, actualul sistem nu mai poate fi <<cârpit>> și să sperăm că va deveni sustenabil. Singura soluție este contribuția la un veritabil fond de pensii, unul cu acumulare”.

Adrian Codirlașu: Observăm că actualul sistem de pensii este nesustenabil, în viitor vor ieși la pensie cei din generația decrețeilor. Contribuția pe care o dăm la pensie, nu este o contribuție, ci o taxă. Doar 30% din contribuție revine, în final, celui care a cotizat la sistemul public de pensii. Inechitatea sistemului este accentuată de pensiile ce nu sunt bazate pe contributivitate, principiu care trebuie aplicat la modul general pentru calculul pensiilor, fiecare să primească în funcție de cât a cotizat, așa ar fi echitabil sistemul. Soluția pe termen lung este să trecem la un sistem finanțat pe baza unor contribuții, în conturi nominale. Acest sistem este pilonul 2, care trebuie extins gradual, întrucât respectă acest principiu. La nivel individual este necesar să ne gândim să economisim și investi.

Radu Nechita: Sistemul actual este viciat prin construcție fiind un faliment moral, nu este o soluție cârpirea acestui sistem viciat și corupt moral. Acest sistem nu este un fond de pensii veritabil și ar trebui închis, nu reformat. Trebuie să ne gândim și la actualii pensionari. Dezbaterea ar trebui să fie despre cât de gravă este situația. Această măsură a măririi vârstei de pensionare nu este o soluție, ar trebui să discutăm despre tranziția la un nou sistem, despre alternative, nu despre reformarea unui sistem care nu va funcționa niciodată.

Cristian Păun: Actualul sistem te ține dependent de stat, de „tătuc”. Va fi greu să ii luăm acest privilegiu din mână. „Stăpânul” nu va dori să lase din mână acest privilegiu, acest element de forță, care ne ține captivi. Acest „tătuc” fixează regulile jocului. Când vorbim despre falimentul sistemului de pensii, acest lucru poate avea diferite fațete, unde contribuim cu sume de bani mai mari decât ceea ce vom primi înapoi, acest așa-zis fond de pensii nu este de fapt un fond, banii care merg spre acesta nu produc nimic, efectul de angrenare este zero, nu este despre viitorul nostru, merg imediat în plată. Raportul dintre angajați și pensionari va scădea mult sub 1. Sustenabilitatea sistemului este afectată și de rata de emigrare, care în Rumânia a crescut și se va menține. Pensiile speciale sunt inechitabile. Sistemul actual miroase a faliment. Bugetul statului se împrumută pentru a susține un faliment al unui sistem.

Claudiu Vuță: Actualul fond de pensii trebuie numit sistem de redistribuire. Majorarea vârstei de pensionare nu va putea echilibra sistemul, aceasta nu este o soluție pe termen lung. Prin majorarea vârstei de pensionare doar se va amâna momentul la care acesta va sucomba. Va fi practic o amânare a unei probleme. Sistemul nu va putea fi niciodată dus pe excedent, în condițiile actuale. Nu am apreciat că prima “soluție” discutată public este cea a majorării vârstei de pensionare. Nu putem aplica o soluție contabilă pentru rezolvarea acestei probleme. Este necesar să regândim sistemul, începând cu cei care vor intra în câmpul muncii și trebuie să ne asumăm că actualul sistem va fi pe deficit și să le asigurăm pensiile actualilor pensionari. Pentru restul, cei care suntem în prezent angajați trebuie să creștem cotizația lunară la pilonul 2, dar să avem în vedere și investiții personale pentru a nu mai depinde de stat.

Vasile Alecsandru Strat: Sistemul de pensii este un sistem de redistribuire, aflat într-un echilibru precar, susținut prin transferuri. Este nevoie de soluții, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Rostogolirea problemei către cei dintr-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat nu este o soluție. Rezolvarea contabilă a problemei, prin majorarea vârstei de pensionare nu va rezolva problemele structurale ale sistemului. În acest sistem de redistribuire, statul e un broker de încredere si prin astfel de măsuri, creșterea vârstei de pensionare, va pierde rapid atât încrederea celor care contribuie, salariați, cât și a celor care primesc, adică, cei aflați la pensie.

Articol publicat pe blogul autorului

Mai jos, inregistrarea dezbaterii:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Solutiile corecte sint tocmai alea pe care politicienii nu le accepta ca sa nu piarda hățuri le din mina...
  • Like 0
 • La dezbatere au participat: Prof. Cristian Păun – ASE București, Prof. Bogdan Glăvan – Universitatea Româno-Americană, Prof. Vasile Alecsandru Strat – Decan Bucharest Business School, Prof. Radu Nechita – Universitatea Babes Bolyai, Adrian Codirlașu – Prof. asociat ASE București, vicepreședinte al CFA România, vicepreședinte AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România), Claudiu Vuță fondatorul platformei Project-E, analist economic, membru AAFBR.domnilor batatori de apa-n piua,aveti perfecta dreptate cind afirmati ca banii colectati de stat la fondul de pensii nu sint suficienti,dar daca actualii pensionari au creditat statul,nu inteleg de ce acest nenorocit de stat cauta solutii sa modifice legea pensiilor-solutii oricum inexistente-in loc sa inbunatatesca colectarea taxelor si impozitelor,se spune ca evaziunea fiscala in romania trece de 10 000 000 000E,macar jumatate colectati fraierilorsi nu mai trebuie sa va imprumutati,am zis fraieri?cred ca am gresit,incapabili,necalificati,hoti,conectati la resurse,cum sa-si taie creanga de sub picioare?jaful din economia romaniei este transpartinic,toata mintile luminate chemate la dezbatere nu au facut referire la imbunatatirea colectarii,si nu numai ei ,subiectul se pare ca e tabu,precum pensiile speciale
  • Like 1
  • @ Stefan 51
   Dan check icon
   Foarte , corecta si adevarat ,, comentariul despre art de mai sus ,
   -- S-au adunat ,ca sa fie adunati ,dar de rezolvat ceva concret ,,egal zero .
   -- Se stie foarte bine ca suma , servita ,, nesimtitlor,, este 40% din totalul fondului de pensie , Si ,atunci ? Cum ramane cu restul pensionarilor ,cu Bun Simt ?
   Cei care ,isi duc traiul de pe o zi pe alta, , cum stiu ei .
   -- Ne laudam cu tot felul de pareri ,filozofice ,dar concret ? Ce facem in afara de nimic, ?
   -- Despre Legea Confiscarii averilor , dovedite in instante ,ca fiind furate , ce se mai stie ,? Nimic ? etc..
   • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult