Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vioară ziua și box thailandez noaptea. Tratament contra insomniei pentru Rafael Butaru, concertmaestru al Operei Naționale

Rafael Butaru

Societatea Omului Sănătos este o comunitate formată în jurul obiceiurilor sănătoase, care își propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieții omului modern, dar și în relația pe care acesta o are cu mediul înconjurător. În 2021, Societatea Omului Sănătos a lansat habits, o serie de conversații contemporane despre trup, minte și spirit care pot fi urmărite online, lună de lună.

Tulburările de somn constituie o epidemie globală în creștere care amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii.

Calitatea și durata somnului au scăzut în timpul pandemiei. 43% dintre români dorm insuficient, iar 60% se simt iritabili, anxioși și deprimați.

Insomnia este o boală dureroasă și de obicei cronică, care ne afectează viețile din ce în ce mai frecvent, cu o intensitate de mare angoasă. Starea insomniacă cu dorințele sale ar putea fi considerată o reprezentare metaforică a gândurilor noastre țesute în cotidianul rarefiat al pandemiei. Să pierzi controlul în fața unui inamic invizibil îți tulbură somnul, iar somnul îți tulbură întreaga viață, corpul slăbește, mintea se încețoșează, rutinele zilnice sunt perturbate, iar viața își pierde sensul cunoscut.

„Somnul întunecat, fără vise, în plină uitare! ” D.H. Lawrence - devine imaginea celei mai profunde și de neatins dorințe.

Întotdeauna mi s-a părut magic să trec pe lângă Ateneu, în zilele de week-end, vara, pe înserat. Perdelele sălilor de repetiții larg deschise cu burți albe de vânt lăsă să pătrundă în stradă sunetul instrumentelor. E poate cel mai frumos concert pe care îl poți auzi. Sunetul din spatele marelui spectacol are ceva foarte atrăgător.

M-am tot gândit ce extraordinar trebuie să fie să mergi la muncă în clădirea asta fantastică, emblematică și poate cea mai frumoasă din orașul acesta.

Ani de zile nu am cunoscut pe nimeni care să lucreze acolo, până de curând, când l-am cunoscut pe M. M-am bucurat tare să cunosc un om din spatele perdelelor. Prin el l-am cunoscut și pe Rafael, pe care îl știam de la concerte, de la Unfinished Festival și de pe stradă, când așteptându-l pe M, îl remarcam pe Rafael plecând cu skate-ul de la Ateneu.

Minutajul zilelor se distribuie magic pentru unii oameni, iar aceștia reușesc să facă într-o singură zi cât alții în 10. Rafael caută să încetinească timpul, haosul și o face cu măiestrie, acomodând într-o singură zi săptămâna unui om: repetiții, concerte, timp pentru familie, sport, citit, explorare. 

Când am abordat tema insomniei, am vrut neapărat să știu cum își îmblânzește un maestru al disciplinei cum este Rafael insomnia...

Am văzut un îmblânzitor iscusit care s-a împrietenit încet, încet cu bestia, folosind:

  • un solo splendid de vioară, (ascultați interpretarea sa din suita simfonică „Şeherazada”, de Nikolai Rimski Korsakov),
  • un skate rulând pe străzile care leagă Ateneul de Opera Română,
  • curajul de a urca în ring și de a câștiga meciurile de box thailandez, în ciuda privirilor amuzate și pline de neîncredere, care nu dau nici un credit tânărului cu mină blândă
  • disciplina de fier a studiului zilnic
  • bucuria sinceră a omului care apreciază fiecare zi ce vine după noapte

Rafael folosește în viața sa ingrediente surprinzătoare, pe care nu te aștepți să le găsești alăturate și care fac din el un artist de elită, dar și un om fascinant de descoperit. Și totuși noaptea....

Rafael Butaru - concertmaestru al Operei Naționale București și al Filarmonicii „George Enescu".

Care este relația ta cu somnul?

Cred că este prima oară când trebuie să definesc relația mea cu somnul . Cred că este vorba de o cauzalitate. Când sunt obosit destul, atunci pot sa închid ochii și să dorm, doar să nu depășesc acel prag de somnolență. Apoi apar nopți albe. Deja de prea mulți ani somnul este o necesitate de care mă bucur când apare dar destul de rar mă simt odihnit sau limpede dimineața. Nu rețin visele decât cele repetitive, cum cred că avem mulți dintre noi. Este un întuneric din care sper să nu ies la fel de obosit.

Artiștii găsesc insomnia creatoare/inspirațională, dar și chinuitoare în același timp, cum e pentru tine?

De obicei pare plină de inspirație dar cred ca la mine e vorba de o fructificare a liniștii. Orele mele preferate sunt între 1 și 4 . Atunci parcă este liniștea mai dulce, mai transparentă . Pot gândi mai ordonat, mai clar. Problema apare când încerc să fac ceva mai bine și mai bine și apoi împreună cu acea frustrare hrănită de starea generală de iritare caracteristică nesomnului, reușesc în cel mai bun caz să nu stric ce făcusem bine. Și apoi acele voci ale complexelor și frustrărilor nu mai tac și încep sa mă învârt in gălăgia gândurilor că într-o spirală.

Cum îți petreci timpul atunci când nu poți să dormi?

Din multele nopți albe am reușit sa fructific destul de multe. De la încercări poetice, la mici nuvele am scris niște piese pentru vioară solo, ba chiar când s-a putut chiar sa studiez toată noaptea, unde nu aveam vecini cu somn ușor. Cel mai mult (în afară de sala de lectură a bibliotecii) am citit și am scris când nu aveam somn. Și bineînțeles că atunci când nu mă simt nicicum și vreau doar să mă inund cu imagini si informație, mă uit la filme. Îmi place la nebunie să revăd filmele care îmi plac. Sau să devorez seriale întregi în perioade cât mai scurte de timp.

Am avut recent un interviu cu Michael Breus, care este considerat America’s sleep doctor, el mi-a spus că somnul este ca dragostea, când încetezi să o mai cauți, ea apare. Oricine a avut câteva nopți de nesomn, știe că somnul devine o obsesie. Crezi că este posibil să nu mai fii obsedat de un somn bun?

Nu cred că am fost vreodată obsedat de un somn bun. Nu am căutat niciodată sa recurg la tehnici meditative sau de relaxare ca să pot dormi mai bine. Doar să îmi reduc gândurile la tăcere (cât se poate). Să pot încetini curgerea timpului. Am ajuns să mă bucur de un somn bun atunci când apare. Parcă am o satisfacție aparte, ca un oftat perfect sincronizat. Țin să cred că trebuie să merit cumva un somn bun.

Alan Watts obișnuia să spună că ”Apele tulburi se limpezesc de la sine”, așa ai făcut și tu? Ai lăsat lucrurile să se aranjeze de la sine sau ai încercat diverse metode de a rezolva problema cu somnul? Ai niște sfaturi să ne dai pentru un somn mai bun?

Cum am spus nu am încercat niciodată să obțin un somn bun ci doar să încetinesc timpul, haosul. Să am puțin mai mult control, mai puține frustrări, sa fiu puțin mai conștient de calități și realizările de până acum decât de defecte. Încerc să echilibrez cât de mult pot aceste doua extreme, chiar recurgând la practici Reiki, la sporturi de contact ca box thailandez și câte puțin din multe alte arte marțiale, cât să am setea potolită. Așa liniștea se instalează mai adânc, e mai densă și durează puțin mai mult. Toate acestea trebuie luate în calcul, că a fi violonist și fiind cu instrumentul în brațe cel puțin 8 ore pe zi, mă ajută enorm. Am parte constant de interacțiune umană, artistică. Nu aș putea să fac altceva la fel de bine sau să îmi ofere atât de multă bucurie. Asta fac de la 5 ani jumătate, deci este cea mai importantă parte a personalității mele în afară de familie.

Dacă insomnia ar fi un bărbat/o femeie ce i-ai spune?

Dacă ar fi o persoană, ar fi cu siguranța o femeie. Tot timpul am putut vorbi mult mai deschis cu persoane de sex opus. Cred ca s-ar transforma în diverse persoane din viața mea cu care pot vorbi mai bine anumite lucruri. Dar ca prim lucru cred ca i-aș spune că îi mulțumesc că mă suporta și să creadă în mine, chiar când eu renunț.

Dacă ar fi să te gândești la o carte, un film și o melodie care să te răscolească cum o face insomnia care ar fi aceea?

De departe cea mai grea întrebare. Filmul - Vengo de Tony Gatliff. Cartea - "Într-un bazar sentimental" de Ion Minulescu și Aria "Vesti la giubba" din Opera Pagliacci de Ruggero Leoncavallo, în interpretarea lui Mario Lanza.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult