Societatea Omului Sănătos este o comunitate formată în jurul obiceiurilor sănătoase, care își propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieții omului modern, dar și în relația pe care acesta o are cu mediul înconjurător. În 2021, Societatea Omului Sănătos a lansat habits, o serie de conversații contemporane despre trup, minte și spirit care pot fi urmărite online, lună de lună.
Dr. Michael Breus, The Sleep Doctor este psiholog clinic, diplomat al Consiliului American de Medicină pentru Somn și membru al Academiei Americane de Medicină pentru Somn. A fost numit recent unul dintre cei mai influenți 10 oameni în domeniul somnului. Este autorul cărții „The Power of When” un ghid bestseller de bio-hacking care demonstrează că există un moment perfect pentru a face totul, bazat pe cronotipul biologic genetic. Michael Breus este unul dintre invitații ediției habits despre somn.
De ce sunt importante ciclurile de somn?
Avem două sisteme diferite în creier care ne ajută să înțelegem cum funcționează procesul de somn. Unul se numește dorința de somn. Celălalt se numește ritmul de somn. Somnul este asemănător foamei. Mănânc ceva și apoi foamea dispare. Același lucru este valabil și în cazul somnului. Când o celulă mănâncă o bucată de glucoză, rezultă anumite lucruri. Unul dintre aceste lucruri se numește Denison. Călătorește prin sistemul tău. Și atunci când ajunge într-o zonă foarte specifică a creierului, se acumulează și devii mai somnoros și mai somnoros, apare dorința de somn. Dar există un al doilea sistem numit ritm de somn. Acesta este de fapt ritmul tău circadian. De asemenea, un pic ca foamea. Știți cum vă este foame în jurul orei micului dejun, în jurul prânzului și al orei cinei? Majoritatea oamenilor simt că li se face somn undeva între 10 și probabil 11-11.30 noaptea. Și astfel, când dorința de somn este mare și ritmul tău circadian funcționează, dormi, dar dacă unul dintre ele este oprit, atunci ai o tulburare de somn.
Acum, a doua parte a sistemelor sunt stadiile somnului și ciclurile somnului. Când cineva intră în starea de somn, trece de la etapa unu la etapa a doua, în etapa a treia și a patra înapoi la etapa a doua și la ceva numit etapa REM. Aceasta înseamnă mișcarea rapidă a ochilor. Deci, acesta este un ciclu de somn, durează aproximativ 90 de minute pentru ca acest lucru să se întâmple și aveți cinci dintre aceste cicluri peste noapte. Aici devine interesant. Dacă este un ciclu de 90 de minute și aveți cinci dintre ele, asta înseamnă doar șapte ore și jumătate pe noapte. Rețineți că opt ore de somn este un mit. Nu toată lumea are nevoie de opt ore, unii oameni au nevoie de mai puțin, unii oameni au nevoie de ceva mai mult, nu rămâneți blocați în acele opt ore.
Ce e un cronotip și cum ne ajută?
Este posibil ca oamenii să nu fi auzit de cronotip. Dar s-ar putea să fi auzit de cineva numit early bird sau de cineva numit pasăre de noapte. Acestea sunt tipuri de cronotip. Contribuția mea la teoria cronotipurilor este că am dezvoltat un al patrulea cronotip, bazat pe insomnie. Tipurile de cronotip sunt genetice. Mulți oameni nu știu asta, dar te naști early bird sau pasăre de noapte. Dar îți experimentezi cu adevărat cronotipul doar ca adult. Sunt patru tipuri: Delfin, Urs, Leu și Lup. Dacă știi unde te încadrezi, poți dormi foarte bine.
Află-ți cronotipul completând acest test.
Somnul e ca dragostea
Somnul seamănă mult cu dragostea, cu cât îl cauți mai puțin, cu atât apare mai mult. Dacă ești în căutarea acelui partener de care să te îndrăgostești, nu-l vei găsi niciodată. Dar în secunda în care încetezi să cauți, doar mergând până la magazin sau la o cafea, o persoană incredibilă poate să apară brusc în viața ta. De fapt, e vorba de scăderea anxietății. Cu cât vă faceți mai multe griji dacă nu dormiți, cu atât vă va fi mai greu.
Urmărește întreg interviul cu Dr. Michael Breus și află care sunt cele cinci sfaturi pentru un somn mai bun:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.