Sari la continut
Prevenție

„Somnul este o superputere pe care o avem cu toții, dar pe care nu o folosim”. Interviu cu Alex Dimitriu, psihiatru american de origine română specializat în somn

Alex Dimitriu

Prietena noastră L. locuiește la Paris, știe tot ce mișcă în zona de sănătate, călătorește prin lume să exploreze diverse tehnici și ne ajută cu cercetarea pentru conferințele habits.. Ea ni l-a recomandat pentru conversațiile dedicate somnului pe dr. Alex Dimitriu. Ne-a trimis câteva linkuri, iar noi am ales să ascultăm un podcast despre optimizare mentală. Avea 1:21h, l-am ascultat dintr-o răsuflare și mărturisesc că am știut încă de atunci că dacă va accepta să facă interviul cu noi va fi super tare.

A acceptat.

Olga Udrea - psihoterapeut - prietena și colega noastră de walk, a avut o conversație cu dr. Alex Dimitriu despre minte, somn și obiceiuri bune.

O conversație excepțională!

Dr. Alex Dimitriu este român și locuiește în SUA încă din fragedă copilărie. Este fondatorul clinicii de psihiatrie și medicină a somnului din Menlo Park, Silicon Valley, specializată în psihiatrie, tulburări ale somnului și terapie transformativă. Alex este psihiatru și specialist în medicina somnului, cu diplomă de la Universitatea Stanford.

În discuțiile noastre din cadrul conferințelor habits, am realizat un lucru extraordinar, că cele mai incredibile superputeri de care putem beneficia ca ființe umane ne sunt la îndemână, nu costă nimic și ne pot transforma mintea și corpul în cel mai miraculos mod.

Mersul pe jos și somnul sunt două despre care am vorbit deja.

„Somnul este o superputere pe care o avem cu toții, dar pe care nu o folosim. Un somn bun are calități de restaurare, ne poate prelungi viața, ne poate face mai deștepți, ne poate face să fim mai în formă, mai pozitivi și fericiți în timpul zilei. Oamenii sunt mult mai preocupați de lucruri mai complicate, cum ar fi dieta, forma de mișcare pe care o practică, dar toate acestea nu valorează nimic dacă nu dormi bine noaptea”, spune Alex Dimitriu.

Ce e esențial să știi despre această superputere:

Arhitectura somnului:

În arhitectura somnului vorbim despre somnul superficial (cunoscut în literatura de specialitate ca non-REM, N1), somnul profund (non-REM, N3) și somnul REM care este somnul celor mai însuflețite vise.

Fiecare dintre aceste faze ale somnului are un rol semnificativ pentru creier. Somnul profund curăță creierul de toxine și subproduse metabolice care se acumulează în creier în timpul zilei. Tot în acest stadiu al somnului profund ne formăm și amintirile. Creierul preia diferite întâmplări și informații din timpul zilei și le înmagazinează în memoria pe termen lung, făcând astfel loc pentru lucruri noi. Odată amintirile descărcate, avem spațiu pentru a învăța lucruri noi.

Dacă somnul profund este despre memorie, cel REM este despre procesare emoțională. În acest stadiu de somn începem să lucrăm cu emoțiile. Acum apar visele fantastice, pentru că în acest stadiu creierul face un reglaj fin al sistemului emoțional.

Somnul profund este mai mult despre date, iar somnul REM este mai mult despre sentimente și creativitate. Avem nevoie de amândouă ca să funcționăm complet.

Privarea de somn face ravagii atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Studiile arată că în creierul oamenilor privați de somn apar aceiași biomarkeri ca la persoanele diagnosticate cu demență.

Așadar, dormiți!

Somnul si pandemia

Odată cu pandemia a crescut în mod îngrijorător numărul persoanelor care au probleme cu somnul. Pe lângă anxietatea legată de pandemie, sindromul lucratului de acasă a contribuit intens la pierderea somnului.

Munca de acasă tinde să estompeze limitele, distincțiile dintre muncă și relaxare/joacă. Ajungi cu multă ușurință să lucrezi la întâmplare în timpul zilei, să te relaxezi la întâmplare, iar la sfârșitul zilei să ai senzația că nu ai făcut nimic ca lumea. Această pierdere a granițelor este teribilă pentru somn. Odată cu estomparea graniței dintre muncă și relaxare, s-a estompat și granița dintre somn și trezire, iar asta a condus oamenii la insomnie.

Somnul are nevoie de ritm și structură. Și de îndată ce ritmul sau structura se pierd, ca în cazul muncii de acasă, exacerbată de Covid, devine din ce în ce mai greu să dormi bine atunci când ar trebui.

Așadar, mențineți limite clare între muncă și relaxare și mențineți aceeași oră de culcare și trezire.

Trezitul la 5 AM și disciplina somnului

Fiecare persoană are un ritm propriu de funcționare, iar somnul apare cel mai ușor și natural dacă ne respectăm propriul ritm. (mai multe puteți afla din conversația habits. cu Michael Breus).

Dar somnul are legătură și cu disciplina. Culcatul și trezitul la aceeași oră ajută întotdeauna la un somn bun. Știm că multe persoane care au succes se trezesc dimineața la ora 5. Și reușesc să facă asta pentru că sunt foarte disciplinate. Întrebarea care se ridică este: te trezești la 5:00 AM pentru că ești disciplinat sau ești disciplinat pentru că te trezești la 5:00 AM? Majoritatea persoanelor care aleg să se să se trezească devreme sunt în măsură să facă acest lucru pentru că au multă structură și s-au culcat la un moment potrivit. Ce îi diferențiază pe oamenii de succes, de ceilalți este capacitatea lor de a respecta un program și de a menține o rutină. Aplicat la somn acest lucru le permite să se culce când la ora potrivită, pentru a se putea trezi atunci când aleg să o facă. Trezitul devreme poate fi util pentru că toate gândurile pe care creierul tău le-a generat noaptea sunt gata de acțiune înainte de a fi poluate de obiectivele și cererile altora. Disciplina și rutina ajută capacitatea de a dormi suficient și de a te trezi devreme.

Totuși este bine de știut că trezitul foarte devreme nu este recomandat oricui. De exemplu, s-au făcut studii, pe elevii adolescenți din liceu, unde, dacă le permiți să doarmă mai târziu dimineața, se descurcă mai bine la teste și au stări de spirit mai bune.

Deci, pentru adolescenți, trezitul la ora 5:00 dimineața este contraindicat.

Așadar, dacă aveți în casă adolescenți lăsați-i să doarmă, iar în ce vă privește pe voi formați-vă o disciplină a culcatului și trezitului.

Urmăriti interviul integral. Este în engleză, subtitrat, dar merită să spunem că Dr. Alex Dimitriu a vorbit puțin cu noi și în limba română la finalul interviului.

Societatea Omului Sănătos este o comunitate formată în jurul obiceiurilor sănătoase, care își propune să promoveze echilibrul în toate aspectele vieții omului modern, dar și în relația pe care acesta o are cu mediul înconjurător. În 2021, Societatea Omului Sănătos a lansat habits, o serie de conversații contemporane despre trup, minte și spirit care pot fi urmărite online, lună de lună.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În armată ni se spunea că somnul face parte din pregătirea de luptă. Și erau 8h pe ceas pt toată lumea, deși obligatorii erau doar primul și ultimul ceas. ;)
  • Like 0
 • Dom' doctor, merci din inima.Pai fac asta de cand sunt.Instinct.Organismul ne spune exact cand trebuie sa luam pauze, sa dormim mai mult sau mai putin, etc.Cateodata un somn de 20 de minute schimba restul zilei.
  • Like 0
 • Acum puteti scrie si despre ce va rog si eu de cativa ani si anume despre lipsa somnului, efectele noptilor nedormite din cauza galagiei clubului/restaurantului din apropiere si al nepasarii autoritatilor care tin in brate aceasta societate comerciala? Din pacate aceeasi nepasare am intalnit-o si la dvs. Pana la urma si sa nu publici abuzurile autoritatilor este la fel de grav cu ce fac autoritatile. Poate macar pentru acest comentariu veti avea spatiu pe paginile dvs. E drept ca publicati ce doriti, dar ati putea schimba viata noastra in bine- in normalitate, in aplicarea legilor- si totusi nu o faceti. Atunci cand oamenii care pot schimba viata altora in bine, nu fac nimic, nu vad nici o diferenta fata de cei care distrug cu buna stiinta viata acestora.
  https://www.facebook.com/1292805337/posts/10220195720105200/?sfnsn=mo
  • Like 3
 • Este f.interesanta opinia dl.doctor
  • Like 0
  • @ Dragusin Tiberiu
   Eu găsesc opinia dvs. m.m. interesantă. (m.m. = mult mai).
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult