Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea a 35.000 de angajați din categoriile esențiale programați în platformă va fi amânată cu 10 zile. Între ei se află și profesori

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, spune că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de ser imunizant. 

Din acest motiv, începând din 28 ianuarie, persoanele din categoriile esențiale, care nu suferă de boli cronice și nu au peste 65 de ani, și care urmau să primească prima doză de vaccin, vor fi reprogramate la o distanță de 10 zile, a spus Gheorghiță. Între persoanele amânate se vor număra și profesorii sub 65 de ani, care nu au afecțiuni cronice. Până în prezent, au fost vaccinați sub 10.000 de profesori, a spus Gheorghiță.

Reprogramarea se va face automat, iar persoanele amânate vor fi anunțate prin e-mail sau sms cu 48 de ore înainte de data programării. Afectați de această măsură vor fi angajații esențiali programați pentru prima doză în perioada 28 ianuarie-11 februarie. Persoanele care trebuie să primească rapelul îl vor prim la data stabilită.

„Avem un deficit de doze de 117.000, acest deficit este generat în mare parte de faptul că, în săptămâna 18-24 ianuarie, am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând, de fapt 93.340 de doze. Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel, fără afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârstă peste 65 de ani şi, respectiv, a persoanelor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, persoanele nedeplasabile la domiciliu, va fi următoarea - începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza I, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi va fi 8 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie-11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale", a declarat Valeriu Gheorghiţă potrivit Agerpres.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat că este vorba de o situație de moemnt, care nu va afecta totalul persoanelor prevăzute a fi imunizate la sfârșitul lunii martie.  Lucrurile vor reveni la normal pe măsură ce Pfizer va relua livrările la cotele stabilite și vor fi livrate și dozele de vaccin de la Moderna, a continuat el.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, în acest moment nu se pune problema amânării etapei a treia de vaccinare, care ar trebui să înceapă în luna aprilie.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Detinutii mai sunt vaccinati? Sau ei is tot prioritati peste rand?
  • Like 0
 • Ar fi bine dacă profesorii nu s-ar întoarce pe 8 februarie la scoala dacă nu li se asigura vaccinarea pana atunci. Pai...n-am inteles: pe de-o parte blamați cadrele didactice ca nu se vaccinează....Apoi, deși acceptati ( e un cuvânt prea blând și asta) în etapa a doua, sunt lăsați mereu la coada ca nu sunt importanți. Ce sa mai înțelegem, stimabililor? Ordonați începerea școlilor( sub diverse presiuni si motive) dar nu acordați prioritate vaccinării profesorilor.... Nu vi se pare paradoxală situația?
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Firmele își declara acum tot personalul esențial, dar în starea de urgență nu știau cum sa se ascundă. Plătim lipsa digitalizarii și a birocratizarii excesive.
  • Like 0
  • @ Gecaba
   Nume check icon
   Cam asa se aude prin piata...
   • Like 0
  • @ Nume
   Gecaba Gecaba check icon
   E reala situația, nu e deloc pe surse. Militarul Gheorghiță a fost păcălit de civilii smecheri.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult