Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, spune că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de ser imunizant.
Din acest motiv, începând din 28 ianuarie, persoanele din categoriile esențiale, care nu suferă de boli cronice și nu au peste 65 de ani, și care urmau să primească prima doză de vaccin, vor fi reprogramate la o distanță de 10 zile, a spus Gheorghiță. Între persoanele amânate se vor număra și profesorii sub 65 de ani, care nu au afecțiuni cronice. Până în prezent, au fost vaccinați sub 10.000 de profesori, a spus Gheorghiță.
Reprogramarea se va face automat, iar persoanele amânate vor fi anunțate prin e-mail sau sms cu 48 de ore înainte de data programării. Afectați de această măsură vor fi angajații esențiali programați pentru prima doză în perioada 28 ianuarie-11 februarie. Persoanele care trebuie să primească rapelul îl vor prim la data stabilită.
„Avem un deficit de doze de 117.000, acest deficit este generat în mare parte de faptul că, în săptămâna 18-24 ianuarie, am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând, de fapt 93.340 de doze. Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel, fără afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârstă peste 65 de ani şi, respectiv, a persoanelor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, persoanele nedeplasabile la domiciliu, va fi următoarea - începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza I, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi va fi 8 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie-11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale", a declarat Valeriu Gheorghiţă potrivit Agerpres.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat că este vorba de o situație de moemnt, care nu va afecta totalul persoanelor prevăzute a fi imunizate la sfârșitul lunii martie. Lucrurile vor reveni la normal pe măsură ce Pfizer va relua livrările la cotele stabilite și vor fi livrate și dozele de vaccin de la Moderna, a continuat el.
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, în acest moment nu se pune problema amânării etapei a treia de vaccinare, care ar trebui să înceapă în luna aprilie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.