Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O rușine națională: de frica Dianei Șoșoacă, discursul din Parlament al lui Zelenski a fost anulat

Zelenski in Romania

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în România și a declarat că țara noastră „este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul”.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat discursul pe care urma să-l susțină marți în Parlamentul României.

Liderul de la Kiev avea programată susținerea unui discurs în Parlament de la ora 17.00, însă staff-ul său ar fi decis ca acest lucru să nu mai aibă loc, motivând că agenda este prea încărcată, potrivit surselor politice de la București, citate de presa centrală.

Dacă se confirmă că președintele ucrainean nu mai vorbește în fața deputaților și senatorilor români, ei bine, acest lucru indică faptul că această decizie are la bază evitarea oricărui moment în care imaginea liderului de la Kiev ar fi putut fi afectată de un eventual circ făcut de senatoarea extremistă Șoșoacă sau formațiunea AUR a lui George Simion.

Însă, dincolo de aspectul acesta, decizia de anulare a discursului arată și vulnerabilitate din partea statului român. Concret, autoritățile sunt incapabile să organizeze un eveniment major în plenul reunit al Parlamentului și să neutralizeze orice posibilă perturbare a acestuia de către vuvuzelele propagandei ruse.

Totodată, contextul politic mai oferă o ipoteză care nu trebuie exclusă. Autoritățile române, dacă chiar ar fi dorit, ar fi putut să-i faciliteze lui Zelenski o tribună (fără urlete) de la care președintele Ucrainei să poată să-și livreze discursul către publicul de masă din România. Numai că trendul anti-Ucraina crește în rural și în urbanul mic, adică la firul ierbii, dincolo de trendul pro-Ucraina care încă se simte în marile orașe.

PSD știe acest lucru și faptul că nu s-a organizat mai bine pentru a face posibil discursul lui Zelenski în Parlament reprezintă un semnal că premierul Marcel Ciolacu vrea să păstreze șansa de a câștiga puncte electorale și de la cetățenii manipulați de propaganda Moscovei și care sunt mânați să se certe cu televizorul și să-l înjure pe liderul de la Kiev. Să nu uităm că cel mai mare scandal artificial anti-Ucraina din ultimul an și jumătate (scandalul Bîstroe) a fost creat de unul din liderii PSD, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu.

Cum am spus și ieri, vizita oficială în România a președintelui Zelenski reprezintă un test electoral foarte important pentru partidele politice românești.

Iar ziua abia a început!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o nota proasta pentru romania. Si denota ca in realitate actuala conducere a tarii impartaseste atitudinea sosoacai si a extremistilor fascisti aur. Dar nu cred ca va conta prea mult. Actuala tendinta in lumea civilizata este spre extremism fascist, dictatura, partid unic. Este reactia la libertatea exsagerata acordata minoritatilor de orice fel. Nu as fi crezut sa vina atat de repede. Perspectivele sunt infricosatoare.
    • Like 1
  • Concret, nu stiu ce ar fi putut sa se faca. SPP-ul sa o incuie in casa pe senatoare? Sa-i puna somnifere in cafea? Sau laxative? Pe senator sa-l lege de caloriferul de la baie? Senatorul si cu senatoarea sunt de neoprit. Numai vreo delegatie in Rusia, ceva de genul, i-ar mai fi putut opri de la a participa in Parlament, cum sa scape asa o sansa sa se faca utili Moscovei?
    Simioni si Sosoace avem o gramada in Romania. Mizerabila exprimare a senatoarei care dadea zor mandra de ea cu "piticul dansator", spune multe despre multe. Inutil de comentat, rau e ca sunt o multime care cred si apreciaza ce spun cei doi, care chiar daca s-au certat nu pot fi luati decat la pachet.
    Tare mi-e teama ca in urmatorul Parlament vor fi si mai bine infipti in scaune.
    • Like 3
  • Rușinea națională e generată de foarte mulți indivizi care au propulsat în parlament șoșoci și simioni. Am vrut democrație, avem democrație. Democrație nu înseamnă doar ce ne place nouă, înseamnă și bătăturică. Totuși exercițiul democratic ar trebui dus până la capăt: dacă majoritatea este de acord că Ucraina trebuie ajutată și că Rusia trebuie izolată, minoritatea ar trebui să accepte acest lucru și să stea în banca ei. Dar ce să vezi, șoșocii și simionii sunt campioni la dărâmarea democrației.
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Hitler a ajuns la putere prin mijloace democratice aceasta inseamna ca democratia nu este ceva perfect si ea trebuie aparata.Conducerile parlamentului nu au facut nimic in aplicarea regulamentului ,sau in provocarea unei dezbateri pe tema derapajelor d-nei Sosoaca,Simion etc.Educatia electoratului acestora se face si prin expunerea interesului Romaniei fata de Ucraina ca tampon intre Rusia si Moldova ,a interesului fata de un parteneriat strategic cu tara aceasta chiar si spre binele minoritatii romanesti.In fond Ucraina face ce a facut Romania acum 100 de ani cu sacrificiul a 350000 de morti.Asa presedintele Zelensky a ramas cu jignirile:"pitic nazist","retezarea picioarelor",sa ne"dea teritoriile"etc
      Aici e problema ,cred a conducerilor camerelor.Noi am ramas cu rusinea.
      • Like 3
    • @ Aurel Valeriu
      Așa este, aveți perfectă dreptate. La parlament există un regulament iar abaterile disciplinare rămân nepedepsite. Este o lipsă de asumare a responsabilității pentru menținerea ordinii în ședințele legislativului.
      Cât despre Hitler, a ajuns la putere tot pe fondul lipsei de educație a electoratului.
      Deși mă repet, democrația nu este pentru oricine.
      • Like 2
  • Conducători de rahat.
    • Like 1
  • Rusine lasilor conducatori ai tarii! De altfel, cu foarte putine exceptii???, conducatorii tarii au fost lasi si servili.
    • Like 3
  • Ar trebui sa ne crape obrazul in general ca avem parlamentari precum Sosoaca sau Simion, si asta nu numai la vizita lui Zelenski sau a oricarui alt sef de stat. Prezenta lui Sosoaca in parlamentul Romaniei spune multe despre romani - despre gradul de civilizatie, despre valorile lor, etc. O cretinoida bezmetica al carei loc e la balamuc.... nu indemnizatie de parlamentar, ci dusuri cu apa rece,
    • Like 8
  • Decat un discurs , ar fi fost mai bine o discutie la viitorul etnicilor romani din Ucraina. Mie personal imi displace acest personaj , Zelenski.
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    Aveți și dovezi concrete sau doar colportați o teorie a conspirației?
    Doi la mână, sunteți sigur-sigur de "sprijinul populației urbane"? Paradoxal, la firul asfaltului se vede altfel!
    Știu, or să apară imediat utili care să mă acuze de "putinism", este infinit mai facil să acuzi decât să te uiți atent în jur!
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Utilul vede „utili”, how ironic.
      P.S. Dacă ai frecventa și alte locuri, ai vedea că românii nu iubesc rusia (și în mod sigur nu șoșocii), cum încerci tu să păcălești cititorii.
      • Like 7
    • @ RazvanP
      Nume check icon
      Declaratia duamnei sosoaca nu este suficienta, sau de fapt nu ar trebui sa o bagam in seama?
      • Like 2
    • @ Nume
      RazvanP check icon
      Declarația "duamnei" ține loc de "dovadă" a anulării discursului din rațiuni de "teamă"?
      Să fim serioși! Înțeleg, "toate tunurile pe guvern" este ordin pe unitate, mai ales în perspectiva alegerilor și a unor rezultate previzibil slabe pentru anumiți favoriți ai presei dar până una alta Zele însuși a declarat că nu avea un discurs în plan. Acum înseamnă că minte, de fapt? Știm că "presa știe mai bine" dar chiar să-și calce în picioare idolii?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Nume check icon
      Cam da si sigur ca scandalul ar fi fost monstrous. Din pacate duamna sosoaca a jucat prost. Ar fi trebuit sa nu zica nimic si sa se pregateasca, sa faca vocalize in fata oglinzii si la momantul potrivit sa isi faca "numarul" vietii ei. Cu siguranta tinichelele poleite si suverane ar fi facut si ei scandal ca ar fi insemnat niste puncte electorale bune. Eu cred ca acesta a fost motivul principal pentru care s-a amanat vizita in Parlament si dupa aceea "reputatia" parlamentului roman in afara, ca inauntru noi stim ce nivel de incredere are.
      Orice vizita este pregatita inainte pe ore si minute. Prin urmare daca au discutat inainte - si eu cred ca au discutat - Zelenski ar fi avut discursul pregatit, altfel nu inteleg care ar fi fost motivul "diversiunii" cu discursul.
      P.S. Nu cred ca in acest subiect a avut cineva ceva cu guvernul, mai ales ca ciolacu a jucat-o bine si s-a abtinut sa se bage prea mult in fata, ci noi prin modul in care stim sau nu sa ne facem politica externa civilizata.
      • Like 0
  • Parlamentul Romaniei a cedat in fata amenintarilor propagandistilor Rusiei chiar in cel mai inalt for democratic.Lasitatea conducerii parlamentului produce mare bucurie la Moscova si intareste credinta ca Putin castiga in razboiul hibrid din tara noastra.Par a fi mai multi in parlament gata sa se incline la dorintele lui Putin.
    Ce diferenta intre un om politic care-si apara tara intr-un razboi crunt si marii nostri democrati incapabili sa apere democratia si civilizatia noastra de una ca Sosoaca.Ce rusine!
    • Like 7
    • @ Aurel Valeriu
      Tocmai asta e democrația. Alde Șoșoacă și Simion ajung în parlament, având susținerea unei mase deloc neglijabile de indivizi. Eu am mai spus că democrația practicată într-o țară cu indivizi needucați poate deraia rău de tot. Iată dovada.
      Dacă vă dați așa democrați, spuneți cine și ce ar fi trebuit să facă astfel încât să-i împiedice pe circari să ne facă de râs în eventualitatea desfășurării discursului lui Zelenski în parlament. Că așa, de la tastatură, toți știu să clămpăne. Băgarea călușului în gura scandalagiilor ar fi dat apă la moara filorușilor mult mai rău decât anularea discursului.
      Oricum, cine a fost interesat să audă ce a avut de zis Zelenski, a urmărit interviul televizat și asta cred că a fost suficient pentru cei 60 și ceva la sută dintre românii care înțeleg prin ce trece Ucraina.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      M0sh0o check icon
      Simion și-a lui Sosoacă de pe-atunci au fost aleși in parlament de o comună din diaspora și de eventual neamurile lor. Atât. Neamurile lor si-o comună oarecare. Si-acu' ne-au umplut parlamentul. Cam 14 milioane de români n-au votat cu Pesede deși puteau, mai mult de 14 milioane n-au votat nici cu Peneleul, Usereul a fost votat de-un orășel iar toți ăilalți din parlament au fost votați de neamuri până au reușit cumva să-l umple. Pesedeul a adunat 1,7 milioane de voturi din 19 milioane posibile și-acum ocupă peste 30% din parlament. O fi bine? Io cred că chiar și voturile alea sunt neglijabile. Aproape 2 milioane de voturi din 19 posibile? Că la șoșoacă și compania sigur au venit și câteva "voturi din Franța". Cinci sute de mii de voturi din 19 milioane? Si alea-s neglijabile.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Traiasca Romania libera si suverana!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult