La cea de-a XI-a ediție a Zilei de Curățenie Națională au participat peste 250.000 de voluntari care au colectat 222.000 de saci cu deșeuri, așa cum au comunicat organizatorii campaniei.
Tot ei atrag atenția asupra faptului că cele mai multe deșeuri descoperite și adunate sunt cele care provin din procesele de renovare a unor locuințe: canapele, căzi, dulapuri, adică obiecte voluminoase care nu pot fi îndepărtate din mediul care ne înconjoară decât cu ajutorul autorităților.
Dacă ar fi să marcăm, pe o hartă, zonele în care sunt aruncate deșeurile în România, punctele nevralgice ar pulsa la marginea localităților, pe malurile râurilor, în mijlocul pădurilor. Toate sunt zone pustii în care oamenii duc cu bună știință ce nu mai folosesc.
Bilanțul celei de-a XI-a ediții are și vești bune: oamenii încep să lase din ce în ce mai puține deșeuri în zonele de picnic și, odată cu introducerea Returo - sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi din plastic, metal sau sticlă -, numărul pet-urilor din natură a scăzut.
Realitatea din teren este susținută de altfel și de procentul înaintat recent de ministrul mediului. Mircea Fechet, care a declarat la TVR Info că românii au ajuns să recicleze aproape 80% din ambalaje, de la un rușinos 13% înainte de introducerea sistemului.
„Voluntarii se ocupă foarte mult de deșeurile care pot fi băgate în saci și luate de acolo. Cele mai multe deșeuri sunt cele menajere. Am avut o plăcută surpriză să vedem că sunt mai puține pet-uri în natură anul acesta, datorită sistemului de garanție returnare, dar mai sunt în continuare unele care nu intră în acest sistem, de exemplu găsim multe textile”, spune Valentin Krancevik, membru în board-ul „Let’s do it, Romania!”
Elevi și cetățeni responsabili: portrele voluntarilor care curăță România de deșeuri
De-a lungul edițiilor s-au conturat două tipologii de voluntari, care se implică activ în campaniile Let’s do it Romania, mai spune Valetin Krancevik.
„Un procent de 60% dintre participanții la eveniment sunt elevi, motivați de profesori să vină la curățenie. Ceilalți 40% sunt cetățeni responsabili, care doresc să fie parte din schimbare și vin, de obicei, cu copii la acest exercițiu, pentru a le da un exemplu și a trage un semnal de alarmă. În continuare vrem să ne bucurăm de natură, dar uneori nu putem din cauza deșeurilor și acolo putem să ne implicăm doar în cazul în care sunt și autoritățile implicate alături de noi și pot veni cu utilaje care sa le ia de acolo”, explică organizatorii.
Voluntariat digital prin aplicație
Deșeurile care nu fi adunate de voluntari, pot fi raportate prin intermediul aplicației lansate de ONG. Odată ce este descărcată în telefon, aplicația poate fi folosită pentru raportarea zonelor cu deșeuri din oraș sau din natură și este extrem de utilă în cazul deșeurilor voluminoase care pot fi ridicate doar de autorități.
„Am dezvoltat un instrument prin care putem sesiza autoritățile. Prin intermediul aplicației Let’s do it, Romania!, orice voluntar poate raporta zonele cu deșeuri pe care le observă în natură, iar noi le transformăm în sesizări legale către autoritățile locale. Ulterior, facem follow-up pentru a vedea care este statusul și cum putem ridica deșeurile de acolo, iar, în cazul în care nu se întâmpla acest lucru, escaladăm și mergem către Garda Națională de Mediu pentru a rezolva situația”, explică Valetin Krancevik.
Deși aplicația nu a fost până acum promovată, are deja o sută de raportări ceea ce denotă un simț civic dezvoltat, spun organizatorii, care precizează că prin intermediul aplicației pot fi sesizate și zonele cu ambrozie.
“15 % dintre raportări sunt legate de ambrozie. Avem și o zonă curățată până în momentul de față, ceea ce ne bucură. Există interes foarte mare și în zona aceasta”, precizează Krancevik.
După 11 ediții de eveniment ale evenimentului construit în jurul unei zile a curățeniei naționale, atitudinea autorităților se schimbă în bine. Organizatorii Let’s do it, Romania! spun că există interes din ce în ce mai mare de a nu mai fi nevoie de astfel de acțiuni, asta pentru că autoritățile au început să își dea interesul pentru a soluționa cazurile sesizate și să pună camere de luat vederi în zonele mai problematice. Astfel, s-ar putea ca, într-o zi nu foarte îndepărtată, să nu mai fie nevoie de astfel de acțiuni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In loc sa spuna 2000 de tone..o pune in milioane..sa sune mai grav.
E mult gunoi aruncat aiurea si cu o floare nu se face nici primavara si nici alt anotimp. E buna, dar trebuie mai mult. Mult mai mult!
Apoi nu puteau lipsi laudele la adresa sistemului SGR care este în fapt o taxare mascată. Ar fi interesant de văzut unde sunt aparatele amplasate și cât timp sunt ele funcționale, când sunt utilizate, și în ce mod. Că principalul lor avantaj este că au dat de lucru bazinului electoral al PSD.