Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vom folosi greșit acest prilej pentru a avea iluzia unui ”leu stabil” tipărind mai mulți lei și oferindu-i spre prăduială unor politicieni care nu au legătură cu noi

investitii - Getty

 (Foto Guliver/Getty Images)

Puterea unei monede este dată de economia reală din spatele ei și nu de cantitatea de monedă tipărită artificial. Tipărind monedă, puterea de cumpărare a ei scade prin comparație cu celelalte monede. Deprecierea este iluzoriu invocată ca stimulent pentru exporturi și inhibator pentru importuri atunci când nu înțelegi că în lupta cu competitorii globali trebuie să conteze avantaje reale nu avantaje create din pix prin stimuli monetari. O altă iluzie este scăderea dobânzilor prin tipărirea de bani. Din tipărirea de bani câștigă în special cei aflați cel mai aproape de robinet (bancherii, speculatorii pe FOREX, cei de pe piața de capital, cei conectați la banul public - mai ales cei cu contracte cu statul, politicienii etc.). Pierd întotdeauna cei mai îndepărtați de robinet: antreprenorii privați care vând pieței private bunuri și servicii (cunosctut drept efectul Cantillon în știința economică).

Bancherii centrali ai lumii sunt astăzi rupți de teoria economică și fac demult jocurile politicii, contribuind din plin la redistribuirea de resurse. În acest joc stupid numit pompos ”quantitative easings” cad victime economiile mai puțin dezvoltate, aflate în siajul economiilor mari dar și părțile cele mai viabile din economie (antreprenorii privați). Se întâmplă ceva observat demult de economiști: economia ”rea” elimină economia ”bună” în regim de bani fiat. Efectul acesta este greu vizibil de către toți cei obligați să folosească bani fiat și foarte greu reversibil, din păcate. Nu întâmplător, bancherii centrali sunt tot mai atașați de politicile monetare neconvenționale (tipărire de bani din nimic) pe care le argumentează cu ”virtuți” cu care producția de bani fiat nu are nicio legătură: creșterea ocupării, reducerea dobânzilor, stimularea investițiilor private, creșterea exporturilor, reducerea deficitului comercial, stabilitatea prețurilor, stabilitatea macroeconomică etc.

România importă mult din inflația Zonei Euro chinuindu-se să țină pasul cu relaxarea monetară promovată de Mario Draghi, inclusiv acum pe final de mandat. Din considerente de stabilitate a cursului de schimb vom tipări lei masiv (am făcut-o în ultimii ani, e suficient să dați un ochi peste dinamica M1) concomitent cu sterilizarea futilă de Euro în rezerva internațională (bani care sunt blocați fără a produce mare lucru dar pe care suntem obligați să îi ținem acolo căci importăm mult mai mult decât exportăm, inclusiv capital nu doar bunuri și servicii și, paradoxal, în boom economic). Faptul că stăm în afara Zonei Euro, devenită foarte inflaționistă sub Draghi, ar trebui să fie un avantaj. Din păcate, vom folosi greșit acest prilej pentru a avea iluzia unui ”leu stabil” tipărind mai mulți lei și oferindu-i spre prăduială unui sector public și unor politicieni care nu au legătură cu noi, cei mulți, care în final vom plăti prin inflație nota de plată a acestor năzbâtii monetare certate cu economia.

Concluzii:

1. Nu pariați pe banii fiat, oricare ar fi ei! Investiți în active reale, de preferabil aducătoare de venituri și care nu se deteriorează prea mult în timp.

2. Nu păstrați bani lichizi în conturi prea mulți și prea mult.

3. Nu există argument economic (teoretic) prin care e mai bine să trecem rapid de la o monedă fiat la altă monedă fiat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa parerea mea de inginer avid de logica a lucrurilor, tocmai am intrat intr- o noua piata bull a aurului, din motive ce tin tocmai de cresterea masei monetare. Deci, Gold is king!
    • Like 1
    • @ Marian Androne
      De fapt pretul aurului a crescut pentru ca sunt temeri de recesiune economica si investitorii isi scot banii din actiuni si ii parcheaza in investitii mai sigure. (risc redus cistig limitat)
      Dar nici asa “gold is king”. In 2016 aurul a pierdut 20% din valoare in citeva luni.
      Asta era cind stock market era pe val.
      • Like 0
  • Draga autorule, nu m-ai convins.
    In primul rind pleci de la premise false. Inflatia in zona Euro a scazut. (Nu stiu de unde ai scos-o ca e pe dos)
    De fapt asta ii permite lui Draghi sa faca alta quantitative easing.
    Se pare ca te-ai speriat ca Ron va deveni prea puternic in comparatie cu Euro si invirti bagheta magica prezicind ca BNR se va pune pe tiparit bani doar ca sa dea frumos la exchange rate.
    De fapt, daca vrei sa-ti menti moneda intre anumite limite in comparatie cu alta moneda, si daca moneda la care te raportezi pierde valoare, nu tiparesti bani ca sa ti pasul cu tendinta inflationista a altora, ci cumperi moneda respective ca sa ii urci pretul pe piata si iti cresti rezerva valutara. Macar de n-am gasi noi in situatia asta!
    E ABC-ul economiei de piata. Nu ai citit capitolul respectiv?

    Sfatul nr1, “Nu pariati pe bani fiat”
    Esti sigur ca nu esti agent imobiliar? Da’ sa spui drept!

    PS Pariati pe bani Dacia

    • Like 0
    • @ Val Verde
      :)) In teoria economica, inflatia e orice crestere de preturi, Daca boborului i s-a indus ideea ca inflatia e doar modificarea preturilor de consum e ca sa nu se vada toate bulele din economie. Daca vreti sa vedeti inflatie uitati-va si la preturile imobiliarelor, bursa, cryptomonede si alte active. Asa e, cand te uiti doar la o parte din preturi, o sa vezi doar o parte din modificarile lor. Domnul Paun chiar va poate da niste lectii serioase de economie.
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      Bursa si cryptomonedele sunt actiuni speculative. Aveti grave lacune de intelegere daca le aruncati in cosul de indicatori pentru calculul inflatiei.
      Imobiliarele sunt influentate de inflatie dar nu o genereaza.
      • Like 0
  • "Bancherii centrali ai lumii sunt astăzi rupți de teoria economică și fac demult jocurile politicii" - oare? BC iau masuri si fac lucruri de neimaginat gen Brexit si OUG 114 care bulverseaza toata lumea? Ei sunt oare cauza sau doar incearca sa limiteze daunele? Care e mai rupt de realitatea economica politicul sau BC?
    "În acest joc stupid numit pompos ”quantitative easings” cad victime economiile mai puțin dezvoltate" - ok hai sa vedem alternativa sa nu se fi introdus QE si sa fi lasat economiile mari in deriva, cum ar fi dus-o economiile mai putin dezvoltate mai bine sau mai rau? BC nu sunt magicieni sa rezolve problemele doar din dobanzi si masa monetara si eventual curs unde se poate. Pe de alta parte QE a salvat planeta si a repus SUA pe picioare asta datorita modelului lor de business, UE are probleme structurale de dinamica de mentalitate cu mult politic indus in economie cu inegalitati si cheltuieli sociale mari si inegale etc de-aia nu are succes si e doar solutia de avarie, e ca un triunghi de avarie fosforescent pe care-l pui in spatele masinii cand ramai in pana.
    Nu cred ca e cinstita aruncarea in carca BC a tot ceea ce e rau in economii si nu ele sunt sursa saraciei sau bogatiei. (sigur ca si BC fac greseli si nu mici gen Jordan de la SNB cand a vrut sa tina CHF la 1.20). Asta e capitalsmul pana la urma imperfect pentru ca e facut de oameni si deocamdata alta varianta n-avem.
    • Like 1
    • @ Magotu Enigmatic
      Excelent comentariu dar nu cred ca dl Paun o sa-l inteleaga....
      • Like 0
    • @ Magotu Enigmatic
      Daca dumneavoastra credeti ca se poate ajunge la dezvolater tiparind moneda inseamna ca nu prea aveti idee de principiile economice de baza. Asta ar insemna ca am putea sta la plaja toti cu o tiparnita langa noi fara sa producem nimica, ceea ce e o tampenie.Dar ca sa ajungi la dezvoltare trebuie sa produci mai mult. Moneda e doar mijloc de schimb, ea nu produce bunastare. E adevarat, poti prosti lumea, inducand o falsa crestere economica prin inflatie. Dar pana la urma totul o sa se prabuseasca pt ca nu e construit pe baze solide. Scoala austriaca de econimie a demonstart acest lucru dar pseudoeconimistilor si politicienilor nu o sa le placa niciodata acest lucru. Lor le place sa prosteasca lumea cu ideea ca bunastarea vine din tiparnita. Si o gramada pun botul!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult