Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Votați, implicați-vă și veți fi ascultați!

alegeri locale 2020

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

La un workshop despre schimbările climatice și protejarea mediului, un diplomat le explica liceenilor bucureşteni că au dreptul să-și tragă la răspundere reprezentanții pe care i-au votat. „În România nimeni nu ne ascultă! ‟, au sărit imediat elevii. „Votați, implicați-vă și veți fi ascultați!‟

Nu a stat în firea noastră să mergem la vot. În firea noastră a stat să chiulim de la educație civică, să călcăm pe străzi în rahați și scuipat, să privim cum blocuri se îngrămădesc peste fostele parcuri și să admirăm arteziene noi în drumul spre mall. Noi nu mergeam pe străzi, noi nu trăiam în orașe, noi pluteam deasupra a tot ceea ce este mundan și prezent. Nu ne interesa cine vine să colecteze gunoiul, cine ne dă apă caldă în țeavă, cine plantează borduri și cultivă asfalt. Noi trăiam în afara sistemului și a mizeriilor cotidiene, fiecare în propriul nostru studio virtual. Ne-am creat singuri celule de lume perfectă, în ritmul imaginației și al veniturilor noastre. Refuzând să ne lăsăm seduși de speranțe electorale, am evitat măiastru să fim dezamăgiți. Noi am umblat liberi cu o conștiință curată pentru că nu ne-am pătat buletinul cu ștampile care nu aduc nicio schimbare. 

Noi nu am vrut să fim trădați de propriile voturi. Nu am vrut să alegem răul mai mic. Noi am avut dreptul să fim cetățeni abstinenți, izolați în liniștea noastră decorată cu bere artizanală și oregano în glastre. Am fost sihaștri de oraș, în peșteri de beton. Ne-am dotat cu sistem soundproof și sightproof de fiecare dată când am ieșit oraș.

Pentru noi, s-au făcut nenumărate campanii de impulsionare la vot. Pentru noi, s-a inventat hashtag-ul cu #FiecareVotConteaza. Noi am fi putut înclina de multe ori balanța. Dar în firea noastră nu a stat să mergem la vot.

Ce noi ne credem, dar ce sistem vechi de gândire şi de funcționare am perpetuat chiulind de la urne! Noi n-am întors niciun scaun în cel mai important concurs de voci pentru că nu ne-am setat în minte că uneori doar vocea noastră contează. Poate că este momentul să ne ieşim astăzi puțin din fire şi să ne dorim cu adevărat să fim ascultați şi reprezentați!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult