Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Votați, implicați-vă și veți fi ascultați!

alegeri locale 2020

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

La un workshop despre schimbările climatice și protejarea mediului, un diplomat le explica liceenilor bucureşteni că au dreptul să-și tragă la răspundere reprezentanții pe care i-au votat. „În România nimeni nu ne ascultă! ‟, au sărit imediat elevii. „Votați, implicați-vă și veți fi ascultați!‟

Nu a stat în firea noastră să mergem la vot. În firea noastră a stat să chiulim de la educație civică, să călcăm pe străzi în rahați și scuipat, să privim cum blocuri se îngrămădesc peste fostele parcuri și să admirăm arteziene noi în drumul spre mall. Noi nu mergeam pe străzi, noi nu trăiam în orașe, noi pluteam deasupra a tot ceea ce este mundan și prezent. Nu ne interesa cine vine să colecteze gunoiul, cine ne dă apă caldă în țeavă, cine plantează borduri și cultivă asfalt. Noi trăiam în afara sistemului și a mizeriilor cotidiene, fiecare în propriul nostru studio virtual. Ne-am creat singuri celule de lume perfectă, în ritmul imaginației și al veniturilor noastre. Refuzând să ne lăsăm seduși de speranțe electorale, am evitat măiastru să fim dezamăgiți. Noi am umblat liberi cu o conștiință curată pentru că nu ne-am pătat buletinul cu ștampile care nu aduc nicio schimbare. 

Noi nu am vrut să fim trădați de propriile voturi. Nu am vrut să alegem răul mai mic. Noi am avut dreptul să fim cetățeni abstinenți, izolați în liniștea noastră decorată cu bere artizanală și oregano în glastre. Am fost sihaștri de oraș, în peșteri de beton. Ne-am dotat cu sistem soundproof și sightproof de fiecare dată când am ieșit oraș.

Pentru noi, s-au făcut nenumărate campanii de impulsionare la vot. Pentru noi, s-a inventat hashtag-ul cu #FiecareVotConteaza. Noi am fi putut înclina de multe ori balanța. Dar în firea noastră nu a stat să mergem la vot.

Ce noi ne credem, dar ce sistem vechi de gândire şi de funcționare am perpetuat chiulind de la urne! Noi n-am întors niciun scaun în cel mai important concurs de voci pentru că nu ne-am setat în minte că uneori doar vocea noastră contează. Poate că este momentul să ne ieşim astăzi puțin din fire şi să ne dorim cu adevărat să fim ascultați şi reprezentați!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult