Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Votați, implicați-vă și veți fi ascultați!

alegeri locale 2020

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

La un workshop despre schimbările climatice și protejarea mediului, un diplomat le explica liceenilor bucureşteni că au dreptul să-și tragă la răspundere reprezentanții pe care i-au votat. „În România nimeni nu ne ascultă! ‟, au sărit imediat elevii. „Votați, implicați-vă și veți fi ascultați!‟

Nu a stat în firea noastră să mergem la vot. În firea noastră a stat să chiulim de la educație civică, să călcăm pe străzi în rahați și scuipat, să privim cum blocuri se îngrămădesc peste fostele parcuri și să admirăm arteziene noi în drumul spre mall. Noi nu mergeam pe străzi, noi nu trăiam în orașe, noi pluteam deasupra a tot ceea ce este mundan și prezent. Nu ne interesa cine vine să colecteze gunoiul, cine ne dă apă caldă în țeavă, cine plantează borduri și cultivă asfalt. Noi trăiam în afara sistemului și a mizeriilor cotidiene, fiecare în propriul nostru studio virtual. Ne-am creat singuri celule de lume perfectă, în ritmul imaginației și al veniturilor noastre. Refuzând să ne lăsăm seduși de speranțe electorale, am evitat măiastru să fim dezamăgiți. Noi am umblat liberi cu o conștiință curată pentru că nu ne-am pătat buletinul cu ștampile care nu aduc nicio schimbare. 

Noi nu am vrut să fim trădați de propriile voturi. Nu am vrut să alegem răul mai mic. Noi am avut dreptul să fim cetățeni abstinenți, izolați în liniștea noastră decorată cu bere artizanală și oregano în glastre. Am fost sihaștri de oraș, în peșteri de beton. Ne-am dotat cu sistem soundproof și sightproof de fiecare dată când am ieșit oraș.

Pentru noi, s-au făcut nenumărate campanii de impulsionare la vot. Pentru noi, s-a inventat hashtag-ul cu #FiecareVotConteaza. Noi am fi putut înclina de multe ori balanța. Dar în firea noastră nu a stat să mergem la vot.

Ce noi ne credem, dar ce sistem vechi de gândire şi de funcționare am perpetuat chiulind de la urne! Noi n-am întors niciun scaun în cel mai important concurs de voci pentru că nu ne-am setat în minte că uneori doar vocea noastră contează. Poate că este momentul să ne ieşim astăzi puțin din fire şi să ne dorim cu adevărat să fim ascultați şi reprezentați!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult