Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Washington Post: Din România, un semn încurajator pentru democrație

Washington Post

Washington Post scrie, într-o analiză semnată de consiliul editorial al publicației, că felul în care românii au ieșit în stradă pentru a apăra valorile democratice reprezintă un semn încurajator care face Europa „mai stabilă și mai sigură”.

„Într-o vreme în care democrația se erodează în câteva națiuni din Europa Centrală, un contracurent încurajator a erupt brusc în România, o fostă țară comunistă, cu 20 de milioane de locuitori, de la Marea Neagră. 

În ultima săptămână, demonstrații uriașe de sute de mii de oameni au scuturat capitala și alte orașe mari, în ceea ce a fost descris drept cea mai mare mobilizare politică de la căderea regimului comunist în 1989. Punctul central este unul simplu, direct și, având în vedere istoria țării, dătător de inspirație: revendicarea ca Guvernul să nu relaxeze legislația anticorupție”, scrie Washington Post. 

Publicația relatează că unul dintre cei care ar fi beneficiat de schimbarea legislației este chiar Liviu Dragnea și că modiicările ar fi permis Guvernului să obțină susținere aruncând cu bani în primari și autoritățile locale. 

„Pariul că o populația apatică va înghiți această manevră făcută fără rușine s-a dovedit extrem de greșită. Românii au ieșit aproape imediat în stradă”, arată publicația americană, care descrie felul în care mulțimea pașnică a forțat Guvernul să abroge ordonanța.

Washington Post atrage atenția că măsurile ar putea fi adoptate în Parlament, dar acest lucru ar însemna să riști „să înfurii o populație deja înfuriată. Românii au demonstrat că valorile democratice au prin rădăcini în țară în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaților europeni și al SUA. Este o realizare de care nu doar națiunea română beneficiază, ci care face Europa mai sigură și mai stabilă”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iată o poziție încurajatoare, corectă față de amplele demonstrații antiguvernamentale românești!
  • Like 0
 • Astia de la Washington Post au fost manipulati. N au auzit la postul afiliat CNN: "Incendiul nu a reusit, lovitura de stat continua"? Bai sorosistilor, n aveti Haznaua 3, singurul post afiliat unui patron care a furat banii unui fost dictator, premiat an de an cu un premiu care se cumpara pe Amazon cu 100 de euro? Ghinion! Ia dati pe emisiunea lui Mircea Badea, stiti, baiatul acela ce fugea cu ranga in timpul emisiunii dupa motociclisti pe Bucuresti Ploiesti, va lumineaza el. Americanii trebuie macar sa afle adevarul, guvernul Grindeanu a crescut punctul de hotie la 45.000 de euro, bai fraierilor care sunteti. Cine se mai poate lauda cu asemenea performanta? Nici Donald Strumf nu s a gandit sa faca asta, cu toate ca si a evaluat guvernul drept executivul cu cel mai mare iq din istoria guvernelor, deci bossii bossilor. Liviu Dragnea ar putea spune despre Sorin Grindeanu ca e cel mai lacheu din istoria lacheilor si n ar minti cu nimic, ceea ce e extrem de rar la agricultorul din Gratia cu vila intinsa pe 2 strazi. Dati pe RTV sa vedeti dezvaluiri bomba, ce Woodward si Bernstein, avem pe Ciutacu si Dragotescu ce au dezvaluit recent cea mai mare fosa septica din istoria umanitatii, localizata in capul patronului urmarit de Interpol, numit de colegii infractori, Sebi. Ia mai invatati voi presa si nu ne mai dati noua lectii, nemancatilor agenturisti. Nu puteti voi scrie voi litere intr un cotidian cati dolari pot fura politrucii romani intr o zi.
  • Like 2
  • @ Bogdan Melinte
   Acum inteleg de ce ati desfiintat cenzura, mai se refuleaza cititorii vostri fideli. Bravo, act medical. Revenind acum la subiect cucoana, nu ati inteles nimic din alegerea lui Trump. Cantati in media aceeasi melodie, corporatie=democratie=bunastare restul e populism, socialism, coruptie, sunteti in situatia Scanteii de acum 30 de ani. Patronii vostri pompeaza bani, rezultatele sunt modeste un cont de twitter are mai mare impact ca stirile voastre izomorfe una cu alta si cu nulul.
   • Like 0
  • @ Ambrus Nemo
   Cu cine vorbiti, care "patronii vostri"? De ce imi raspundeti intr un comentariu care nu mi se adreseaza.
   REFULÁ, refulez, vb. I. Tranz. 1. A respinge din domeniul conștientului anumite impulsuri, emoții, idei, sentimente, amintiri în dezacord cu conștiința morală.
   Probabil in contextul de mai sus adecvat ar fi cuvantul "defula". Mai puneti burta pe carte, nu cartea pe burta. Din ce stiu Republica nu are patroni fosti securisti si urmariti international, daca nu doriti sa comunicati in acest format mergeti pe site urile celor de la GhitaTV si Haznaua3 pentru a va hrani cu binefacatoarea cenzura a comunismului mediatic.
   PS: Ceausescu, Pace!
   • Like 0
 • check icon
  „„Într-o vreme în care democrația se erodează în câteva națiuni din Europa Centrală, un contracurent încurajator a erupt brusc în România, o fostă țară comunistă, cu 20 de milioane de locuitori, de la Marea Neagră. ”

  Nu iau în serios W. Post ori Le Monde, cînd scriu una ori alta favorabile taberei Iohannis.
  Ba chiar le dau o notă mică, pentru așa intervenție.

  Nu știu ce contracurent reprezintă niște zeci de mii de oameni, cînd în urmă cu cîteva săptămîni alegerile la nivelul țării au semnalizat cu totul altceva.

  În același timp, aș sta mai prudent în a afirma că manifestațiile contra OUG buclucașă reprezintă democrație... E totalitarism în acea tabără, cu carul.

  Nu mă credeți?
  Păi, atunci hai a cerceta împreună de-i așa ori ba!
  • Like 0
  • @
   Dragneo, tu ești mă?
   • Like 0
 • Daca maine ccr respinge si sesizarea avocatului poporului pe oug 13, tare mi-e frica ca din semn bun pt democratie totul se transforma in semn de manipulare...
  • Like 0


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult