Washington Post scrie, într-o analiză semnată de consiliul editorial al publicației, că felul în care românii au ieșit în stradă pentru a apăra valorile democratice reprezintă un semn încurajator care face Europa „mai stabilă și mai sigură”.
„Într-o vreme în care democrația se erodează în câteva națiuni din Europa Centrală, un contracurent încurajator a erupt brusc în România, o fostă țară comunistă, cu 20 de milioane de locuitori, de la Marea Neagră.
În ultima săptămână, demonstrații uriașe de sute de mii de oameni au scuturat capitala și alte orașe mari, în ceea ce a fost descris drept cea mai mare mobilizare politică de la căderea regimului comunist în 1989. Punctul central este unul simplu, direct și, având în vedere istoria țării, dătător de inspirație: revendicarea ca Guvernul să nu relaxeze legislația anticorupție”, scrie Washington Post.
Publicația relatează că unul dintre cei care ar fi beneficiat de schimbarea legislației este chiar Liviu Dragnea și că modiicările ar fi permis Guvernului să obțină susținere aruncând cu bani în primari și autoritățile locale.
„Pariul că o populația apatică va înghiți această manevră făcută fără rușine s-a dovedit extrem de greșită. Românii au ieșit aproape imediat în stradă”, arată publicația americană, care descrie felul în care mulțimea pașnică a forțat Guvernul să abroge ordonanța.
Washington Post atrage atenția că măsurile ar putea fi adoptate în Parlament, dar acest lucru ar însemna să riști „să înfurii o populație deja înfuriată. Românii au demonstrat că valorile democratice au prin rădăcini în țară în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaților europeni și al SUA. Este o realizare de care nu doar națiunea română beneficiază, ci care face Europa mai sigură și mai stabilă”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
REFULÁ, refulez, vb. I. Tranz. 1. A respinge din domeniul conștientului anumite impulsuri, emoții, idei, sentimente, amintiri în dezacord cu conștiința morală.
Probabil in contextul de mai sus adecvat ar fi cuvantul "defula". Mai puneti burta pe carte, nu cartea pe burta. Din ce stiu Republica nu are patroni fosti securisti si urmariti international, daca nu doriti sa comunicati in acest format mergeti pe site urile celor de la GhitaTV si Haznaua3 pentru a va hrani cu binefacatoarea cenzura a comunismului mediatic.
PS: Ceausescu, Pace!
Nu iau în serios W. Post ori Le Monde, cînd scriu una ori alta favorabile taberei Iohannis.
Ba chiar le dau o notă mică, pentru așa intervenție.
Nu știu ce contracurent reprezintă niște zeci de mii de oameni, cînd în urmă cu cîteva săptămîni alegerile la nivelul țării au semnalizat cu totul altceva.
În același timp, aș sta mai prudent în a afirma că manifestațiile contra OUG buclucașă reprezintă democrație... E totalitarism în acea tabără, cu carul.
Nu mă credeți?
Păi, atunci hai a cerceta împreună de-i așa ori ba!