La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Woodstock, festivalul care a schimbat lumea - 48 de ani de la evenimentul la care au participat 500.000 de oameni. GALERIE FOTO
În urmă cu 48 de ani, între 15 și 18 august 1969, o jumătate de milion de oameni participau, pe o pajiște din orașul Bethel, New York, la „Trei zile de pace şi muzică“, după cum scria pe afişul festivalului Woodstock.
Pe scena amplasată pe terenul unei ferme au concertat cele mai cunoscute nume ale muzicii acelor ani, între care Joan Baez, Grateful Dead, Janis Joplin, Jefferson Airplane și Jimi Hendrix. În total au avut loc 32 de recitaluri live.
Mai jos, o selecție de imagini de la festivalul care a schimbat lumea, oferite de Guliver/Getty Images:
Ceea ce nu au reusit americanii post Woodstock, au reusit englezii printr-un festival asemanator, creat un an mai tarziu, care a dainuit in timp - Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts . Au adaugat in plus dansul, teatrul, cabaretul. Iubitorii de musica si arta sunt in Europa. Bravo lor!
Like 0
in 1969 au avut loc in lume doua evenimente majore ! Festivalul de Woodstock si aselenizarea ! Ca sa glumim putin nu e sigur care a fost pe locul intai !
Like 2
@ Sorin Dobre
Excelent comentariu! Eu votez - Woodstock.
Like 3
@
Ghinion! Gagarin s-a înãlțat,definitiv,la ceruri în '68. N-au mai avut cu cine !
Like 0
Oh..da..Woodstock ! Au fost,atunci,multe excese muzicale, psihotrope si sexuale. Sã le reținem doar pe cele muzicale si sã ne mai bucurãm de ele - noi,ãștia,boșorogii ! [la celelalte,ne-a sãrit rândul :) + :( ]
Like 2
@ Stefan Stefania
NU SUNTEM BOSOROGI ! SUNTEM COOL SI AM PRINS CEA MAI BUNA MUZICA DIN TOATE TIMPURILE !
Like 4
@ Sorin Dobre
Eii,aia cu "cea mai bunã muzicã" e relativã. Depinde de generație,educație si mai ales,disponibilitatea de a fi "cool" (ca sã vã citez) În funcție de dispoziție,eu,pot sã ascult rock,country,jazz,simfonic,operã,lãutãreascã,romanțe vechi. Și toate mi se par cool ! Revenind la oile noastre, Woodstock a fost important,nu numai pentru muzicã ,ci ,în egalã mãsurã,pentru activismul politic - anti rãzboiul din Vietnam,anti ipocrizia puritanistã,etc. Și cum nici un rãzboi nu e curat, a avut si Woodstock excesele/pãcatele lui ! Important este cã au rãmas ideile,muzica,amintirile frumoase.
Like 1
@ Stefan Stefania
@Stefan Stefania si @Sorin Dobre: A classic is never old fashioned ;)
Like 2
@ Stefan Stefania
de acord cu punctul acesta de vedere ! eu aveam in vedere pop, rock , ma gandeam la un Led Zeppelin , Deep Purple , Temptation , AC/DC , Queen , ZZ TOP , genurile astea ! sigur ca putem adauga Beethoven si George Gershwin , si Bob Dylan si Pete Seeger si sa nu ne mai oprim ca slava domnului am omis multi si multe ! Recunosc nu ma gandeam la lautareasca sau romante dar .... de gustibus ! Si cand am spus cea mai buna muzica ma gandeam ( si ascult muzica contemporana ) ce ar egala " Stairway to heaven " , "Child in time " si gata ca nu ma mai opresc pana maine !
Like 3
@ Sorin Dobre
Nu este vorba,neapãrat ,de gusturile mele. Doar cã,fãrã muzica lãutãreascã veche(Barbu Lãutaru, Zavaidoc, Fãrãmițã Lambru) nu s-ar fi nãscut " Hora staccato", "Rapsodia românã" si nici Maria Tãnase. Stiu,sunt niște exemple banale,clișeistice,dar am preferat sã rãmân pe un teritoriu cunoscut. Una peste alta,fiecare generație are muzica ei "cea mai bunã" și trebuie sã respectãm asta!
Like 1
@ Stefan Stefania
Dar viză cum ați obținut ca să mergeți la Woodstock? :))
Like 0
@ Stefan Stefania
sa ma fereasca Dumnezeu sa te contrazic dar , inca o data , nu eram pe ...profilul acesta de muzica !
Like 1
@ Gravity
Via "Europa Liberã", cu bârâielile si bruiajul aferent - și acum am timpanele zgâriate! :)) Oricum ,asta s-a întâmplat câțiva ani mai târziu. În '69 eram încã în etapa " Am cravata mea,sînt pioner(sic!)" :)) Iar în zona de vest a țãrii,procurarea discurilor(vinil,desigur) sau a benzilor de magnetofon nu era o mare problemã - prin intermediul micului trafic cu sîrbii. Bani sã fi fost!
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.