Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Wow! Senzațional! „România a obținut 80 miliarde de euro” …Te rog să mă minți frumos

guvernul si iohannis - quam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Majoritatea românilor pot fi păcăliți de politicieni de un număr infinit de ori. De 30 de ani suntem mințiți de politicieni în fiecare zi, dar mulți încă îi cred.

Politicienii care mint cel mai frumos câștigă alegerile.

În 2016, înainte de alegerile parlamentare, am explicat în articolul „Îndrăznește să mă minți frumos!” că planul grandios al PSD este o minciună frumoasă.

PSD-ul a câștigat alegerile cu peste 40% din voturi. Știm toți ce a urmat cu propunerile mărețe din planul de guvernare al PSD.

În 2020, avem parte de o nouă minciună frumoasă. Politicienii ne promit că vor face zeci de mii de kilometri de autostrăzi, școli, spitale etc...

„Am obținut” și 80 de miliarde de euro de la UE.

Daa ... sigur ... se vor întâmpla toate aceste lucruri ... poate doar dacă vom aduce vreo 10.000 de politicieni din Germania sau Elveția.

Să vedem ce a făcut România cu banii când „am obținut” 40 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020:

 • România a făcut 3 km cale ferată – UE ne dădea bani pentru 390 km.
 • 2 km metrou – UE finanța 70 km
 • 242 km șosele – UE finanța 3.500 km

Pentru cei care vor să vadă situația reală cu planurile realizate din „banii obtinuti” de la UE vezi link

Suntem pe ultimul loc din UE la accesarea fondurilor.

Noi nu vom avea niciodată politicienii din Elveția, pentru că nu vom fi niciodată elvețieni.

2 ani am făcut naveta între Elveția și România. 

Cel mai mare caz de folosire necuvenită a banilor publici din Elveția a fost când un politician a folosit 70 euro din banii Guvernului pentru a cumpăra niște suveniruri, Acel polician și-a dat demisia, iar partidul său a pierdut alegerile. Pană în 1990, Elveția nu avea nicio infracțiune de furt. Oamenii nu știau că poate cineva să le fure bunurile. Oamenii nu își închideau casele, mașinile. Își lăsau bunurile pe verandă. Această viață „anormală” a funcționat până în 1990. Când au năvălit cetățenii din fostele state comuniste. Elvețienii au descoperit destul de repede că există oameni pe această planetă care le fură bunurile și care le mănâncă lebedele din parc.

Revenind la România, minciunile politicienilor cresc exponențial în fiecare an. În 2016 spuneau că vor face sute de km de autostrăzi. În 2020 spun că vor face mii de km.

Eu cred că dacă un partid va promite că va da 1.000 euro tuturor românilor, net gratuit și serialul Dallas în fiecare seară, va câștiga alegerile cu 95%.

Cititi si:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liberty check icon
  bun articol, bravo...!
  eu am renuntat la numele romanesc, cetatenia mi-au confiscat-o ei, nu mai am nimic afara de limba... e limba mea, nu a romaniei!
  bun, foarte bun articol, felicitari!
  • Like 0
 • Da, romanii nu au fost niciodata gospodari. Au avut norocul sa aiba o tara bogata de care si-au batut joc si continua sa-si bata joc cu o naturalete pur dacica.... ca romanii erau buni gospodari, excelenti drumari si organizatori priceputi. Romanii palavragesc, arunca gunoaie pe jos, stau prost cu igiena personala (ulitimii din Europa la consumul de sapun.....) si cu inteligenta (se vede din ce conducatori s-au perindat la carma tarii....). Furtul a fost eradicat numai pe vremea lui Tepes Voda, le era frica sa nu ajunga la protap.....
  Totusi, nu e mai putin adevarat ca cei 40% cu care a castigat PSD alegerile este in realitate cam 20% din cei cu drept de vot, restul au absentat. Nu ca absenteismul a rezolvat ceva.... poate de data asta au invatat lectia si vor iesi la vot.
  • Like 3
 • mhm check icon
  Foarte corect. Ceea ce insa nu citati corect e ce a spus Iohannis - nu Romania a obtinut 80 de miliarde, ci el (sau El) a obtinut banii pentru Romania. Greu de egalat asemenea hybris.
  • Like 1
  • @ mhm
   check icon
   El, împreună cu echipa care a purtat negocierile. Nu e total incorect ci doar ne-elegant din partea lui să nu menționeze și echipa în propoziție.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult