Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am 42 de ani și nu mă mai cheamă nimeni la interviuri. Versiunea 2020

job interview - (Foto: Science Photo Library/ Sciencephoto/ Profimedia)

Foto: Science Photo Library/ Sciencephoto/ Profimedia

Acum 4 ani am scris în Republica articolulul „Am 42 de ani și nu mă mai cheamă nimeni la interviuri”. Articolul a fost citit de peste 185.000 de oameni.

În 2016 era greu să găsești un job bun dacă ai peste 35 de ani. Acum este foarte greu. Peste 10 ani va fi extrem de greu.

Economia României nu este prietenoasă cu cei care au peste 35 de ani. Cele mai multe anunțuri de angajare sunt pentru joburile „entry level”.

La 34 de ani eram director financiar și director general adjunct la o mega multinațională. Primeam bonusuri, acțiuni la firmă, mașină și un salariu de 10 ori mai mare decât părinții mei. Dar am hotărât să sar din vasul multinaționalei și să încep aventura antreprenorială.

Șeful meu mi-a zis să mai aștept, că sunt prea tânăr. I-am spus că nu vreau ca siguranța financiară a familiei mele să depindă de vreun HQ sau board. În cazul în care cariera mea intră în gard, măcar să știu că nu a condus altcineva. 

După 9 ani mi-a spus că am luat cea mai bună decizie.

Pentru cei care au peste 35 de ani joburile din România sunt „unsafe”. Îți ții degetele încrucișate să nu se schimbe CEO-ul, să nu se externalizeze jobul tău, să nu se facă reduceri de costuri.

Dar ce faci dacă se întâmplă? După 35 de ani este foarte greu să găsești un job bun. 

Strategia mea a fost sa înot în oceane albastre (blue oceans). Este riscant să stai în oceane roșii. 

Am făcut 3 oceane albastre: primul consultant financiar virtual din România, prima aplicație (SaaS) de analiză financiară si operațională, prima firmă din România care oferă servicii CFO part time.

Joburile „safe” sunt cele mai „unsafe” pe termen lung. Acțiunile curajoase sunt cele mai „safe” pe termen lung.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Businessul de consultanta presupune investiții minime: un calculator, o imprimantă și ceva software office.
    Dar un sudor de peste 35 ani? Dar un mecanic de utilaje grele? Acei oameni ce business să deschidă?
    Un șantier naval? O uzină auto?
    Ai reusit pentru că ai fost analist financiar. Daca erai inginer de material rulant sau de motoare termice ce făceai?
    • Like 6
    • @ Mircea Rusu
      Cred că autorul a vrut să evidențieze starea de spirit - ”mindset” - constructivă, gata să susțină asumarea unor riscuri, care nu depinde de calificarea/meseria curentă. Eu nu văd acest articol ca pe o laudă de sine, ci doar ca un exemplu - ”hai că se poate”. Nimeni nu zice că e ușor, dar e posibil. Dacă vrei, pentru contra-exemplele aduse de tine, un sudor, un mecanic, se pot reprofila ușor în instalatori sau mecanici/electricieni care să ofere servicii asociațiilor de proprietari sau chiar deținătorilor de case individuale. Detaliile nu sunt importante, se dezvăluie și se rezolvă pe parcurs. Importantă e abordarea, starea de spirit. ”Părerea mea”! :-) Peace, man!
      • Like 1
    • @ Calin Nistor
      Când calificarea este inferioara este ușor și nesemnificativ financiar să o schimbi. Din sudor in instalator sau chiar frizer.
      Ce facem însă cu înaltele calificări? Un inginer petrochimist îl recalificam că ospătar?!? Nu-i păcat de valoarea pierdută?

      Problema este alta, este imensă și o spun de fiecare data: Nu de oameni calificați ducem lipsa. De capital ducem.
      Nu este o soluție economica buna sa devenim toți mici întreprinzători. Valoarea adăugată în economie nu se face din servicii. Daca nu producem nimic degeaba ne vindem serviciile unul altuia! La un moment dat se blochează economia.

      Mindsetul constructiv nu trebuie sa fie concentrat pe joburi. Trebuie sa fie concentrat pe inovație. Iar domenii diferite au nevoie de mărimi investiționale foarte diferite.

      Un startup business de consultant financiar are nevoie de 10 000 euro.
      Unul de construcții navale de 10 000 000 euro.
      Cat mindset sa ai că sa suplinești lipsa a 9 990 000 euro?
      • Like 4
    • @ Calin Nistor
      Uite un exemplu de mindset orientat prost:
      Avem un producator mondial cu resurse financiare mai mult decat suficiente pentru a aduce inovatie in domeniul in care activeaza. O face? Nu! Prefera sa copieze o copie (de o calitate indoielnica si fara nici o sansa pe piata) in loc sa orienteze mindsetul de care vorbesti pentru inovatie.

      https://playtech.ro/2020/adevarul-despre-dacia-electrica-sefii-renault-iti-explica-la-ce-sa-te-astepti/

      Presupun ca niste analisti financiari (no offense desi ar trebui) au hotarat ca e mai ieftin si mai rapid sa iei o copie a unei copii, sa o rebotezi, si sa o vinzi ca o mare realizare tehnologica.

      Rezultat? "Prostii" de ingineri proiectanti tehnici, cei din departamentele hardware, software vor trebui sa se recalifice pentru ca o parte din ei isi vor pierde joburile. Ca mecanici auto, instalatori, frizeri, web designeri...

      Iar mareata idee de a face lucrurile asa, adica ieftin, va exploda in fata "consultantilor financiari" care nu sunt in stare sa inteleaga ca daca nu ai autonomie cu ragalia aia pentru un drum de la Pitesti la Bucuresti atunci o sa ti-o cumpere tataie ca sa se duca la piata (urban area). Ups! Tataie nu prea are bani... Deci nu o sa o cumpere nimeni...

      Acum poate intelegi de ce sunt revoltat de "cocoșismul" afisat de cei care au nevoie de capital cat pentru o masina si vin si explica cum ar trebui sa facem toti ca sa ne fie bine: Ca ei!

      Acest "cocoșism" este bineinteles vizibil si in boardul de decizie al multinationalei unde "consultantul financiar" vine tantos si plin de incredere in cifrele seci pe care le-a adunat in inestimabilu-i laptop cu incredibila-i inteligenta si spirit analitic. Iar inginerii vin doar cu o multime de indoieli si fara posibilitatea de a aduce o estimare precisa a cat va costa si cat timp va dura ca sa faca un proiect viabil, functional. "Poate daca incercam asa... Si facem bateria asa... Si punem motorul electric asa..."

      Ce face boardul? Se ia dupa "cocosii" cu mindset orientat si cifre seci si o da in gard cu toata viteza aproband producerea unui tomberon pe roti. Marele producator mondial a inventat copierea copiilor. Atat a putut.

      Dupa ce lucrurile ies prost, cativa "cocosii" sunt concediati si vin pe Republica sa ne invete cat de inteligenti au fost ei ca si-au deschis firma de consultanta si asa ar trebui sa facem toti.

      Alti "cocosi" le iau locul. Ciclul se reia.
      • Like 1
    • @ Calin Nistor
      In concluzie: Lumea este construita si trebuie condusa de ingineri. Nu de contabili.
      • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      Parerist check icon
      Si analiștii financiari sunt pe ducă. Exista din ce în ce mai multe dovezi ca algoritmii sunt mai performanți și mai fiabil.
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Păi după patruj' de ani tre' să ai firma ta, nu să stai la mila altora.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Și da și nu. Eu sunt antreprenor de 20 de ani și spun că cel mai bine e să fi antreprenor dar nu recomand la nimeni. E destul de greu să decolezi de la zero cu capital mic. Sectorul IT pare că oferă capital dar de fapt un număr infim de idei sunt finanțate și chiar și atunci dacă nu ești atent poți să te trezești că ai ajuns la fel un angajat care dai socoteală și nu mai ai nici un drept să direcționezi strategia. Așa că teoria cu antreprenoriatul e frumos când citești despre alții. Ca debutant trebuie să ai anduranță. Băncile nu te ajută, dacă ești într-o activitate comună înoți într-o baltă cu prea mulți pești mici sau cu baracude mari, dacă e ceva complet inovator tehnologic nu ai clienți și nu reușești să convingi nici la intern (unde tradițional suntem conservatori sau apelăm la firme străine prezumate mai bune) și nici la intern (pentru că e greu să convingi că vii cu idei bune din România). Nu crezi? Citește cum Adrem a cumpărat o firmă din Elveția și vinde acum ca firmă elvețiană sau MB Telecom a făcut fabrică în Elveția. Pentru că pe piața mondială e ușor să spui că ai un produs tehnologic de vârf și să-l vinzi scump din Elveția decât din România. Iar cu IT e la fel de greu în ciuda senzației că suntem tari la IT. Ia vedeți cum se prezintă azi UiPath firma vedetă de roboți software? Pe site-ul lor spun că-s start up din New York. Numai la noi se mai spune că e firmă românească. Bitdefender a avut ani de zile locul 1-2 pe evaluări independente la antivirus. Norton americană vindea de 50 de ori mai bine deși ieșea constant pe locul 7-8. Cam asta e.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Tizule, pe ce te bazezi, casazicasa??
      • Like 0
  • "Pentru cei care au peste 35 de ani joburile din România sunt „unsafe”. " :rezultatul unei economii bazate pe out-sourcing.
    Din punctul meu de vedere, un antreprenor e adevarat daca face profit cu salarii de 4000 euro in sus. Asta inseamna ca trebuie sa faci dezvoltare de produs, cu ceva inovare in spate (sa fii cumva in fata concurentei), si in niciun caz out-sourcing. Si invariabil, vei fi fortat sa angajezi oameni cu multa experienta. Cand cauti entry-level (a se citi ieftin), e clar ca inovarea din firma e aproape 0.
    • Like 3
    • @ Alexandru Amaricai
      Si daca ai o firma de curatenie iti platesti femeile de servici cu salarii de la 4000 de euro in sus ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult