Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„- Aveți 4 lei să îmi iau o cafea?” Și dacă în fiecare cerșetor se ascunde Hristos? Sau doar într-unul...

cersetor - Watford Herts London / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Watford Herts London / Alamy / Alamy / Profimedia

- Aveți 4 lei să îmi iau o cafea? m-a întrebat așa, din mers. El mergea în continuare, eu la fel.

Mă întorc către el. Un om al străzii. I-am reținut vesta albastră și căruciorul zgomotos pe care îl trăgea după el.

Am avut intenția să mă opresc.

..Dar mă grăbesc un pic, m-am gândit. Și, în plus, pe bune, 4 lei pentru cafea? Iar vrăjeli din astea. E și cafea la 2 lei.. Auzi, 4 lei pentru cafea! Dar am zis că dacă îmi cere cineva ceva, îi dau. Nu neapărat tot ce îmi cere.. Dar.. Aș putea să îi dau, să zicem, 2 lei.

Proces de gânduri în timp ce deja mă îndepărtasem. Nici nu îl mai vedeam, habar nu am pe unde a luat-o. Asta e. M-am dus la treaba mea. Voiam să iau rapid ceva de la Mega. Aveam mâncarea pe foc.

Pe drum, înapoi spre casă, îl văd iar. Se așezase pe o bancă  Dintr-una din sacoșe cântau cam tare niște manele. Drept e că se închisese piața și poate de aia răsunau așa de tare.

O să îi fac o cafea. Am intrat în casă și am pus de cafea. Zic, să îi fac și un sandwich, i-o fi foame. Zis și făcut. Cafea plus sandwich. Bun. Dar în ce să pun cafeaua, că nu am nici un pahar de unică folosință?!

Mi-am adus aminte ca am 2 căni din sticlă la care nu mai am capac. Aș putea să pun într-una din ele. Dar fără capac?! N-are nimic, îmi zic. Așa cum o folosesc eu, o poate folosi și el.

Termin cafeaua, fac sandwich-ul și ies repede din casă. Tot pe grabă. Sper să îl mai găsesc acolo.

-Parcă ați spus că vreți o cafea, nu?! Îi spun în timp ce, cu un pic de jenă, l-am privit mai atentă.

Strângea între degetele cu unghii exagerat de lungi și murdare, o țigară. Avea lângă el căruțul zăngănitor și încă niște sacoșe pline cu chestii. Manelele încă se auzeau dintr-una din sacoșe.

-În ce hal e, am gândit. Probabil că tot ce primește de la oameni dă pe țigări și băutură .. Și eu i-am făcut cafea și sandwich ..auzi la mine.. Altcuiva care merită mai mult nu puteam să îi fac..

Am prins gândul de judecată și l-am făcut pierdut. Cine sunt eu să judec cine merită și cine nu? Știe El mai bine..

-Da! Îmi răspunde.

Îi întind cafeaua și îi spun că i-am făcut și un sandwich .

Vedeți că frige, spun întinzându-i paharul.

-Dar unde-i capacul?

Pe bune?! Unde-i capacul?! Ştiu că nu e, dar se poate bea cafea și fără capac. Ha!

-Nu mai am capacul. Am două recipiente din astea și le-am pierdut capacul, spun.

-Lasă că o să îi fac eu capac ! Îmi zice ridicând ochii pieziș către mine.

Foarte bine!

În timp ce mă îndepărtam, strigă după mine: bagdaproste, să fie primit!

Doamne ajută! Să fie, zic. Ție ți-am dat, Doamne ..

Acum câteva luni am avut o discuție cu un personaj care cerea bani. Voiam eu să văd dacă minte, nu de alta, dar știți povestea. Așa cum prăjiturile sunt vechi lunea, tot așa cerșetorii mint. ( de la părinți citire )

Am tras concluzia că mințea. Poate că judecata mea am fost bună, poate că nu. Tare prost m-am simțit însă după aia.

Dar chiar sărăceam dacă îi dădeam un leu? Și dacă aș da un leu, măcar un leu, la toți cerșetorii care îmi cer ceva?! Mi-am zis atunci. Oare câți bani aș da la cerșetori într-o lună?! Mi-am păstrat în mașină niște mărunți și am făcut un experiment, am dat la toți care mi-au cerut în următoarele 2 luni. Un leu, 2, maxim 5. Am dat în total vreo 30 lei în 2 luni. O avere, ce să zic..

O să ziceți că așa încurajăm cerșitul. Poate că da. Sau poate că nu.

O sa ziceți că sunt cerșetori care se prefac și au mai mulți bani ca unii din noi. Posibil și asta. Cunosc și eu personal 2 cazuri.

Așa, și ?! Și dacă în fiecare se ascunde Hristos? Sau doar într-unul ..

„Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine.” Ev. Matei 25

Să fim buni, că oricum dăm din ce ne prisosește, jertfa nu este prea mare.. Nu din frică, ci din dragoste ..

Post binecuvântat!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Serj check icon
    Deduc ca ati daruit mai mult in numele zeului in care credeti... faptul ca ati ajutat un seaman aflat pe nicaieri a contat in plan secund. Asta e marea problema a voastra a credinciosilor, ca sunteti cu gandul mai mult la viata de apoi. Apropo, unii zic ca o parte din altruism vine tot din egoism
    • Like 0
    • @ Serj
      Altruism = Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora. Și Dobro (la Radio Guerrilla) - dacă nu mă înșel - spunea acum câteva zile că nu îi dau bine indivizii altruiști. E o răstălmăcire a definiției, care sună destul de clar... cuvintele cheie fiind "acționează dezinteresat". Se exclude astfel orice urmă de egoism. Ăla care e interesat (chiar și de "viața de apoi" - Ha, ha!!! Ce am mai râs!!!) nu poate fi bănuit de altruism ci mai degrabă de fățărnicie.
      Să avem totuși proprietatea termenilor...
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Serj check icon
      De acord, proprietatea termenilor a fost incalcata... daca voiam totusi sa pastrez alaturarea acestor antonime as fi putut scrie "unele actiuni aparent altruiste" :)
      • Like 0
  • Flavius check icon
    Numai cine a trecut prin negura neputinței poate spune cum te simți acolo și ce mai poți face., cum este să ai două mâini și două picioare, dar cu inima făcută cioburi să nu mai poți face nimic altceva decât să stingi fumul de țigară și arsura din suflet într-o bere. Mucul de țigară de pe jos și o eventuală cafeaua fierbinte pe la ora 5-6 devine scopul vieții și bucuria unei zile noi după o noapte sub o folie de nailon.
    Ne-am îmaginat cum de un om aflat intr-o situație normală ajunge cerșetor? Sau cum e să te naști într-un mediu fara nicio șansă? Unii se nasc cersetori. Alții devin. Oricum ar fi, este tot tragic.
    In timp ce noi umplem coșul de cumpărături ei stau afară și când ieșim le dăm o lecție despre "cum ar trebui"... Poate lecția nu este despre ei și pentru ei...
    ... Dacă e Hristos în tot cerșetorul este o bună întrebare și temă de reflectare. Oricum, până vom afla răspunsul putem măcar să îi tratăm pe ceilalți așa cum am vrea să fim și noi tratați.
    Dacă există ceva ce schimbă lumea in bine, atunci acel lucru este dragostea. Acolo se face și dreptate: ce am primit bun să dau și eu altuia. Altă "dreptate" vedem ce efecte are, in crime și războaie toți caută să își facă dreptate.
    Concluzie: Cerșetorii? Temă de meditație la propria noastră viață și o șansă, atât pentru ei cât și pentru noi.
    Mulțumim pentru articol și curajul sincerității.
    • Like 0
  • În cartea " Jurnalul Fericirii " de Nicolae Steinhardt autorul prezintă aceeași dilema. Cerșetorul căruia îi dădea bani avea viciul beției și folosea, în mare parte, banii primiți pentru băutură. Când Steinhardt i-a cerut sfatul duhovnicului său ( i-a spus că nu o să-l mai ajute pe bețiv) acesta l-a mustrat: omenește-l ! Nu lui îi dai, lui Hristos îi dai !
    Această carte, Jurnalul Fericirii, este după părerea mea o adevărată Evanghelie scrisă pe înțelesul tuturor celor care vor să își caute Calea în această viață trecătoare.
    Iar în ceea ce privește ajutorarea cerșetorilor din ziua de azi- sunt multe de spus, începând cu rețelele mafiote care îi exploatează sau cu o anumită etnie care și-a făcut o profesie din asta- e bine să facem ceea ce ne dictează conștiința dar și agerimea minții. Hristos ne-a cerut să fim buni și darnici dar și cu mintea trează.
    • Like 3
  • E creștinește să ajuți un om sărman care efectiv nu își poate asigura subzistența. Dar când vezi oameni în plină capacitate fizică la cerșit, stai să te întrebi: dacă ai fi în locul lor ai proceda la fel sau ai prefera să mături frunzele într-un parc, sau orice altceva care să-ți prezerve demnitatea chiar și în situațiile cele mai dificile?
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult